Οι επίμονες δυσκολίες ύπνου που εμφανίζουν τα παιδιά κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής τους σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν άγχη και συναισθηματικές διαταραχές μετά από μερικά χρόνια, σύμφωνα με μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.
Η ψυχική υγεία των μικρών παιδιών που δυσκολεύονται να κοιμηθούν
Περίπου ένα στα πέντε μωρά έως 12 μηνών έχουν δυσκολίες ύπνου, συχνά ξυπνώντας μέσα στη νύχτα ή αδυνατώντας να αποκοιμηθούν χωρίς βοήθεια από τους γονείς τους. Οι επιστήμονες εισηγούνται την παρακολούθηση της ψυχικής υγείας των μικρών παιδιών που δυσκολεύονταν να κοιμηθούν κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Φάλον Κουκ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Παίδων Μέρντοχ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής «Archives of Disease in Childhood», μελέτησαν 1.507 μητέρες και τα παιδιά τους από την ηλικία των τριών μηνών έως των δέκα ετών. Από αυτά, σχεδόν το 20% των παιδιών είχαν μόνιμα προβλήματα ύπνου, το 56% μέτρια και πιο περιστασιακά προβλήματα, ενώ μόνο το 25% κοιμούνταν κανονικά.
Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τα παιδιά που έκαναν φυσιολογικό ύπνο, όσα εμφάνιζαν μόνιμα και σοβαρά προβλήματα ύπνου είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν συναισθηματικές δυσκολίες στην ηλικία των τεσσάρων ετών και υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωσθούν με συναισθηματική διαταραχή στην ηλικία των δέκα ετών.
Αυτά τα παιδιά εμφάνιζαν, μεταξύ άλλων, άγχος αποχωρισμού από τους γονείς τους, κοινωνική φοβία (αγχώδη κοινωνική διαταραχή), αγοραφοβία, ψυχαναγκαστική διαταραχή, ειδικές φοβίες (π.χ. υψοφοβία), διαταραχή πανικού, μετατραυματικό στρες, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.
«Οι επίμονες διαταραχές ύπνου κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί να αποτελούν πρώιμο δείκτη αυξημένου κινδύνου το παιδί να εκδηλώσει αργότερα δυσκολίες ψυχικής υγείας, ιδίως προβλήματα άγχους. Γι' αυτό, αυτά τα παιδιά θα πρέπει να παρακολουθούνται για τυχόν προβλήματα ψυχικής υγείας στην παιδική ηλικία τους», ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι μητέρες που ανέφεραν τα επίμονα προβλήματα ύπνου του βρέφους συχνά περιέγραφαν τη δυσφορία και την απροθυμία των βρεφών να μείνουν μόνα τους και να κοιμηθούν χωρίς την παρουσία του γονιού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας για την ψυχική υγεία των παιδιών με δυσκολίες ύπνου
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι αυτά τα βρέφη έχουν αυξημένα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού στην ηλικία των 10. Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν το άγχος αποχωρισμού εμφανίζεται στην παιδική ηλικία (παρατηρείται στην αγωνία των βρεφών όταν διαχωρίζονται από τον γονέα τους κατά τον ύπνο) και παραμένει ένα επίμονο χαρακτηριστικό καθ 'όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
Οι επιγενετικές επιδράσεις στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, η έκθεση σε γονικά μεταγεννητικά προβλήματα ψυχικής υγείας και άλλα κανονιστικά προβλήματα για τα βρέφη, συμπεριλαμβανομένης της δύσκολης βρεφικής ιδιοσυγκρασίας, μπορεί να οδηγήσουν στη συσχέτιση μεταξύ προβλημάτων ύπνου νηπίων και αργότερα ψυχικής υγείας. Βρέφη με επίμονα σοβαρά προβλήματα ύπνου θα πρέπει να παρακολουθούνται για αναδυόμενες ψυχικές διαταραχές δυσκολίες κατά την παιδική ηλικία.
Τα πλεονεκτήματα της μελέτης για τον ύπνο των παιδιών
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Τα πλεονεκτήματα της μελέτης περιλαμβάνουν το διαχρονικό προοπτικό σχεδιασμό της, τη χρήση μιας προσέγγισης βάσει δεδομένων για τη δημιουργία προφίλ ύπνου για βρέφη και τη χρήση ισχυρών μέτρων έκβασης, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων διαγνωστικής συνέντευξης που αξιολογήθηκαν από ψυχολόγους που δεν γνώριζαν το ιστορικό του ύπνου του παιδιού. Τα παιδιά σε αυτό το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικά του ευρύτερου πληθυσμού για χαρακτηριστικά όπως το φύλο, το βάρος κατά τη γέννηση και το μήκος της κύησης. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες με ελλείποντα στοιχεία εξαιρέθηκαν από τις αναθεωρημένες αναλύσεις.
Η καθιέρωση επίσημων διαγνώσεων και αναπαραγωγής σε ένα μεγαλύτερο δείγμα θα επέτρεπε την πιο εμπεριστατωμένη εξέταση των λιγότερο κοινών ψυχιατρικών διαγνώσεων. Τα είδη ύπνου για βρέφη ήταν αναγκαστικά σύντομα για να ενταχθούν σε μια μεγαλύτερη ομάδα μελέτης, αλλά θα μπορούσαν να περιορίσουν την κατανόησή μας για τις συγκεκριμένες δυσκολίες του ύπνου σε αυτό το δείγμα. Οι νευρολογικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο και την ψυχική υγεία, ωστόσο, δεν μετρήθηκαν. Πρέπει να ληφθεί η ανάλογη μέριμνα στη γενίκευση αυτών των ευρημάτων σε παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που είναι νεαρές, δεν έχουν σύντροφο, γεννήθηκαν εκτός Αυστραλίας ή είναι περισσότερο κοινωνικοοικονομικά μειονεκτούντες.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ | Επιστημονική πηγή: Infant sleep and child mental health: a longitudinal investigation
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.