Οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές μπλοκάρονται από τις περιοριστικές πεποιθήσεις τους και αδυνατούν να σκεφτούν με πιο σύνθετο τρόπο. Από ένα μεμονωμένο γεγονός οδηγούνται πολλές φορές σε λάθος συμπεράσματα και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Η διχοτόμηση στη σκέψη είναι ίδιο των διπολικών ατόμων τα οποία ερμηνεύουν τα πάντα σε"ασπρόμαυρο φόντο". Κατηγοριοποιούν ανθρώπους και καταστάσεις με το τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.
Επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την αμφιθυμία των δικών τους συναισθημάτων, οτιδήποτε αρνητικό αποβάλλεται από αυτούς και προβάλλεται στους άλλους. Σε αρκετές δε περιπτώσεις πυροδοτούν καταστάσεις για να αναδείξουν το μεγαλείο του χαρακτήρα τους και να λάβουν την αποδοχή που οι ίδιοι στερούν σε αυτό το κομμάτι του εαυτού τους.
Ο Dr. Bearden καθηγητής ψυχίατρος στο D. Geffen School of Medical στο UCLA, αναφέρεται στα βασικά χαρακτηριστικά των διπολικών ασθενών.
Τα κύρια χαρακτηριστικά των διπολικών ατόμων
1. Υψηλά επίπεδα ενέργειας. Αυτό συμβαίνει στην φάση της μανίας , όπου τα άτομα σε κάποιες περιπτώσεις χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας. Σε αυτή την φάση έχουν πολύ υψηλά επίπεδα ενέργειας, είναι δημιουργικοί και αισθάνονται ευφορία.
2. Αδυναμία να ολοκληρώσουν στόχους. Όταν βρίσκονται στην μανιακή φάση επινοούν μη ρεαλιστικά πλάνα,τα οποία δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν, και συχνά καταφεύγουν σε κάτι καινουργιο, Μπορεί να ξεκινήσουν χιλιάδες πράγματα με ενθουσιασμό, τα οποία όμως ποτέ δεν θα πραγματοποιήσουν.
3. Κατάθλιψη. Όταν είναι σε καταθλιπτική φάση έχουν χαμηλό επίπεδο ενέργειας, έλλειψη συγκέντρωσης ,προβλήματα με τον ύπνο και την διατροφή. Η χρήση μόνο αντικαταθλιπτικών σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι αποτελεσματικη, υπάρχει περίπτωση να ενισχύσει την μανιακή φάση.
4. Οξυθυμία. Κάποιοι "ασθενείς" μπορεί να βιώνουν ταυτόχρονα κατάθλιψη αλλά και μανία και κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης γίνονται πολύ οξύθυμοι. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις διαπροσωπικές τους σχέσεις καθώς δεν είναι σε θέση να το διαχειριστούν.
5. Ακατάπαυστη ομιλία. Η Λογόρροια είναι βασικό χαρακτηριστικό των διπολικών καθώς μιλούν ακατάπαυστα προσπαθώντας να υπερκεράσουν τους άλλους.
6. Εγωκεντρική συμπεριφορά. Στην μανιακή φάση αισθάνονται υπερβολική αυτοπεποίθηση και παντοδυναμία και μπορεί να προβούν σε υπερβολές αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους. Σε αυτή τη φάση η συμπεριφορά τους είναι εντελώς αντίθετη από τη συνήθη συμπεριφορά τους.
7. Προβλήματα ύπνου. Στην φάση της κατάθλιψης κοιμούνται υπερβολικά και αισθάνονται πολύ καταπονημένοι.'Όταν είναι σε σε μανιακή φάση αν και κοιμούνται ελάχιστα αισθάνονται υπέροχα και έχουν υψηλά αποθέματα ενέργειας.
8. Ανεξέλεγκτες σκέψεις. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις σκέψεις τους, δεν μπορουν να συγκεντρωθούν και πηδούν από το ένα θέμα στο άλλο, αυτό όμως ούτε αντιλαμβάνονται ούτε το αποδέχονται .Συμβαίνει συνήθως κατά την μανιακή φάση.
9. Προβλήματα στη δουλειά. Στο εργασιακό περιβάλλον αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συνεργασία τους με τος άλλους . Επίσης αδυνατούν να επιτύχουν του στόχους τους λόγω της ιδιαιτερότητάς του χαρακτήρα τους (παντοδυναμία , δέσμευση μη ρεαλιστικών στόχων).
10. Αλκοόλ χρήση ουσιών. Μπορεί να καταναλώνουν ανεξέλεγκτες ποσότητες αλκοόλ η άλλων ουσιών είτε για να βελτιώσουν την διάθεσή τους είτε για να διατηρούν τον έλεγχο του εαυτό τους.
Αγοράστε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας το βιβλίο Είσοδος – Έξοδος.
Πρόκειται για μια ανθρώπινη εξομολόγηση που έγραψε η Βάσω Σακελλάρη για τη μάχη της με τη Διπολική Διαταραχή.
Περιβάλλον διαπροσωπικές σχέσεις - ομαδική θεραπεία
Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι ανάμεσά μας που υποφέρουν από διπολική διαταραχή. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, ιδίως όταν δεν τηρούν τη φαρμακευτική αγωγή η οποία σταθεροποιεί τη διάθεσή τους. Το στενό οικογενειακό περιβάλλον τους βιώνει αυτή τη σχέση σαν σκωτσέζικο ντους και χρειάζονται απίστευτες δυνάμεις για να συνυπάρξουν ομαλά με ένα διπολικό άτομο.
Στην καθημερινότητα δεν είναι εύκολο κάποιος από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο να διακρίνει τις διαστάσεις της συμπεριφοράς ενός διπολικού ατόμου ειδικά αν βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή.
Ενδεχομένως κάποιες υπερβολές στη συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθούν σαν στοιχεία ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου χαρακτήρα.
Σε αρκετές δε περιπτώσεις αναπτύσσουν καλή επικοινωνία με άτομα τα οποία μπορεί να φέρουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της διαταραχής (μεγαλομανία , κυριαρχικές τάσεις , ψέμματα).
Ο Irvin Yalom αναφέρει ότι "η παρουσία ενός μανιακού μέλους σε μια θεραπευτική ομάδα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τα υπόλοιπα μέλη της καθώς λειτουργεί διασπαστικά στην θεραπευτική διαδικασία".
Ο θεραπευόμενος με αρρύθμιστη διπολική διαταραχή είναι καλύτερα να αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και δεν είναι κατάλληλος για διαδραστική θεραπεία. 'Η ένταξη ενός διπολικού μέλους σε θεραπευτική ομάδα, οδηγεί την ομάδα να επενδύσει πολλή ενέργεια και χρόνο σε κάτι που έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποθαρρύνει τα μέλη της ομάδας και να υπάρξουν αποχωρήσεις η και διάλυση της ίδιας της ομάδας.
Η πιο κατάλληλη θεραπεία είναι η γνωσιακή θεραπεία με έμπειρο θεραπευτή, ο οποίος θα χειρίζεται κατάλληλα τις ματαιώσεις κατά την θεραπευτική διαδικασία. Μια άλλη θεραπεία που προτείνεται είναι η οικογενειακή θεραπεία,όπου τα μέλη της οικογένειας ενημερώνονται για την σημασία της τήρησης της φαρμακευτικής αγωγής, ενός τακτικού προγράμματος ύπνου, καθώς και για τις στρατηγικές που στοχεύουν στην μείωση του άγχους.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.