Ακρόαση άρθρου......

Σε έναν κόσμο που συχνά κινείται με αμείλικτους ρυθμούς, όπου η ψηφιακή εποχή μάς έχει συνδέσει μέσω οθονών και όχι μέσω φυσικής επαφής, υπάρχει μία παγκόσμια γλώσσα που υπερβαίνει τις λέξεις - μία γλώσσα που ομιλείται μέσα από τη ζεστασιά και την τρυφερότητα μιας αγκαλιάς. 

Αυτή η μέρα, φαινομενικά απλή αλλά με βαθιά επίδραση, μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε τη δύναμη που βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά, υπερβαίνοντας τα πολιτισμικά όρια και τους γλωσσικούς φραγμούς. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου, χρησιμεύει ως μία υπενθύμιση της δύναμης που κρύβεται στην αγκαλιά της συμπόνιας και της κατανόησης. Είναι μία ημέρα που άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο ενώνονται σε μια κοινή γιορτή των θεραπευτικών, συγκινητικών και επιστημονικά αποδεδειγμένων πλεονεκτημάτων μιας γνήσιας αγκαλιάς.

20 δεδομένα για τη δύναμη της αγκαλιάς

Ξετυλίγοντας τα στρώματα αυτής της γιορτής, παρουσιάζονται εκτενώς 20 δεδομένα για την δύναμη της αγκαλιάς αποδεικνύοντας πως η ίδια επικοινωνεί ενσυναίσθηση, υποστήριξη και αγάπη.

Απελευθέρωση ωκυτοκίνης: Η αγκαλιά πυροδοτεί την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, που συχνά αναφέρεται ως η “ορμόνη της αγάπης” ή “ορμόνη του δεσμού”. Η ωκυτοκίνη σχετίζεται με τον κοινωνικό δεσμό, την εμπιστοσύνη και τη μείωση του στρες.

Μείωση του στρες: Οι αγκαλιές μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες. Η πράξη της αγκαλιάς προάγει το αίσθημα ασφάλειας και μειώνει το άγχος.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος: Η σωματική επαφή, όπως η αγκαλιά, έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι θετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό μπορούν να αποδοθούν, όπως προαναφέρθηκε, στη μείωση του στρες και τα συναφή οφέλη.

Υγεία της καρδιάς: Η αγκαλιά μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής επαφής, μπορούν να συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη συνολική καρδιαγγειακή λειτουργία.

Ανακούφιση από τον πόνο: Η πράξη της αγκαλιάς μπορεί να έχει αναλγητικό αποτέλεσμα. Η απελευθέρωση ενδορφινών κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό παυσίπονο, παρέχοντας ανακούφιση από μικρούς μέχρι και πιο δυνατούς πόνους.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Βελτιωμένη διάθεση: Το να αγκαλιάζουμε άτομα που αγαπάμε διεγείρει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, συμβάλλοντας σε βελτιωμένη διάθεση. Αυτές οι χημικές ουσίες παίζουν ρόλο στα συναισθήματα ευχαρίστησης και ευτυχίας.

Κοινωνική σύνδεση: Με την αγκαλιά καλλιεργούνται η αίσθηση της σύνδεσης και της κοινωνικής υποστήριξης. Το θετικό σωματικό άγγιγμα είναι ζωτικής σημασίας για υγιείς κοινωνικές σχέσεις και δύναται να ενισχύσει τα συναισθήματα της εμπιστοσύνης και της ενσυναίσθησης.

Γνωστικά οφέλη: Άμεσα συνδεδεμένη είναι η αγκαλιά με τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Οι θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής επαφής, μπορεί να έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα και να συμβάλλουν στην καλύτερη ψυχική υγεία.

Μείωση του αισθήματος της μοναξιάς: Οι αγκαλιές και άλλες μορφές σωματικής επαφής μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συναισθημάτων μοναξιάς. Συμβάλλουν στην αίσθηση του ανήκειν και τη συναισθηματική υποστήριξη.

Βελτιωμένος ύπνος: Η ηρεμιστική και η δυνατότητα της αγκαλιάς να μειώνει το στρες μπορεί να βελτιώσουν τη ποιότητα του ύπνου. Μια αίσθηση ασφάλειας και χαλάρωσης που προκαλείται από την αγκαλιά βοηθάει τα άτομα να κοιμούνται πιο εύκολα.

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

Ποικιλία αγκαλιών: Οι αγκαλιές υπάρχουν σε διάφορες μορφές, από τη γρήγορη αγκαλιά με το ένα χέρι μέχρι την πιο εκτεταμένη αγκαλιά. Ο τύπος και η διάρκεια μεταφέρουν διαφορετικά συναισθήματα και σχέσεις.

Θεραπευτικό άγγιγμα: Το θεραπευτικό άγγιγμα έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες θεραπευτικές πρακτικές και πιστεύεται ότι προάγει τη συνολική ευεξία.

Αγκαλιά στα ζώα: Συμπεριφορές που μοιάζουν με αγκαλιές παρατηρούνται σε πολλά ζώα. Τα πρωτεύοντα, οι ελέφαντες, ακόμη και τα σκυλιά εμπλεκονται σε φυσική εγγύτητα για να ενισχύσουν τους κοινωνικούς δεσμούς και να επικοινωνήσουν την άνεση που υπάρχει μεταξύ τους.

Τελετουργίες αγκαλιάς: Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν διάφορα τελετουργικά αγκαλιάς. Για παράδειγμα, ορισμένοι πολιτισμοί μπορεί να προτιμούν ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς, ενώ άλλοι μπορεί να εμπλακούν σε πιο παρατεταμένες αγκαλιές.

Αγκαλιά και αντίληψη πόνου: Μελέτες δείχνουν ότι το παρήγορο άγγιγμα ενός αγαπημένου προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των αγκαλιών, αυξάνει την ανοχή στον πόνο και μειώνει την υποκειμενική εμπειρία του πόνου.

Αγκαλιές και ικανοποίηση από τη σχέση: Η συχνότητα της αγκαλιάς συνδέεται συχνά με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση. Τα ζευγάρια που επιδίδονται σε τακτική σωματική στοργή τείνουν να αναφέρουν μεγαλύτερη ευτυχία στη σχέση.

Διαπολιτισμικές διακυμάνσεις: Οι πολιτισμικοί κανόνες επηρεάζουν τις πρακτικές αγκαλιάς. Σε ορισμένους πολιτισμούς, η αγκαλιά είναι μια κοινή μορφή χαιρετισμού, ενώ σε άλλους, ενδέχεται να είναι λιγότερο διαδεδομένη. Η κατανόηση και ο σεβασμός των πολιτισμικών διαφορών στο θέμα της αγκαλιάς είναι σημαντική.

Αγκαλιές και καρδιακοί παλμοί: Έχει αποδειχθεί ότι κατά την πράξη της αγκαλιάς μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός, προάγοντας μία αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Η επίδραση αυτή συνδέεται με την απελευθέρωση ωκυτοκίνης και τη μείωση των ορμονών του στρες.

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών ψυχοθεραπευτών χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση και 12 για να αναπτυχθούμε.

Κανόνας των 20 δευτερολέπτων: Για να μπορέσει όμως κάποιος να λάβει τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω μέσω της αγακλιάς υπάρχει ένας κανόνας, αυτός των 20 δευτερολέπτων. Τα 20 δευτερόλεπτα είναι γενικά ο ελάχιστος αποδεκτός χρόνος για να απελευθερωθούν οι χημικές ουσίες στον οργανισμό , όπως η ωκυτοκίνη, και το άτομο να περιβληθεί από θετικά συναισθήματα.

Ολοκληρώνοντας την εξερεύνηση δεδομένων για την Παγκόσμια αυτή Ημέρα, ας μεταφέρουμε τη ζεστασιά που προσφέρει μία εγκάρδια αγκαλιά πέρα από τις γραμμές και στην καθημερινή μας ζωή. Διανύοντας μία εποχή όπου συχνά φαίνεται χαοτική, μια απλή αγκαλιά έχει τη δύναμη να γεφυρώσει τα κενά, να επουλώσει τις πληγές και να σκορπίσει χαρά.

Ας αγκαλιάσουμε, λοιπόν, το πνεύμα της σύνδεσης και της συμπόνιας, όχι μόνο αυτήν την ημέρα αλλά κάθε μέρα.

Οι απόηχοι των κοινών αγκαλιών μάς υπενθυμίζουν την κοινή μας ανθρωπιά και την απλή αλλά βαθιά ικανότητα που έχουμε όλοι να κάνουμε τον κόσμο ένα πιο ζεστό, πιο ανακουφιστικό μέρος , με μία αγκαλιά τη φορά.

«Οι αγκαλιές μιλάνε για την ψυχολογία της σύνδεσης, υπενθυμίζοντάς μας ότι δεν είμαστε μόνοι στο ταξίδι μας μέσα από την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης εμπειρίας». -Dr Riana Elyse Anderson, Clinical Psychologist.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ελένη Μισιρλή

misirli eleniΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ΑΠΘ.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR