Ακρόαση άρθρου......

Η γιόγκα είναι αρκετά αποτελεσματική για την καταπολέμηση του άγχους, καθώς, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες που την ασκούν, εμφανίζουν βελτίωση των συμπτωμάτων της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής.

Όμως, η ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία είναι ακόμη πιο αποτελεσματική, φέρνοντας αποτελέσματα στο 70% όσων καταφεύγουν σε αυτήν.

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και γιόγκα

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής Ναόμι Σάιμον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ψυχιατρικό περιοδικό "JAMA Psychiatry", συνέκριναν την «κουνταλίνι» γιόγκα με τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία σε ενήλικες με χρόνια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, η οποία προκαλεί νευρικότητα, ανησυχίες, αϋπνία κ.α.

Ύστερα από 12 εβδομάδες, οι 32 από τους 60 συμμετέχοντες στην ομάδα της γιόγκα (ποσοστό 54%) και οι 47 από τους 67 στην ομάδα της ψυχοθεραπείας (ποσοστό 71%) εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Το πρόγραμμα γιόγκα περιλάμβανε - εκτός από τις στάσεις και ασκήσεις - διαλογισμό και θεωρίες φιλοσοφίας και ψυχολογίας.

«Η γιόγκα είναι μια ασφαλής και δημοφιλής στρατηγική μείωσης του στρες, που μπορεί επίσης να βελτιώσει το άγχος. Όμως στους ανθρώπους με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία», δήλωσε η δρ Σάιμον.

«Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να έχουν πρόσβαση ή να πληρώσουν για ψυχοθεραπεία, οπότε η γιόγκα είναι μια εναλλακτική λύση», πρόσθεσε.

Ταχείας μορφής ψυχοθεραπεία

Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία είναι μια ταχείας μορφής ψυχοθεραπεία, που εστιάζει στην αλλαγή των εγκαθιδρυμένων στο νου του ασθενούς αρνητικών τρόπων σκέψης, αντιδράσεων και συμπεριφορών. Η μελέτη δείχνει ότι σε βάθος χρόνου η εν λόγω ψυχοθεραπεία έχει μονιμότερα οφέλη για τη μείωση του άγχους σε σχέση με τη γιόγκα.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 3% του πληθυσμού πάσχει από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, η οποία μπορεί να υποσκάψει σοβαρά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το εύρος των επιλογών ενός ανθρώπου. Συχνά γίνεται χρήση ψυχοφαρμάκων (αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών κ.α.), που όμως μπορεί να έχουν αρνητικές παρενέργειες.

Διαβάστε ακόμη στο Psychology.gr: Ζώντας Εν συνειδήσει – η εφαρμογή του διαλογισμού στην ψυχοθεραπεία 

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι μια άσκηση της συνείδησης, όπου τα αποτελέσματα επιτυγχάνονται αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται έλεγχος του νου ή άλλη χειραγώγηση του πνεύματος.

Τι αναφέρουν οι έρευνες για το στρες και τον διαλογισμό

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Τα αποτελέσματα των ερευνών αναφέρουν μείωση του στρες, της ανησυχίας, της κατάθλιψης, του πόνου (φυσικού και σωματικού), βελτίωση της μνήμης και αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Τα οφέλη στη φυσιολογία του οργανισμού αφορούν τη μείωση της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, της επινεφρίνης, της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, οι συστηματικά διαλογιζόμενοι επιτυγχάνουν γρήγορη εκτέλεση καθηκόντων.

Ο διαλογισμός μειώνει την υπερδιέργεση της συμπαθητικής λειτουργίας και τη χοληστερόλη. Τα οφέλη επίσης επεκτείνονται στην αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών και των διαταραχών της διάθεσης. Επιπλέον, ο διαλογισμός βελτιώνει τη δραστηριότητα της τελομεράσης και το μήκος των τελομερών.

Η τελομεράση είναι ένα ένζυμο υπεύθυνο για την προστασία και διατήρηση του μήκους των τελομερών, των προστατευτικών καλυμμάτων στην απόληξη των χρωμοσωμάτων που προάγουν τη χρωμοσωμική σταθερότητα. Μικρότερα τελομερή σχετίζονται με γρήγορη γήρανση και σχετιζόμενες ασθένειες.

Το χρόνιο στρες μειώνει τη δραστηριότητα της τελομεράσης και επιταχύνει τη σύμπτηξη των τελομερών και την πρόωρη γήρανση. Οι έρευνες που μελετούν την επίδραση του διαλογισμού στη διαδικασία της γήρανσης δείχνουν ότι οι μακροχρόνιοι διαλογιζόμενοι έχουν νεότερη βιολογική ηλικία σε σύγκριση με τους βραχυχρόνιους διαλογιζόμενους και όσους δε διαλογίζονται.

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

Πηγές:

1. ΑΠΕ-ΜΠΕ
2. Διαλογισμός και στρες.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.