Στον σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, η αβεβαιότητα είναι σύνηθες φαινόμενο που έχει γίνει μέρος της ζωής μας. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική όταν πρόκειται για σημαντικά γεγονότα ή αλλαγές, όπως μια πανδημία, η απώλεια εργασίας ή μια σημαντική μετάβαση στη ζωή.
Από το πολύ άγχος μπορεί να νιώθουμε και καταβεβλημένοι. Όταν το μέλλον είναι απρόβλεπτο, μπορεί να είναι πρόκληση να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Ωστόσο, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα και να διαχειριστούμε το άγχος και το στρες με υγιή τρόπο.
Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε και να αποδέχεστε τα συναισθήματα άγχους ή στρες αντί να προσπαθείτε να τα καταπιέσετε ή να τα αγνοήσετε. Αναγνωρίστε ότι δεν πειράζει να αισθάνεστε αβέβαιοι και ότι είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια αβέβαιη κατάσταση.
Όταν είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας, είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσετε το στρες, το άγχος και την αβεβαιότητα. Μια στρατηγική για την αναγνώριση των συναισθημάτων σας είναι η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας.
Η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει την προσοχή στην παρούσα στιγμή χωρίς κρίση. Εστιάζοντας στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα πώς αισθάνεστε και γιατί. Μια άλλη στρατηγική είναι να κρατάτε ημερολόγιο ή να καταγράφετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να αποκτήσετε σαφήνεια σχετικά με το τι τα προκαλεί. Προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση στις ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παρόλο που είναι σημαντικό να ενημερώνεστε, η υπερβολική έκθεση στις ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι συντριπτική και να συμβάλλει στα συναισθήματα άγχους και στρες. Περιορίστε την έκθεσή σας σε λίγες αξιόπιστες πηγές και θέστε όρια γύρω από την κατανάλωση ειδήσεων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα
Η φροντίδα του εαυτού σας είναι σημαντική σε περιόδους αβεβαιότητας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αρκετό ύπνο, υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση. Επιπλέον, μπορείτε να εφαρμόσετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως διαλογισμό, βαθιές αναπνοές ή γιόγκα, για να βοηθήσετε στη διαχείριση του άγχους.
Η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Η φροντίδα του εαυτού σας μπορεί στην πραγματικότητα να σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί, δημιουργικοί και ανθεκτικοί μακροπρόθεσμα. Έτσι, κάντε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα στη ζωή σας και παρακολουθήστε την άνθηση της ψυχικής και σωματικής σας υγείας.
- Κοιμηθείτε αρκετά: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, ευερέθιστοι και ανήσυχοι. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες τη νύχτα.
- Να κάνετε υγιεινή διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα σωματικά και ψυχικά. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση ολόκληρων και θρεπτικών τροφίμων και περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και ζάχαρης.
- Ασκηθείτε τακτικά: Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το άγχος και να τονώσετε τη διάθεσή σας. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή τη γιόγκα, και κάντε την τακτικό μέρος της ρουτίνας σας.
- Περιορίστε το χρόνο που περνάτε στην οθόνη του κινητού σας: Η συνεχής έκθεση σε οθόνες μπορεί να συμβάλει στην αύξηση συναισθημάτων στρες και άγχους. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο σας στην οθόνη, ειδικά πριν από τον ύπνο.
- Περιποιηθείτε τον εαυτό σας: Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, είτε πρόκειται για την ανάγνωση ενός βιβλίου, είτε για ένα αφρόλουτρο, είτε για την παρακολούθηση της αγαπημένης σας σειράς.
Επικεντρωθείτε σε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε
Αντί να ασχολείστε με τα πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, επικεντρωθείτε στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε.
Ενώ, λοιπόν, μπορεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στη ζωή σας, η εστίαση σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων άγχους και στρες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ρουτίνας, τον καθορισμό στόχων και την ενασχόληση με την προσωπική ανάπτυξη.
Εστιάζοντας σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε, μπορείτε να νιώσετε πιο δυνατοί και προσγειωμένοι.
Συνδεθείτε με άλλους
Η κοινωνική υποστήριξη είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία. Η σύνδεση με φίλους, την οικογένεια ή μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε λιγότερο μόνοι και μπορεί να σας προσφέρει μια αίσθηση κοινότητας κατά τη διάρκεια αβέβαιων περιόδων.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Βρείτε χρόνο για να συνδεθείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας, ακόμη και αν πρόκειται για ένα γρήγορο τηλεφώνημα ή μήνυμα.
Επιπλέον, ο εθελοντισμός ή η παροχή βοήθειας σε άλλους μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση σκοπού και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συναισθημάτων άγχους και στρες.
Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Εάν τα συναισθήματα άγχους ή στρες γίνουν συντριπτικά, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Υπάρχουν πολλά οφέλη από την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας όταν αισθάνεστε αγχωμένοι. Η επαγγελματική βοήθεια μπορεί να σας προσφέρει τα εργαλεία και τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε και να μειώσετε το άγχος.
Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τη βασική αιτία του άγχους σας και να αναπτύξετε ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Η αναζήτηση βοήθειας μπορεί επίσης να σας προσφέρει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε λιγότερο απομονωμένοι και μόνοι στους αγώνες σας. Μην ξεχνάτε ότι η αναζήτηση βοήθειας είναι ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας.
Εν κατακλείδι, η αντιμετώπιση της αβεβαιότητας μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά είναι σημαντικό να μάθετε υγιείς στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους και του στρες. Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά σας, περιορίζοντας την έκθεσή σας στις ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ασκώντας αυτοφροντίδα, εστιάζοντας σε όσα μπορείτε να ελέγξετε, συνδεόμενοι με άλλους και αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια, αν χρειαστεί, μπορείτε να μάθετε να περιηγείστε σε αβέβαιους καιρούς με μεγαλύτερη ευκολία και ανθεκτικότητα.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ελένη Γιάννου - Ψυχολόγος
Ελένη Γιάννου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Απόφοιτη του προγράμματος Εφαρμοσμένη Ψυχολογία (Diploma of higher education in Applied Psychology, 2017). Πτυχίο BSc (Hons) Psychology Science από το Cardiff Metropolitan University. Εξειδίκευση στην Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων καθώς και στην Ειδική Αγωγή και Προαγωγή ψυχικής υγείας στο σχολικό περιβάλλον από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.