Το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr ξεχώρισε και προτείνει 4 βιβλία για τη σχιζοφρένεια, αποκλειστικά για ψυχολόγους, ψυχιάτρους, συμβούλους ψυχικής υγείας και όσους έρχονται επαγγελματικά σε επαφή με ψυχωσικούς ασθενείς. Αποκτήστε τα βιλία από το εξειδικευμένο μας βιβλιοπωλείο με έκπτωση!
Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία της σχιζοφρένειας
Η σύλληψη της σχιζοφρένειας ως νόσου είναι ταυτόσημη με την απώλεια της ταυτότητας του υποκειμένου, θεωρείται η νόσος που βάλλει ευθέως το Εγώ του ασθενούς. Η ιστορία του υποκειμένου και η συνέχεια του βίου του διαρρηγνύονται, ο σχιζοφρενής αποκτά στοιχεία που δεν είχε πριν, διαπιστώνεται μια ριζική αλλαγή της ουσίας της προσωπικότητάς του. Η αυτιστική απόσυρση, ο παραληρητικός κόσμος, οι ψευδαισθήσεις δημιουργούν έναν άλλον άνθρωπο, που συνήθως δεν είναι αναγνωρίσιμος στην ιστορία του και στην προ της νόσου προσωπικότητά του. Η ψυχανάλυση επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση.
Aναδεικνύει την υποκειμενικότητα του ασθενούς και θεωρεί ότι αυτή παραμένει ενεργός, παρά τον κατακερματισμό της προσωπικότητάς του και τη διάρρηξη του βίου του. Η ψυχανάλυση άλλωστε είναι η συνάντηση δύο υποκειμένων, τα οποία, παρά τον ασύμμετρο ρόλο τους, συμμετέχουν ως πλήρεις προσωπικότητες στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία.
Αποκτήστε το βιβλίο Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία της σχιζοφρένειας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας με σημαντική έκπτωση.
Γνωστική θεραπεία της σχιζοφρένειας
Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έβλεπαν τη σχιζοφρένεια ως μια διαταραχή που δεν ανταποκρινόταν σε καμία άλλη θεραπεία εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή. Τις τελευταίες δεκαετίες αυτό αποδείχτηκε πως δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έχουν σχιζοφρένεια μπορούν να ωφεληθούν από διάφορες ψυχοκοινωνικές θεραπείες, όπως είναι η εκπαίδευση στις κοινωνικές δεξιότητες, τα συμβολικά προγράμματα οικονομίας, η ψυχοεκπαίδευση κ.ά.
Το βιβλίο αυτό, στηριγμένο σε νέα εμπειρικά δεδομένα, παρουσιάζει μια από τις νεότερες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στη σχιζοφρένεια: τη γνωστική θεραπεία. Η γνωστική θεραπεία επιτρέπει στον θεραπευτή να οργανώσει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλαίσιο και να εστιάσει στα συμπτώματα που δυσχεραίνουν την καθημερινή ζωή των ατόμων με σχιζοφρένεια.
Το βιβλίο καταρρίπτει την άποψη ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια δεν επικοινωνούν εύκολα, ενώ προτείνει μεθόδους για την αύξηση της πρωτοβουλίας, για την αποφυγή υποτροπής κ.ά. Περιγράφονται με λεπτομέρειες όχι μόνο οι παρεμβάσεις της θεραπείας αλλά και οι εννοιολογικές βάσεις στις οποίες στηρίζονται οι παρεμβάσεις αυτές. Με τα εργαλεία που προσφέρει το βιβλίο, ο θεραπευτής θα μπορέσει να αναπτύξει μια σταθερή, ευεργετική σχέση με τον θεραπευόμενο, βοηθώντας τον να μειώσει το άγχος του και να γίνει πιο λειτουργικός.
Αποκτήστε το βιβλίο Γνωστική θεραπεία της σχιζοφρένειας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr
Το περιβάλλον της σχιζοφρένειας
Yπάρχει σήμερα μεγάλος όγκος αποδείξεων που δηλώνει ότι η εμφάνιση και η πορεία της σχιζοφρένειας επηρεάζονται από ποικίλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Tο περιβάλλον της σχιζοφρένειας βασίζεται στις γνώσεις που έχουμε γι' αυτούς τους παράγοντες, προκειμένου να σχεδιάσει καινοτομίες που θα μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης και τη σοβαρότητά της, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής για τους πάσχοντες και τους συγγενείς τους.
Μελετώντας τις περιβαλλοντικές δυνάμεις που λειτουργούν σε ατομικό, οικογενειακό και ευρύ κοινωνικό επίπεδο, ο Pίτσαρντ Oυόρνερ προτείνει εφικτές παρεμβάσεις, όπως:
- εκπαίδευση σχετικά με τους περιγεννητικούς κινδύνους,
- προώθηση αποτελεσματικών ψυχολογικών μεθόδων θεραπείας,
- ίδρυση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες,
- γνωστικο-συμπεριφορική θεραπεία για την ψύχωση.
Tο περιβάλλον της σχιζοφρένειας προτείνει πρακτικούς τρόπους ώστε να δημιουργηθεί ένας καλύτερος κόσμος γι' αυτούς που πάσχουν από αυτή τη σοβαρή ασθένεια και τον περίγυρό τους. Θα αποδειχτεί επίκαιρο και ενδιαφέρον ανάγνωσμα για τους διευθυντές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας κι αυτούς που χαράζουν πολιτική, καθώς και για ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και ειδικούς στην επικοινωνία.
Αποκτήστε το βιβλίο Το περιβάλλον της σχιζοφρένειας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr
Στον κόσμο της ψύχωσης
"Ο Ιωάννης Νέστορος δημιούργησε μια προσέγγιση [...] η οποία είναι μοναδική κυρίως στα ακόλουθα χαρακτηριστικά της: [...] συνθέτει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών μεθόδων, προγραμμάτων και θεραπευτικών προσεγγίσεων [...] και στόχων [...] και περιλαμβάνει μια ισορροπημένη και αλληλοσυμπληρούμενη σύνθεση της ψυχοθεραπείας με τη φαρμακοθεραπεία".
Alvin R. Mahrer & Donald B. Boulet (2001), Journal of Contemporary Psychotherapy, 31(1), 5-14
"Ο Ιωάννης Νέστορος προτείνει μια αξιόλογη προσέγγιση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία της Σχιζοφρένειας. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει χρήσιμο υλικό που αναφέρεται στην εξέλιξη του όρου "σχιζοφρένεια" [...] Ο Νέστορος προτάσσει πειστικά επιχειρήματα ότι τα σχιζοφρενικά συμπτώματα δεν αποτελούν εκδηλώσεις μιας συγκεκριμένης νόσου αλλά ακραίες μεταβολές στη "βιο-ψυχο-κοινωνική» ομοιόσταση" του ατόμου. Η πρώτη αρχή του μοντέλου του είναι ότι τα συμπτώματα βελτιώνονται με την ψυχοθεραπεία μόνο εάν ο κλινικός πιστεύει ότι αυτό είναι δυνατόν, ώστε να μπορέσει να προσφέρει ελπίδα".
Cynthia Ransley (2007), The British Journal of Psychotherapy Integration, 4(1), 82-84
"Μετά από μια ευπρόσδεκτη και πλήρη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, ο Νέστορος περιγράφει την προσέγγισή του, η οποία συνθέτει ψυχοδυναμικές και ανθρωπιστικές προσεγγίσεις μαζί με φαρμακευτικές παρεμβάσεις [...] Η συνθετική ψυχοθεραπεία δεν συνθέτει μόνο ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις (ψυχοδυναμικές και ανθρωπιστικές) και θεραπευτικές μεθόδους (ατομική ψυχοθεραπεία, οικογενειακή ψυχοθεραπεία και φαρμακοθεραπεία), αλλά επιπλέον περιλαμβάνει και τη σύνθεση των προσεγγίσεων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.
Η φαρμακοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία αποτελούν διαφορετικά έργα, τα οποία μοιράζονται ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος, που έχουν μεταξύ τους μια αρμονική σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η οποία είναι ευεργετική τόσο για τους θεραπευτές όσο και για τους θεραπευόμενους [...] με αποτέλεσμα η σχιζοφρένεια να αποτελεί έννοια που συλλαμβάνεται και γίνεται αντιληπτή ως μια ακραία προέκταση της ανθρώπινης συμπεριφοράς παρά ως ένα συγκεχυμένο και δυσνόητο παράδειγμα ενός τρόπου λειτουργίας που είναι ξένος προς εκείνον των "φυσιολογικών" ατόμων όπως τα γνωρίζουμε".
George Stricker (2007), PsycCRITIQUES, 52(10)
Αποκτήστε το βιβλίο Στον κόσμο της ψύχωσης, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr, με σημαντική έκπτωση.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.