Στα πλαίσια της στήλης Q&A Mental Sessions, σας ρωτήσαμε: «Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στα ναρκωτικά»;
Ακολουθούν οι απαντήσεις σας:
- Έλλειψη αξιών, ανθρωπιστικών ηθών, απουσία κατανόησης και αληθινών σχέσεων. Η σκληρότητα, ο κυνισμός της κοινωνίας, η χυδαιότητα που υπάρχει στους ανθρώπους πληγώνει τους νέους, όπως ο ατομικισμός, η συμφεροντολογία, ο υλισμός που απαξιώνει την ψυχή ωθούν κάποια από τα παιδιά να βρουν ουτοπίες.
- Έλλειψη νοήματος ζωής!
- Γιατί απαγορεύονται.
- Γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή.
- Γιατί τα ψυχολογικά είναι πολλά!
- Γιατί δεν υπάρχουν γονείς.
- Γιατί υπάρχει απομόνωση!
- Γιατί έχουν αδιάφορο οικογενειακό περιβάλλον.
- Γιατί είναι άρρωστη η κοινωνία μας και δυσλειτουργική η οικογένεια.
- Γιατί τούς τα προωθούν με προπαγάνδα.. καί όλα τα υπόλοιπα.
- Για τον ίδιο λόγο που στρέφονται όλο και περισσότεροι ενήλικες στα ψυχοφάρμακα.
- Γιατί έχουν λάθος πρότυπα. Μπερδεμένη εκπαίδευση και θρησκεία.
- Γιατί ο φόβος μας έχει κυριεύσει και κρυβόμαστε στην εξάρτηση της ύλης.
- Γιατί τα μπαγάζια που κουβαλά η ψυχή τους από τους φροντιστές τους είναι ατακτοποίητα.
- Γιατί είναι πλέον αβάσταχτη η καθημερινότητα σε μία απάνθρωπη κοινωνία και όταν απουσιάζει και η οικογένεια καταφύγιο, θα στραφεί εκεί ο νέος.
- Γιατί υπάρχει αδιαφορία κι ασυδοσία ελευθερίας στο στενό οικογενειακό περιβάλλον, περιέργεια, πρότυπα, απουσία ορίων.
- Γιατί κυκλοφορούν παντού και γιατί δεν έχει πιάσει τα παιδιά ένας ενήλικας, από νωρίς όμως, να τους πει ότι τα ναρκωτικά μπορούν να τους διαλύσουν τη ζωή!
- Γιατί ζουν σε μια ακραία μισάνθρωπη καπιταλιστική κοινωνία! Απλό..
- Γιατί τους μεγαλώνουν μέσα στο ψέμα οι γονείς, κάνοντας τους τη ζωή εύκολη και δίνοντας τους συνεχείς επιβραβεύσεις και υλικά αγαθά, και μετά βγαίνουν στην πραγματική κοινωνία, και διαπιστώνουν ότι οι γονείς τους παρουσίασαν μια πλασματική ψεύτικη ζωή, κάνοντας τους εγωπαθείς, καλό- κακομαθημένους.
- Γιατί αρνούνται να αποδεχτούν την πραγματικότητα. Για τον ίδιο λόγο καταλήγουν σε αλκοόλ, τζόγο, εκδιδόμενες κλπ. Όλοι λειτουργούν με την τέλεια εικόνα που πλάθουν στο μυαλό τους. Η πραγματικότητα την διαλύει αυτή την εικόνα. Και τα ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος (κ.λπ. κ.λπ.) επιλέγονται ως διέξοδοι.
- Γιατί είναι παντού, τα βρίσκουν εύκολα… νομίζουν πως είναι ένας τρόπος να διασκεδάζεις και ενώνει την παρέα. Στην αρχή γελάνε, μετά αρχίζει ο γολγοθάς. Φαύλος κύκλος. Είναι από όλα τα σπίτια, και εκεί που τα αγαπούν και εκεί που όχι. Και από πλούσιους και από φτωχούς. Ίσως περισσότερα από αυτά δεν έχουν αίσθηση κινδύνου.
Γιατί όπως λέει και ο μέντορας μου, το ΕΓΩ των γονιών είναι τόσο μεγάλο και απροσπέλαστο που δεν μπορεί να συνδεθεί με το ΕΙΜΑΙ των παιδιών τους..
- Φυγή από την ανέραστη παρακμιακή κανονικότητα!
- Ιδιοσυγκρασία, περιβάλλον, έλλειψη γνώσης,πώς να χτίσουν μια ρουτίνα στη πράξη, τραύματα, οικογενειακό περιβάλλον, "φιλικό" περιβάλλον.
- Εύκολη πρόσβαση σε παρέες, θεωρούν οτι περνάνε τέλεια, διαφορετικά θα ήταν ξενέρωτα κυρίως αυτά και μετά γίνεται συνήθεια.
- Κοινωνικά αδιέξοδα.
- Η ψυχαναλυτική άποψη του Γιωσαφάτ ήταν ότι πλέον, λόγω της εργασίας των γυναικών, τα βρέφη δεν μένουν «γαντζωμένα» από τις μητέρες τους τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τότε που έχουν ανάγκη να είναι έντονα εξαρτητικά απ' τον φροντιστή τους. Αυτή η έλλειψη τον πρώτο χρόνο της ζωής, δημιουργεί εξαρτητικές προσωπικότητες στο μέλλον, όχι μόνο από τα ναρκωτικά φυσικά αλλά και από τζόγο, αλκοόλ, κ.λπ…
- Μετά από μία δύσκολη περίοδο στη ζωή μου, που δεν με γέμιζε τίποτα, βρήκα για 7 μήνες συντροφιά στην κοκαΐνη, βγαίναμε με την παρέα έξω και νομίζαμε ότι χωρίς αυτήν δεν μπορούσαμε να διασκεδάσουμε, να περάσουμε καλά, να φλερτάρουμε. Είχαμε ανεβασμένη διάθεση, ενέργεια, ήταν όλα ονειρικά στο μυαλό μου, αλλά ευτυχώς τα κατάφερα και σταμάτησα. Η αιτία είναι όταν είσαι αδύναμος να αντιμετωπίσεις μία δύσκολη κατάσταση, αν κάνεις το λάθος να βρεις εκεί διαφυγή… και είναι τόσο γλυκιά που νομίζεις ότι βρήκες την ουσία της ζωής. Παίζει πόσο δυνατός χαρακτήρας είσαι. Εγώ δεν ήμουν και την πάτησα αλλά έχτισα πλέον τον χαρακτήρα μου.....
Τα παιδιά/νέοι που στρέφονται σε ουσίες, είναι τα παιδιά που η ψυχή τους πονά, είναι παιδιά που ψάχνουν λίγη αποδοχή, αγάπη και παρηγοριά.
Για την ολοένα και μεγαλύτερη στροφή των νέων στα ναρκωτικά, ευθύνονται ακόμη
- Η παρόρμηση και η έλλειψη γονεϊκής φροντίδας στρέφουν στα ναρκωτικά. Η δυσκαμψία και ο υπερβολικός έλεγχος, στο αλκοόλ.
- Η ελλειπής ενημέρωση, συν«αντίδραση», συν-έλλειψη ενδιαφερόντων.
- Η Έλλειψη αγάπης και κατανόησης από τους γονείς.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
- Η χώρα (και καλά αναπτυγμένη) με 700 κρίσεις σε μια δεκαπενταετία πάνω-κάτω, χωρίς να έχει μείνει τίποτα όρθιο… χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση;
- Η υπερπροστασία και καταπίεση, ως λανθασμένη έκφραση της γονεϊκής αγάπης, η οποία δημιουργεί παιδιά αδύναμα να ανταπεξέλθουν σε δυσκολίες.
Όλες οι εξαρτήσεις ξεκινούν από τραύματα περιβάλλοντος και συγκρούσεων στην οικογένεια. Συνεξαρτήσεις και νοσηρές σχέσεις γονιών αποδεδειγμένα ωθούν τα παιδιά στην εφηβεία στις ουσίες.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.