Ακρόαση άρθρου......

Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνεις ένα διάλειμμα; 3 βήματα για να σταματήσετε να νιώθετε πελαγωμένοι.

1. Πατήστε το pause

Το πρώτο πράγμα που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα είναι απλά να σταματήσετε για λίγο. Μην κυνηγάτε υπαλλήλους και αναφορές, μην αρχίζετε τον εσωτερικό διάλογο για το ποιο είναι το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε.

Απλά σταματήστε.

Είναι κάτι που φέρνει αποτέλεσμα οποιαδήποτε στιγμή νιώθετε πελαγωμένοι γιατί έχετε μείνει πίσω, αλλά και οποτεδήποτε κυνηγάτε μανιασμένα κάποιο «καρότο» που κρέμεται μπροστά σας: μια προαγωγή σε μια εταιρεία που σπάνια ανταμείβει τους υπαλλήλους της, ένα άτομο που θέλετε, αλλά δεν μπορείτε, να κερδίσετε, να τα ξαναβρείτε με έναν παλιό φίλο.
Όταν πελαγώνουμε, αντί να συνεχίσουμε να τρέχουμε, πρέπει να σταματήσουμε.

Αυτό σημαίνει να σταματήσουμε το κυνήγι, να σταματήσουμε να προσπαθούμε να διορθώσουμε τα πράγματα ή να σκεφτόμαστε όσα πρέπει να γίνουν. Πρέπει απλώς να σταματήσουμε.

Αυτό ακριβώς έκανα τις προάλλες όταν πελάγωσα και ένιωσα παγιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο: Η μέρα μου ξεκίνησε με μια συνάντηση στο Zoom, έπειτα έστελνα μέιλ για ώρες και ακολούθησε άλλη μία συνάντηση.

Προς το τέλος της μέρας ένιωθα σαν να μην είχα καταφέρει τίποτα. Έτσι, αντί να πέσω με τα μούτρα στη λίστα με όσα έπρεπε να κάνω χωρίς κανένα σχέδιο, σταμάτησα. Αυτό έφερε ένα αίσθημα ηρεμίας και ο φαύλος κύκλος έσπασε.

2. Εστιάστε στο επόμενο βήμα σας

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Αφού δώσετε ευκαιρία στον εαυτό σας να πάρει μια ανάσα, μπορείτε να κινητοποιηθείτε και πάλι.

Σκεφτείτε: Από όσα πρέπει να κάνετε, υπάρχει κάτι που, αν το κάνετε τώρα, θα σας προκαλέσει αίσθημα επίτευξης; Κάτι που, αν του αφιερώσετε χρόνο τώρα, θα νιώσετε ότι κάνετε ένα βήμα μπροστά;
Επιλέξτε, λοιπόν, κάτι από τη λίστα σας και για ένα προκαθορισμένο διάστημα ξεχάστε οτιδήποτε άλλο.
Ξεχάστε το multitasking.

Φορέστε νοητικές «παρωπίδες»: Μη σκέφτεστε τι άλλο πρέπει να κάνετε. Όταν το τελειώσετε, σκεφτείτε τι πετύχατε. Νιώστε ικανοποίηση που το ολοκληρώσατε. Αυτή τη στρατηγική μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με οτιδήποτε θέλετε να κάνετε.

Έτσι, όταν ολοκληρώσετε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, σκεφτείτε το επόμενο που θα σας βοηθήσει να φτάσετε εκεί που επιθυμείτε στη ζωή. Εστιάστε σε αυτό και αφήστε οτιδήποτε άλλο πίσω σας. Όταν νιώθετε ότι έχετε πελαγώσει, εστιάστε σε κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε ότι κάνετε ένα βήμα μπροστά.

3. Εξαλείψτε τις αρνητικές σκέψεις

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

Όταν σαστίζουμε, περνούν από το μυαλό μας ένα σωρό σκέψεις. Για να αποκτήσουμε ψυχική γαλήνη, πρέπει να απαλλαχθούμε από αυτές τις σκέψεις. Είναι σαν να καθαρίζουμε μια κουζίνα με πολύ βρόμικο πάτωμα, παίρνουμε μια μεγάλη σκούπα και αρχίζουμε να σκουπίζουμε.

Το ίδιο ισχύει και με το μυαλό μας. Παίρνουμε μια μεταφορική σκούπα και «καθαρίζουμε» το μυαλό μας από όσα πρέπει να κάνουμε, από τα άγχη και τις ανησυχίες. Αποφασίζουμε να απαλλαχθούμε από τις σκέψεις μας.

allagi diathesis vivlioΌταν σπούδαζα, πήρα ένα μάθημα φαρμακολογίας και χρειάστηκε να απομνημονεύσω μεγάλο όγκο πληροφορίας για τις εξετάσεις. Η καθηγήτρια ήταν ενεργητική.

Συμπύκνωνε πολλές πληροφορίες σε κάθε μάθημα, και έτσι έπρεπε να την παρακολουθείς συνεχώς όταν μιλούσε για να μη χαθείς.

Πριν από ένα διαγώνισμα, όταν ήμαστε όλοι αγχωμένοι και προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο να θυμηθούμε όλα τα ονόματα των φαρμάκων και τις χρήσεις τους, θυμάμαι να μας λέει με σιγουριά: «Μην ανησυχείτε.

Η ανησυχία θα μειώσει την αποδοτικότητά σας στο διάβασμα».

Ύστερα από τόσα χρόνια, τη θυμάμαι ακόμη να μας το λέει με τη συνήθη σιγουριά της.
Αδειάζοντας το μυαλό μας από τις ανησυχίες και στρέφοντας την προσοχή μας σε ένα μόνο πράγμα και στο πώς να το ολοκληρώσουμε επιτυχώς, αρχίζουμε να αισθανόμαστε καλύτερα. Ελαφρύτεροι. Και, παραδόξως, αυτό μας δίνει δύναμη.

Ανακεφαλαίωση: Όταν πελαγώνουμε, είναι δύσκολο να κοιμηθούμε, να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να ενεργήσουμε.

Αλλά η λύση ξεκινάει από την καλοσύνη που δείχνουμε στον εαυτό μας.

Απλά σταματήστε και αφήστε τον εαυτό σας να πάρει ανάσα. Αφήστε τον να ηρεμήσει και κάντε τα πάντα στην άκρη. Όταν αισθανθείτε έτοιμοι, ξεκινήστε πάλι εστιάζοντας σε ένα πράγμα που θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε στη ζωή.

Ηρεμήστε και μην περιπλέκετε τα πράγματα. Όπως είπε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Δεν χρειάζεται να βλέπετε όλα τα σκαλοπάτια, κάντε απλώς το πρώτο βήμα».

Απόσπασμα από το βιβλίο Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr