Το να είμαστε ψυχολογικά πλούσιοι είναι ένα νέο πεδίο έρευνας. Είναι ένα πεδίο ευεξίας, ικανοποίησης, περιέργειας αλλά και "πολύχρωμης ζωής" που μπορεί να μας βοηθήσει να βιώσουμε λιγότερη ντροπή ή θλίψη, όταν οι ζωές μας δεν είναι ακριβώς ανέμελες ή τέλειες, όπως θα ήθελε το Instagram.
Σημαντικά σημεία του άρθρου
- Το κυνήγι της επιφανειακής ευτυχίας γενικά, δεν πετυχαίνει αποτελέσματα και εν τέλει, μπορεί να οδηγήσει σε δυστυχία.
- Νέα έρευνα δείχνει ότι μπορούμε να επενδύσουμε στο να γίνουμε ψυχολογικά πλούσιοι.
- Η αποδοχή όλων των συναισθημάτων και των εμπειριών μπορεί να προσθέσει ζωντάνια, βάθος και αφθονία στη ζωή μας.
Η επιδίωξη της ευτυχίας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η αδιάκοπη επιδίωξη της ευτυχίας μπορεί να μην έχει την απόδοση της επένδυσης που περιμένουμε.
Η προπαγάνδα της ευτυχίας μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε αναμφισβήτητα να ακτινοβολούμε με όλα τα καλά γύρω μας, χωρίς σκοτεινά συναισθήματα, αλλά με απέραντη θετική ενέργεια, αν απλά επικαλεστούμε τη δύναμη της θέλησης για να μη νιώθουμε άσχημα.
Ακόμη και μετά την ανάγνωση κάθε τελευταίου βιβλίου ευτυχίας, την επανάληψη θετικών μάντρας με το μεγαλύτερο ζήλο και τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερης ανθρώπινης ευγνωμοσύνης, η ζωή παραμένει σκληρή, ειδικά όταν ο χρόνος και η ενέργειά μας κατευθύνονται λανθασμένα προς την ασταμάτητη επιδίωξη της τέλειας ευδαιμονίας.
Το να θέλεις να είσαι ευτυχισμένος δεν είναι κακό. Ωστόσο, η υπερβολική έμφαση στο να αισθανόμαστε καλά όλη την ώρα μπορεί να εμποδίζει το να αισθανόμαστε καλά όταν μπορούμε.
Η νέα επιστήμη ανάπτυξης πραγματικού πλούτου
Η έρευνα έχει δείξει εναλλακτικούς δείκτες μιας καλής ζωής, δεδομένου του πόσο η ζωή ξεφεύγει από τον έλεγχό μας. Η επιστήμη της ανθρώπινης προσωπικής ανάπτυξης αποκαλύπτει ότι μπορούμε να επενδύσουμε στο να γίνουμε ψυχολογικά πλούσιοι - πράγμα που σημαίνει ότι παραμένουμε ανοιχτοί στην ανάπτυξη που έρχεται μέσα από ένα ευρύ φάσμα εμπειριών.
Ενώ η ευτυχία συχνά ισοδυναμεί με μια διασκεδαστική, άνετη ή ξέγνοιαστη ζωή, υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις που δεν είναι μόνο πιο ρεαλιστικές αλλά και επωφελείς για την πραγματική ευημερία.
Ο ψυχολογικός πλούτος δεν χαρακτηρίζεται από μια τακτοποιημένη ζωή με τυποποιημένες ιστορίες για να πεις.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Δεν βοηθάει το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με εκείνους που φαίνονται σταθερά χαρούμενοι και οργανωμένοι.
Εάν είστε αυτό το άτομο με μια έντονη, περιπετειώδη ζωή με πολλά χτυπήματα και μελανιές για να το αποδείξετε, είστε πλουσιότεροι από ό, τι μπορείτε να συνειδητοποιήσετε.
Η φτιαχτή ή ελεγχόμενη ευτυχία μπορεί να είναι ένα σημάδι ακαμψίας, μονοτονίας ή στασιμότητας. Ακόμα κι αν φαίνεται πιο ήρεμη και πιο ευτυχισμένη από μακριά, μπορεί να είναι μια ψευδαίσθηση. Υπάρχει τεράστια αξία στο να μπορέσουμε να αποδεχόμαστε ένα ευρύ φάσμα εμπειριών και συναισθημάτων. Είναι ακριβώς αυτό που προσθέτει όρεξη, βάθος και βασική μάθηση στη ζωή μας.
Τρόποι για να επενδύσετε στο να γίνετε ψυχολογικά πλούσιοι
1. Να είστε πρόθυμοι να πάρετε ρίσκα.
Αυτό μας επιτρέπει να αναπτύξουμε ένα βαθύτερο επίπεδο εμπειριών που διαμορφώνουν τις προοπτικές μας. Όταν αγκαλιάζουμε την καινοτομία και την ποικιλία, αποφεύγουμε τον κίνδυνο της μονοτονίας και της περιορισμένης ανάπτυξης.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
2. Παραμείνετε ανοιχτοί και μη επικριτικοί.
Ο πόνος και η απογοήτευση έχουν την ικανότητα να μας κάνουν να βγαίνουμε από το καβούκι μας. Υποχωρούμε. Λυπούμαστε που τα πράγματα δεν είναι δίκαια. Είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας. Αντί αυτού, όταν παραμένουμε ανοιχτοί στα μαθήματα μέσα σε δύσκολες εποχές και στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέσα από προκλήσεις, εμβαθύνουμε σε πολύτιμους ψυχολογικούς, κοινωνικούς και συναισθηματικούς πόρους όπως η αυτοσυμπόνια, η συναισθηματική ρύθμιση και η διαπροσωπική αποδοτικότητα.
3. Μη δυσανασχετείτε όταν αισθάνεστε άσχημα.
Η συνεχής ευτυχία μπορεί να είναι ενδεικτική μιας τοξικής θετικότητας ή αυτό που η Susan David αποκαλεί «τυραννία των θετικών συναισθημάτων». Δεν υπάρχει αέναη ευτυχία. Η θλίψη, ο πόνος και ο θυμός είναι φυσικές αντιδράσεις στη ζωή. Το να αισθάνεστε άσχημα επειδή αισθάνεστε άσχημα είναι αντιπαραγωγικό.
Η ευτυχία μπορεί να είναι άπιαστη όταν περιοριζόμαστε στη σκέψη ότι όλα πρέπει να πάνε καλά για να είναι καλά. Όταν στοχεύουμε να ζήσουμε μια πλούσια ψυχολογικά ζωή, εξακολουθούμε να επενδύουμε στην επιδίωξη του πλούτου που οδηγεί στην πραγματική ανάπτυξη, όχι μέσω της επιφανειακής ευτυχίας, αλλά αγκαλιάζοντας το είδος των εμπειριών που εμπλουτίζουν τις προοπτικές μας και προσθέτουν χρώμα στη ζωή μας.
Αδειοδοτημένη αναδημοσίευση από Psychology today - Αρθρογράφος: Kristen Lee Ed.D., LICSW
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.