Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 11 Ευρωπαϊκές πόλεις (καμία ελληνική) και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό ψυχιατρικής "The Lancet Psychiatry", έδειξε ότι υπάρχει συνάφεια μεταξύ της καθημερινής χρήσης κάνναβης και της ανάπτυξης ψύχωσης. Ιδιαίτερα μάλιστα, ενοχοποιήθηκε η "δυνατή" κάνναβη που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη,
Η νέα αυτή διεθνής επιστημονική έρευνα, είναι η πρώτη που κάνει αυτή τη διαπίστωση, επισκιάζοντας την επικρατούσα τάση νομιμοποίησης της κάνναβης σε διάφορες χώρες.
Δείτε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας επιλεγμένα βιβλία για τις εξαρτήσεις που αφορούν είτε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, είτε το ευρύ κοινό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μάρτα Ντι Φόρτι του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, ανέλυσαν στοιχεία από 11 ευρωπαϊκές πόλεις.
Αποτελέσματα της έρευνας για τη συνάφεια ψύχωσης και καθημερινής χρήσης κάνναβης
Στο Αμστερνταμ εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισές νέες περιπτώσεις ψύχωσης (50%) σχετίζονται με την τακτική χρήση ισχυρής κάνναβης, ενώ στο Λονδίνο το ίδιο συμβαίνει με το ένα τρίτο περίπου των νέων περιστατικών ψύχωσης (30%).
Εκτιμήθηκε ότι κατά μέσο όρο το ένα πέμπτο (20%) των νέων περιστατικών ψύχωσης πιθανώς συνδέεται με την καθημερινή χρήση κάνναβης.
Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι ο κίνδυνος ψύχωσης μειώνεται στο ελάχιστο, αν η χρήση είναι πιο αραιή από μια φορά την εβδομάδα.
Η επικεφαλής της έρευνας, Μάρτα Ντι Φόρτι, ανέφερε:
H χρήση κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη, έχει πιο επιβλαβείς συνέπειες για την ψυχική υγεία, σε σχέση με τη χρήση λιγότερο δραστικής κάνναβης.
Σε μια εποχή που υπάρχει η τάση νομιμοποίησης της χρήσης κάνναβης σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, είναι σκόπιμο να εξεταστούν διεξοδικά, τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας αλλαγής.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Με αφορμή την παραπάνω έρευνα, παραθέτουμε από παλαιότερο άρθρο της Πύλης μας, ένα απόσπασμα που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της χρόνιας χρήσης κάνναβης, έτσι όπως αυτές έχουν διατυπωθεί μέσα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, τα προηγούμενα 20 χρόνια, αλλά και μερικές από τις έως τώρα γνωστές θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης:
Επιπτώσεις από τη χρήση κάνναβης
- Η τακτική χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της βραχυχρόνιας μνήμης και της ικανότητας αφομοίωσης των γνώσεων.
- Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα λεκτικής έκφρασης, ανάγνωσης, μαθηματικών υπολογισμών και λογική σκέψης.
- Η κάνναβη αυξάνει το χρόνο απόκρισης κι αυτό εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους κατά την εκτέλεση πολύπλοκων πράξεων, όπως η οδήγηση.
- Η χρήση αλκοόλ σε συνδυασμό με κάνναβη επιτείνει τη δράση και των δύο ουσιών.
- Η χρήση κάνναβης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Το νεογνό μπορεί να είναι ελλιποβαρές ή να πάσχει από δυσπλασίες.
- Ο καπνός της κάνναβης περιέχει πολύ περισσότερη πίσσα και καρκινογόνες ουσίες από τον καπνό του απλού τσιγάρου. Αυξάνεται, κατά συνέπεια, ο κίνδυνος εμφάνισης βρογχίτιδας, άλλων πνευμονοπαθειών και καρκίνου του πνεύμονα. Η χρήση κάνναβης μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο προσβολής από λοιμώξεις.
- Όλες οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος (καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες) εντείνονται όταν παράλληλα καπνίζεται τακτικά και κάνναβη.
- Η κάνναβη συχνά λειτουργεί ως εκλυτικός παράγοντας για την εμφάνιση ψυχολογικών ή ψυχιατρικών συμπτωμάτων σε χρήστες με ιστορικό συναισθηματικών προβλημάτων ή ψυχιατρικών διαταραχών ή επιδεινώνει τα συμπτώματα σε συναισθηματικά ή ψυχικά διαταραγμένους ασθενείς.
- Ο χρήστης κάνναβης μπορεί να αναπτύξει ψυχολογική εξάρτηση από την ουσία, η οποία εκδηλώνεται με τη σφοδρή επιθυμία για την επίτευξη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων από τη χρήση της. Οι ψυχολογικά εξαρτημένοι χρήστες κάνναβης, όταν δεν μπορούν να προμηθευτούν την ουσία, εκδηλώνουν ανησυχία, ευερεθιστότητα και άγχος.
- Η παρατεταμένη χρήση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάρτηση, υπό την έννοια ότι ο χρήστης βιώνει έντονα συμπτώματα στέρησης όταν διακόψει τη χρήση της ουσίας (αϋπνία, άγχος, ευερεθιστότητα, απώλεια όρεξης).
Θεραπευτικές ιδιότητες κάνναβης
Σύμφωνα με μια επισκόπηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων της κάνναβης και των παραγώγων της (κανναβινοειδών) που δημοσιεύθηκε το πριν από μερικά χρόνια:
- Η δραστική ουσία ΤHC είναι ισχυρό αντιεμετικό.
- Πολλοί ασθενείς με σκήρυνση κατά πλάκας ισχυρίζονται ότι ανακουφίζονται με την κάνναβη. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα δοκιμασιών μικρή κλίμακας με μάρτυρες.
- Η THC είναι ισχυρό αναλγητικό και μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου νευρικής προέλευσης.
- Η THC είναι ισχυρό διεγερτικό της όρεξης.
- Ο συνδυασμός αντιεμετικής, αναλγητικής, αγχολυτικής και αντιπυρετικής δράσης μπορεί να καταστήσει την κάνναβη πολύτιμο φάρμακο για την συμπτωματική ανακούφιση ασθενών που πάσχουν από καρκίνο ή AIDS. Ωστόσο, μένουν ακόμη να προσδιοριστούν οι βέλτιστες δόσεις και η βέλτιστη οδός χορήγησης.
- Σε ορισμένες παθήσεις, οι ανεπιθύμητες ενέργειες της κάνναβης γίνονται καλύτερα ανεκτές από τις ανεπιθύμητες ενέργειες της συμβατικής φαρμακευτικής αγωγής.
Διαβάστε ακόμη στην Πύλη Ψυχολογίας, τα σχετικά άρθρα:
- Ο μηχανισμός της Εξάρτησης
- Αποποινικοποίηση ναρκωτικών ουσιών: το μη χείρον βέλτιστον
- Συνέπειες και επιδράσεις από τη χρήση κάνναβης
- Ο αλκοολισμός στην οικογένεια.
Για το άρθρο, χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, καθώς και από παλαιότερα άρθρα της Πύλης Ψυχολογίας.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr