Στην τέχνη και στην παράδοση, συχνά φαίνεται να λειτουργεί θεραπευτικά η αποκατάσταση των «άσχημων» εντός Σκιάς όψεών μας, όταν ανατίθενται από το παρόν μας στον Άλλον.
Για παράδειγμα, στα διάφορα θρίλερ με φαντάσματα και στοιχειά, όταν αποκατασταθεί από τους ήρωες της ιστορίας η αλήθεια, σχετικά με την αδικία και τη βία που έκανε τα φαντάσματα να τριγυρνούν στον «τόπο του εγκλήματος» ζητώντας εκδίκηση και δικαίωση, τα φαντάσματα γαληνεύουν και φεύγουν· ο ήρωας συνήθως έρχεται ως αυτός που καταφέρνει να λύσει τα ξόρκια του στοιχειώματος.
Στα παραμύθια, επίσης βλέπουμε να συμβαίνει σχεδόν πάντα αυτό το «happy end». Ο βάτραχος που ήθελε να τον φιλήσουν ως βάτραχο για να γίνει πρίγκιπας, ζητά διαρκώς κάποιον να αποδεχτεί την ασχήμια του (τη Σκιά του), ώστε η αποδοχή να επιφέρει τη μεταμόρφωση και τη λύτρωση.
Στην ουσία, ζητά να εμφανιστεί μια «καλή» νεράιδα – πριγκίπισσα, η οποία φιλώντας τον τώρα ως βάτραχο (αποδεχόμενη την «άσχημη» όψη του), θα λύσει τα αρχαία μάγια κάποιας «κακιάς» μάγισσας και θα τον αποκαταστήσει και πάλι ως πρίγκιπα.
Η «καλή» πριγκίπισσα, φυσικά, δεν είναι παρά η άλλη όψη της «κακιάς» μάγισσας – πρόκειται για δύο εκδηλώσεις μίας και μοναδικής φιγούρας. Με άλλα λόγια, πρόκειται για δύο όψεις της ίδιας μορφής, της μάνας (της αρχικής μήτρας, που μας εμπεριείχε ως παιδιά).
Αποκτήστε το βιβλίο Σκιά, ο σιωπηλός σύντροφος στο ταξίδι της ζωής από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr
Η «κακιά» όψη αυτής της αρχέγονης μάνας, «είδε» το πριγκιπόπουλο ως μωρό, άσχημο (το μεταμόρφωσε σε βάτραχο). Έκτοτε, ο βάτραχος ζητά να συναντήσει την άλλη όψη, την «καλή μάνα», η οποία θα ενσωματωθεί με την «κακιά» και θα αποκαταστήσει μέσα του την ολότητα της «μίας» και πλήρους μάνας – και τη δική του γαλήνη.
Στο παραμύθι, ο βάτραχος ζητά από ένα άλλο πρόσωπο (την πριγκίπισσα), η οποία αρχικά είναι διστακτική («κακιά»), να πειστεί και να τον φιλήσει (να τον αποδεχτεί, να γίνει «καλή»).
Έτσι, θα πραγματοποιήσει ετεροχρονισμένα την ενσωμάτωση της τωρινής «καλής» μάνας με την αρχαία «κακιά». Όταν η πριγκίπισσα πείθεται και το κάνει, το παραμύθι, κατά μία έννοια, «κλέβει»…
«Κλέβει», γιατί γνωρίζουμε ότι κανένα φιλί από το τώρα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να αλλάξει ή να διαγράψει το παρελθόν – το οποίο, μπορούμε μόνο να αποδεχτούμε.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Επιπλέον, σχεδόν πάντα, στην πραγματική ζωή, οι τωρινοί «κακοί» συνήθως παραμένουν «κακοί»…
Όπως και πολλοί αξιοπρεπείς φτωχοί αρρωσταίνουν και δυστυχούν, ενώ πολλοί αναξιοπρεπείς και χυδαίοι πλούσιοι παραμένουν υγιείς και ευημερούν – αντίθετα από τις σύνηθεις ιδέες περί «δικαιοσύνης» («όλα εδώ πληρώνονται», «έχει ο θεός» κλπ).
Μάλλον, ο μόνος δρόμος για εμάς είναι να αποδεχτούμε πως είμαστε πανέμορφοι και ως βάτραχοι, χωρίς να χρειαζόμαστε την άδεια για να ομορφύνουμε μέσω του φιλιού κάποιας πριγκίπισσας που αποδέχεται την ασχήμια μας και μας ελεεί.
Απόσπασμα από το βιβλίο Σκιά: ο σιωπηλός σύντροφος στο ταξίδι της ζωής μια επίσκεψη στα άδυτα των στιγμών και των ημερών μας [396 σελίδες, γ έκδοση: iWrite, 2020]
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί και σε αγγλική μετάφραση.
Το θέμα αυτού του βιβλίου των Σκιών έχει να κάνει με εκείνες τις «σκιώδεις» όψεις του εαυτού μας, οι οποίες, αν και μη συνειδητές, συχνά επιδρούν καθοριστικά σε ό,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε την κάθε στιγμή.
Πρόκειται για μια διεξοδική μελέτη της αρχιτεκτονικής στη σκιώδη κατοικία του θλιμμένου αλλά και εξοργισμένου «εσωτερικού μας παιδιού», μια ξενάγηση στα άδυτα των στιγμών, των ημερών και του εαυτού μας.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Πέτρος Θεοδώρου - Ψυχοθεραπευτής
Πέτρος Θεοδώρου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχοθεραπευτής, μέλος της E.A.G.T. και πιστοποιημένος επόπτης. Aνέπτυξα ως συμπληρωματικό εργαλείο την προσέγγισή μου PSP (Process-Stage-Praxis), με πολλές δυνατότητες εφαρμογής. Δουλεύω με άτομα, ζευγάρια, ομάδες, εποπτεία, εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία και το Playback Θέατρο.