Πληθώρα άρθρων ξεχύνεται τον τελευταίο καιρό με θέμα την κατάθλιψη. Με αφετηρία ίσως τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, τα ποσοστά επιρροής αυτής της διαταραχής έχουν αυξηθεί δραματικά.
Αρκετοί άνθρωποι στην προσπάθεια τους για μια ανάσα, έχουν καταφύγει στη χρήση φαρμάκων (φαρμακοθεραπεία), μια φθηνότερη και πιο σύντομη εναλλακτική της ψυχοθεραπείας.
Το πρόβλημα που γεννά αυτή η πρακτική είναι πως όσοι αποφεύγουν την επαφή με ειδικό παραμένουν αδιάγνωστοι, αναπτύσσοντας έτσι σοβαρότερα και βαθύτερα ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν μια σχέση συμβίωσης με τα αντικαταθλιπτικά τους φάρμακα που οδηγεί στην καταστροφή του φυσικού τους σώματος, την πλήρη εξάρτηση και την εκ των έσω ψυχική αποσύνθεση.
Κάθε άνθρωπος συνειδητοποιεί και αναγνωρίζει την ψυχική του δυσκολία σε δικό του χώρο και χρόνο. Αυτό καλό είναι να το γνωρίζει και να το σέβεται τόσο ο ειδικός, όσο και ο μη ειδικός. Ως εκ τούτου, το πότε ένας ενήλικας θα επιλέξει (αν επιλέξει) να αναζητήσει βοήθεια για κάποιο ψυχολογικό θέμα που αντιμετωπίζει, εξαρτάται απόλυτα από τον ίδιο.
Το άρθρο αυτό, απευθύνεται σε εκείνο το κενό που δημιουργείται, ανάμεσα στη συνειδητοποίηση που έρχεται σε κάποιον ότι έχει κατάθλιψη και την χρονική στιγμή που θα αποφασίσει να κάνει κάτι γι’ αυτό. Οι παρακάτω πρακτικές αποτελούν λοιπόν ένα «ψυχικό αποκούμπι», ως την πόρτα του θεραπευτή.
Η ακόλουθη λίστα βασίζεται στα πρώιμα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως είναι η μελαγχολική διάθεση, η δυσκολία στον ύπνο, η μειωμένη ενέργεια, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι πόνοι στο σώμα και η οξυθυμία. Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από την συγκεκριμένη διαταραχή και τα συμπτώματά της, σας προτρέπω να ανατρέξετε στα άρθρα μου ……………
Οι παρακάτω προτάσεις αποσκοπούν στην πρόσκαιρη ανακούφιση των αρχικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης, έως την αναζήτηση βοήθειας από ειδικό για την πλήρη αντιμετώπισή της.
1. Βιώστε τα συναισθήματά σας αντί να τα πολεμάτε.
Απαρχή πολλών ψυχολογικών προβλημάτων αποτελεί η συναισθηματική απώθηση. Θάβουμε τα συναισθήματα μας αντί να τα βιώνουμε. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσετε θλίψη, κλάψτε. Μην το αγνοήσετε, μην αφήσετε τη στιγμή να περάσει. Αν είστε με κόσμο, φροντίστε όταν γυρίσετε σπίτι να βάλετε ένα βίντεο ή ένα τραγούδι που σας συγκινεί και να κλάψετε. Δεν χρειάζεται να ξέρετε γιατί κλαίτε, ούτε να γίνετε επικριτικοί με τον εαυτό σας. Απλώς αφήστε το συναίσθημά σας να εκφραστεί και να κάνει τον κύκλο του. Όσο κρατάτε φυλακισμένο το συναίσθημα, τόσο θα σας παρασέρνει στον βυθό μαζί του.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
2. Δημιουργήστε μια λίστα ευγνωμοσύνης.
Αυτή η πρόταση μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη καθημερινή πρακτική για πολλούς. Όταν αισθάνεστε την καρδία σας να σφίγγει από τα άγχη της ημέρας, το μυαλό σας να πλημμυρίζει με δυσάρεστες σκέψεις και την ανάσα σας να κόβεται, ξεκινήστε να απαριθμείτε τους λόγους για τους οποίους αισθάνεστε ευγνώμων στη ζωή σας. Οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι η στέγη σας, το φαγητό σας, τα ρούχα σας, ένας γονέας, η υγεία σας, ο σύντροφός σας, οι φίλοι σας, ο τομέας εργασίας σας, ένα κατοικίδιο κλπ. Μετρήστε αρκετά, μέχρι να νιώσετε ένα χαμόγελο να σχηματίζετε στα χείλη σας. Σας αξίζει.
3. Μια «μαύρη» εβδομάδα δε ισούται με μια «μαύρη» ζωή.
