Ακρόαση άρθρου......

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας, ο οποίος είχε έναν ανθισμένο κήπο, όπου έπαιζαν τα παιδιά του χωριού. Τα δέντρα καλούσαν τα παιδάκια: "Ελάτε να παίξετε μαζί μας χαρούμενα παιδάκια!".

Ο γίγαντας όμως τα έδιωχνε άγρια γιατί δεν ήθελε κανείς να πατάει χωρίς την άδειά του εκεί, και έχτισε ένα τείχος για να μην μπορούν να μπαίνουν.

Ο εγωιστής γίγαντας και η αγάπη

Όταν έμεινε μόνος του και είδε τον κήπο μαραμένο, συνειδητοποίησε την απερισκεψία του και αναθεώρησε.

Ο Oscar Wilde στο παραμύθι του «Ο εγωιστής γίγαντας» περιγράφει με απλοϊκό τρόπο την έννοια του εγωισμού, που μπορεί στην αρχή να ήταν εγωιστής και σκληρός, να είχε απαγορεύσει στα παιδιά να μπαίνουν και να παίζουν στον κήπο του, όμως η καρδιά του έλιωσε όταν είδε ένα μικρό αγόρι να προσπαθεί να σκαρφαλώσει σε ένα ψηλό δέντρο.

Τότε έλιωσαν και τα χιόνια στον κήπο του, το χαλάζι έφυγε, ήρθε η άνοιξη, που ο γίγαντας τόσο καιρό περίμενε, και μαζί της έφερε και παιδιά… Πολλά παιδιά για να παίζουν στον κήπο του…

Τα χρόνια πέρασαν και ο γίγαντας γερνούσε παίζοντας με τα παιδιά. Δεν έβρισκε όμως μέσα σε όλα αυτά εκείνο το παιδάκι που ανέβασε τότε στο δέντρο και που το αγαπούσε πολύ επειδή τον είχε αγκαλιάσει και φιλήσει.

Στο τέλος της ιστορίας, ο γίγαντας βλέπει με θαυμασμό πως σε μια γωνιά του χειμωνιάτικου κήπου είχε ανθίσει το δέντρο και στη ρίζα του καθόταν το αγοράκι που είχε αγαπήσει.

Όταν πήγε ο γίγαντας εκεί, το παιδάκι του χαμογέλασε και του είπε: "Mε άφησες κάποτε να παίξω στον κήπο σου, απόψε θα 'ρθεις μαζί μου στο δικό μου κήπο, που είναι ο παράδεισος."

Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία του Εγωιστή γίγαντα. Ο γίγαντας στο τέλος πεθαίνει μέσα στη γαλήνη της αγάπης. Γιατί το καλό που έκανε κάποτε του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει την ευτυχία.

Αποκτήστε το βιβλίο Ο μικρός πρίγκιπας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Τα χαρακτηριστικά ενός εγωιστή ανθρώπου

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά λοιπόν ενός ανθρώπου εγωιστή;

Αρχικά, είναι η χαμηλή ή ακόμη και η απουσία της ενσυναίσθησης, όπου στην καθημερινή ζωή μεταφράζεται σαν την τέχνη του να μπορείς για λίγο να εγκαταλείπεις τον δικό σου κόσμο και να εισέρχεσαι στα θέλω, τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, βλέποντας και ζώντας μέσα από τα δικά τους μάτια.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ο έντονος εγωκεντρισμός, δηλαδή η θεώρηση ότι οι δικές του απόψεις και τα ενδιαφέροντα είναι τα πιο σημαντικά και υπερισχύουν των άλλων.

Επίσης, ο εγωιστής άνθρωπος δεν δέχεται την κριτική των άλλων ακόμη και σε κάτι που σφάλλει ενώ θα μπορούσε να είναι ανοιχτός στη μάθηση και να δει την κριτική ως μια πρόκληση για αλλαγή και ευκαιρία αυτοβελτίωσης. Κι ενώ δεν επιθυμούν την κριτική, οι ίδιοι ασκούν σκληρή κριτική στους άλλους.

Ακόμη, οι εγωιστές διακατέχονται από αλαζονεία, η οποία δηλώνει μια επιθυμία κυριαρχίας και υπερβολικής αυτοπεποίθησης, αλλά στην πραγματικότητα είναι μηχανισμός κάλυψης της ανασφάλειας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης.

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Περαιτέρω, ενώ είναι υγιές και σημαντικό να προστατεύουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, ακόμη και να τον βάζουμε σε προτεραιότητα, όταν αυτό συμβαίνει με τρόπο που οι σημαντικοί άλλοι πληγώνονται και έχει αρνητικές συνέπειες στους σημαντικούς άλλους, τότε η συμπεριφορά είναι εγωιστική.

Οι συνέπειες ενός εγωιστή ανθρώπου είναι αρνητικές για τους ίδιους αφού οι σημαντικοί άνθρωποι γύρω του πληγώνονται, οπότε είτε θα συγκρουστούν μαζί του είτε θα μείνει μόνος.

Επίσης, οι σημαντικοί άνθρωποι δεν δείχνουν εμπιστοσύνη σε κάποιον εγωιστή άνθρωπο οπότε πάλι θα μείνει μόνος και ελάχιστοι θα τον υποστηρίξουν σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής του.

Μάθηση μέσω μίμησης

Πώς θα καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας τον αλτρουισμό, την φιλαλληλία, την φιλοτιμία, έννοιες αντίθετες του εγωισμού;

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμούνται οι γονείς, είναι ότι ο τρόπος που μαθαίνουν τα παιδιά είναι μέσω της μίμησης. Η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικότατο εργαλείο στη διαδικασία ανατροφής των παιδιών και να λειτουργήσει προς όφελος τόσο των γονιών όσο και των παιδιών.

Για να αποτελέσουν, όμως, οι γονείς ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά τους, θα πρέπει οι ίδιοι να συναισθάνονται, να μην ασκούν κριτική αλλά διάλογο, να εμπιστεύονται, να καλλιεργούν την ασφάλεια, να δείχνουν αγάπη, σεβασμό, γενναιοδωρία, καλοσύνη, αισιοδοξία και αυτοεκτίμηση.


Πηγές

Wilde Oscar (2018). Ο εγωιστής γίγαντας. Μίνωας, Αθήνα

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αγγελίδου Ασημίνα - Ψυχολόγος

Αγγελίδου Ασημίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Εξειδικευμένη σε πρόγραμμα ψυχοθεραπείας - Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία, μεταπτυχιακά στη Ψυχολογία Υγείας και Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων.