Ακρόαση άρθρου......

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής είναι η ανησυχία. Τα άτομα με ΓΑΔ ανησυχούν συνεχώς και πολύ συχνά για ασήμαντα πράγματα.

Η ανησυχία του ατόμου αναφέρεται στην γνωστική του τάση να αναμασά ένα πρόβλημα και να μην μπορεί να ησυχάσει από αυτό και συνήθως αυτή η ανησυχία συνεχίζεται γιατί το άτομο δεν μπορεί να καταλήξει σε μία λύση του προβλήματος.

Οι περισσότεροι από εμάς ανησυχούμε συχνά, αλλά οι ανησυχίες των ατόμων με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή είναι υπερβολικές, ανεξέλεγκτες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Άλλα συμπτώματα που είναι παρόντα στην ΓΑΔ είναι η εύκολη κόπωση, η ευερεθιστότητα, η νευρικότητα, η δυσκολία συγκέντρωσης και η μυϊκή ένταση.

Τα άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ανησυχούν για ζητήματα παρόμοια με αυτά που απασχολούν τους περισσότερους από εμάς, όπως οι σχέσεις, η υγεία, τα επαγγελματικά και οικονομικά θέματα, οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Η διαφορά είναι ότι αυτά τα άτομα ανησυχούν περισσότερο για αυτά τα ζητήματα και οι επίμονες ανησυχίες τους  παρεμποδίζουν την καθημερινότητά τους και τους καθιστούν δυσλειτουργικούς σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους.

Η ΓΑΔ συνήθως ξεκινά στην εφηβεία, αν και τα άτομα με την διαταραχή αυτή συχνά αναφέρουν ότι είχαν την τάση να ανησυχούν σε όλη την διάρκεια της ζωής τους, ενώ συχνά τείνει να εμφανίζεται μαζί με άλλες αγχώδεις διαταραχές, καθώς και με την κατάθλιψη.

Αιτιολογία ΓΑΔ: Γνωστικοί παράγοντες

Γιατί ανησυχούν οι άνθρωποι;

Οι γνωστικοί παράγοντες μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε γιατί κάποια άτομα ανησυχούν περισσότερο από κάποια αλλά.

Η ανησυχία, το βασικό χαρακτηριστικό της ΓΑΔ, μοιάζει τόσο δυσάρεστο που αναρωτιέται κανείς γιατί κάποιοι άνθρωποι να ανησυχούν τόσο πολύ. Ας δούμε λοιπόν πώς λειτουργεί η ανησυχία.

Η ανησυχία σε αυτές τις περιπτώσεις δρα ως ενίσχυση επειδή αποσπά την προσοχή των ατόμων από ισχυρά αρνητικά συναισθήματα και αγχογόνες νοερές εικόνες.

Η ανησυχία είναι ένα συναίσθημα που δεν περιλαμβάνει νοερές εικόνες ούτε προκαλεί έντονες σωματικές αλλαγές που συνήθως συνοδεύουν ένα δυσάρεστο συναίσθημα και φαίνεται να μειώνει τις ψυχοφυσιολογικές ενδείξεις της διέγερσης.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Συνεπώς, τα άτομα με ΓΑΔ ενδεχομένως αποφεύγουν μέσω της ανησυχίας άλλα δυσάρεστα συναισθήματα που θα ήταν πιο έντονα από ο,τι είναι η ανησυχία. Ως συνέπεια όμως αυτής της αποφυγής το άγχος που σχετίζεται με τις διάφορες ανησυχίες και αγχογόνες νοερές εικόνες δεν αποσβένεται.

Τι είδους αγχογόνες νοερές εικόνες θα μπορούσαν να αποφεύγουν τα άτομα με ΓΑΔ;

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι  τα άτομα με ΓΑΔ, σε μεγάλο ποσοστό, έχουν βιώσει κάποιο τραύμα, όπως θάνατο, τραυματισμό ή κάποια ασθένεια. Η ανησυχία, λοιπόν, μπορεί να τους αποσπά από την δυσφορία που θα βίωναν εάν αντανακλούσαν αυτά τα τραυματικά συμβάντα ή σε πολλές περιπτώσεις να τους προστατεύει από φρικιαστικές νοερές εικόνες πιθανών μελλοντικών στρεσογόνες συμβάντων, όπως για παράδειγμα η εικόνα ενός προσώπου που αγαπούν σε τροχαίο δυστύχημα.

Θεραπεία της ΓΑΔ

Συμπεριφορικές και γνωστικές προσεγγίσεις

Μια σημαντική συμπεριφορική προσέγγιση περιλαμβάνει την εκπαίδευση στην χαλάρωση.

Ο θεραπευτής διδάσκει στο άτομο στρατηγικές ώστε να συμπεριφέρεται με τρόπους που προάγουν την ηρεμία, οι οποίες περιλαμβάνουν την χαλάρωση των μυϊκών ομάδων και την δημιουργία χαλαρωτικών νοερών εικόνων.

Η γνωστική- συμπεριφορική θεραπεία εστιάζεται στο να βοηθήσει το άτομο να αμφισβητήσει τις σκέψεις του γύρω από πιθανές απειλές ή συνθήκες στις οποίες χάνει τον έλεγχο, αλλά και στο να εντοπίσει τις ενδείξεις του άγχους, να αντιμετωπίσει τις αρνητικές σκέψεις τους και να εστιάσει στην παρούσα στιγμή αντιμετωπίζοντας βασικούς φόβους που ενδεχομένως αποφεύγει μέσω της ανησυχίας. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Τσιούλου Χριστίνα

tsioulou christinaΨυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.
Ειδίκευση στην Κλινική Ψυχοπαθολογία.