Πολλοί άνθρωποι διανύουν περιόδους στη ζωή τους όπου αισθάνονται να είναι «στα κάτω» τους. Αυτοί οι περίοδοι μπορεί να είναι ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες για κάποιους. Η απλή υπενθύμιση πως τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, βοηθά το νου να επανέλθει στην πραγματικότητα. Η ρουτίνα που χτίζεται γύρω από μια χρονική περίοδο, δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρη την ζωή ή τον εαυτό κάποιου, παρά μόνο ένα κομμάτι. Σε κάθε περίπτωση, όσο είμαστε «στα κάτω» μας έχουμε περισσότερες ελπίδες να ανακάμψουμε με το να είμαστε σύμμαχοι του εαυτού μας παρά εχθροί.
4. Ανακαλύψτε εκ νέου τον εαυτό σας.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Οι ανούσιες υποχρεώσεις και οι λαθεμένες πεποιθήσεις κλέβουν από τον εαυτό μας. Συχνά στην πορεία της ζωής, χάνει κανείς τον εαυτό του και ξεχνάει όλα αυτά που κάποτε τον έκαναν χαρούμενο. Πώς περνούσατε τον καιρό σας όταν ήσασταν παιδιά; Βάλτε ξανά αγαπημένα μουσικά κομμάτια, φορέστε ρούχα που σας θυμίζουν χρόνια ξεγνοιασιάς και περιτριγυριστείτε από άτομα που σας κάνουν καλό. Ένας περίπατος με καλή παρέα, ή μια ώρα σωστής παρέας με τον εαυτό σας έχει την ικανότητα να αλλάξει τη διάθεσή σας δραματικά.
5. Ξεκινήστε να ζείτε για εσάς, όχι για τους άλλους.
Μερικές φορές η απαρχή μιας καταθλιπτικής διάθεσης μπορεί να προέλθει από ανεκπλήρωτες κοινωνικές προσδοκίες ή αναπόφευκτες απογοητεύσεις, όπως και από κάποιο αίσθημα μειονεξίας, κοινωνικής απόρριψης ή χαμηλής αυτοπεποίθησης. Κάποια επιθυμία έξω από εσάς, για εσάς, που δεν καταφέρατε να ικανοποιήσετε. Οποία και να είναι η αιτία, μπορείτε να αντικαταστήστε το αίσθημα αυτολύπησης που σας κυριεύει με νοητικές φράσεις που έχουν νόημα και βαρύτητα. Για παράδειγμα, το «Τι θα ήθελαν οι γονείς μου για εμένα στη ζωή;», γίνεται « Τί θέλω εγώ πραγματικά για εμένα στη ζωή μου; Είναι πραγματικά δική μου επιθυμία ή απόρροια ξένων επιθυμιών;». Είναι καιρός να αποδεχθείτε πως το να ζείτε για τους άλλους δεν θα επιφέρει ποτέ το αίσθημα ολοκλήρωσης που αναζητάτε, όσο και αν το πιστεύετε. Αντιθέτως σας απομακρύνει από εσάς, τον σκοπό σας και μια καλή ψυχική υγεία.
6. Θέστε καθημερινούς, υλοποιήσιμους στόχους.
Ένα αίσθημα επίτευξης την ημέρα την κατάθλιψη κάνει πέρα! Δοκιμάστε να φτιάξετε λίστες με σύντομες εργασίες που μπορείτε να ολοκληρώσετε μέσα στην διάρκεια της ημέρας σας, χωρίς όμως να σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Ξεκινήστε με τα απλά, δουλειές του σπιτιού, ένας σύντομος περίπατος, κάποιο τηλεφώνημα που αναβάλετε ή απλά το να καταφέρετε να πάτε στη δουλειά. Σταματήστε να εστιάζετε σε αυτά που δεν κάνετε και δείτε πόσο κουράγιο πρέπει να έχει κανείς τελικά για να διαχειριστεί μια ημέρα σαν και τη δική σας όταν η διάθεσή του είναι τόσο χαμηλά. Το μπράβο που ίσως αναζητάτε, δεν θα επουλώσει τίποτε αν έρθει απ’ έξω.
7. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας.
Εικάζω πως είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, γι’ αυτό και το τοποθετώ στο τέλος της λίστας. Η επιστήμη έχει το χρέος να αναγνωρίσει την αλήθεια στις άπειρες έρευνες και προσωπικές ιστορίες τόσων ανθρώπων που ορκίζονται ότι η αγαπημένη τους μέθοδος άσκησης, είναι και η ψυχοθεραπεία τους.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Μαρτίνα Αθανασίου - Ψυχολόγος
Μαρτίνα Αθανασίου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στις ψυχοσωματικές παθήσεις και τις ορθές ανθρώπινες σχέσεις. Προσφέρει συνεδρίες θεραπευτικού χαρακτήρα δια ζώσης και διαδικτυακά, καθώς επίσης διευθύνει εκπαιδευτικές ομάδες στον κλάδο της ψυχικής υγείας. Είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS) και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ).