Ακρόαση άρθρου......

Ίσως έχετε ακούσει πως μόνο το 8% των resolutions που θέτουμε για κάθε νέα χρονιά πετυχαίνει, ενώ το 80% (!) δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει με επιτυχία κανέναν από τους στόχους που θέτει στον εαυτό του.

Σύμφωνα με το Statista οι στόχοι που βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των resolutions για την Πρωτοχρονιά του 2020 ήταν: «να κάνω καλύτερη διατροφή», «να ασκούμαι περισσότερο», «να χάσω βάρος».

Αυτή τη χρονιά που σε λίγες ημέρες αποχωρεί, παρόλο που πολλά τα έφερε ανάποδα, μας βοήθησε να μάθουμε, να ανακαλύψουμε, να διδαχτούμε, να γκρεμίσουμε και να ξαναχτίσουμε- πράγματα που μπορεί να συμβούν και μέσα από τους νέους μας στόχους! Αν αυτή τη χρονιά, όμως, το κάνουμε «σωστά»…

Πώς επιλέγεις ποιοι είναι οι σωστοί για εσένα στόχοι;

1. Ο στόχος πρέπει να σε κάνει να νιώθεις λίγο «άβολα»

Ο στόχος που θα θέσετε πρέπει να σας προκαλεί με κάποιο τρόπο, που ενώ από τη μία τον φοβάστε, είστε παράλληλα ενθουσιασμένoι για αυτόν! Χρειάζεστε έναν στόχο που δεν θα είστε απολύτως σίγουροι αν ή πως θα τον επιτύχετε, έναν στόχο που θα σας βγάζει από τη ζώνη ασφάλειάς σας – άλλωστε, αν θέλατε να μείνετε εκεί, απλά δεν θα θέτατε στόχους, σωστά;

2. Κάντε ένα μακράς διάρκειας πλάνο

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα θέλατε να σας δείτε σε 25 χρόνια από τώρα; Ποιοι θα θέλατε να είστε, τι αξίες θα θέλατε να έχετε, τι δεξιότητες θα έχετε αναπτύξει, πού θα είστε καλύτεροι και τι θα κάνετε διαφορετικά σε σχέση με το παρόν σας; Φτιάξτε ένα όραμα για τον εαυτό σας και καταγράψτε τα baby steps που χρειάζεται να κάνετε για να φτάσετε στον μεγάλο στόχο. Στη συνέχεια ετοιμάστε ένα ετήσιο πλάνο με όσα χρειάζεται να επιτύχετε ξεκινώντας για να σας φέρει πιο κοντά στο όραμά σας. 

3. Θέστε έναν στόχο με θετικό πρόσημο!

Ένας στόχος που σας προδιαθέτει θετικά, που σας γεμίζει με ενθουσιασμό, ανυπομονησία βασισμένο σε ένα μέλλον (κοντινό ή μακρινό) επιτυχίας είναι πιο πιθανό να επιτύχει. Ένας φόβος με πυρήνα την ελπίδα, την αισιοδοξία, την εξέλιξη -και ό,τι άλλο είναι σημαντικό για εσάς- είναι πολύ πιο πιθανό να επιτευχθεί από έναν στόχο που ορίζεται με βάση τον φόβο και το άγχος.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Tip: Προσπαθήστε να διατυπώσετε θετικά τα νέα σας resolutions. Αντί να σκεφτείτε από τι θέλετε να φύγετε ή τι θέλετε να εξαφανίσετε, σκεφτείτε σε τι επιθυμείτε να έρθετε πιο κοντά. Αντί να θέσετε ως στόχο για παράδειγμα «θέλω να φύγω από τη δουλειά μου», γράψτε ως νέο resolution «θέλω να ανακαλύψω μία εργασία που να με κάνει να νιώθω άνετα και ασφαλής και να μου επιτρέπει να εκφράσω τα ταλέντα και τις δυνατότητές μου». Δεν ακούγεται πιο ελκυστικό;

4. Ξεκινήστε με το resolution που σας κάνει πραγματικά χαρούμενο!

Μετά από αυτό, όλα τα υπόλοιπα θα φαίνονται παιχνίδι, γιατί η αυτοπεποίθηση, η χαρά και η αισιοδοξία που θα κερδίσετε καταφέρνοντας το πρώτο, είναι αυτό που χρειάζεται η ψυχή σας για να πάρει μπρος προς της επίτευξη όλων όσων απλά θα σας κάνουν να νιώθετε αυτά τα συναισθήματα σε επανάληψη και η κινητοποίηση θα ενισχύεται συνεχώς!

Να είστε συγκεκριμένοι με τους στόχους σας

1. Τι θα θέλατε να έχετε καταφέρει το πρώτο εξάμηνο του χρόνου;

Πάρτε έναν στόχο και χωρίστε τον σε μικρότερα κομμάτια, ορίζοντας deadline για τον καθένα. Έπειτα συγκεντρωθείτε σε αυτά τα μικρότερα βήματα και χτίστε την αυτοπεποίθησή σας πετυχαίνοντάς τα ένα-ένα με τη σειρά!

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

2. Ορίστε συγκεκριμένη ποσότητα ή αριθμό

Ο στόχος «θέλω να χάσω βάρος» είναι πολύ γενικός για σας κινητοποιήσει και να καθορίσει την αποτελεσματικότητά του στο τέλος, ώστε να νιώσετε ικανοποίηση. Το γενικό «θέλω να χάσω βάρος» μπορεί να σημαίνει 5 κιλά, αλλά μπορεί να σημαίνει και 30 κιλά. Την επόμενη φορά που θα βάλετε στη λίστα σας αυτό το resolution, απλά ορίστε τον ακριβή αριθμό κιλών που θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας έως την ημερομηνία που θα επιλέξετε. 

3. Αναρωτηθείτε «είναι χρήσιμος για μένα αυτός ο στόχος»;

Θα κάνει κάποια διαφορά στη ζωή σας η επιτυχία αυτού του στόχου; Αν όχι, το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρει να διαγραφεί από τη resolution λίστα σας. Άλλωστε, αν θέλατε να μην φέρετε κάποια διαφορά στη ζωή σας δεν θα θέτατε στόχους, έτσι δεν είναι;

4. Επιλέξτε έναν στόχο που μπορεί να επεξεργαστεί άμεσα

Είναι σημαντικό οι στόχοι που επιλέγετε να μπορούν ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται άμεσα και σε συχνή βάση. Πόσο πιθανό πιστεύετε είναι να πραγματοποιήσετε έναν στόχο που μπορείτε να ξεκινήσετε να τον επεξεργάζεστε στο τέλος του 2021;

  • Επενδύστε στο πώς οι στόχοι σας βοηθούν να συμπεριφέρεστε διαφορετικά
  • Δημιουργήστε μία λίστα με τα resolutions του νέου χρόνου σε σχέση με το πως σας κάνουν να βελτιώνετε τη συμπεριφορά και την καθημερινότητά σας και όχι σε σχέση με τα αποτελέσματα που φέρνουν!
  • Αποφασίστε να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές, όχι απλά να χάσετε βάρος. Έτσι, εστιάζετε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε – τη συμπεριφορά σας!

Ξεκινήστε με το «Γιατί» των στόχων σας 

Πριν ολοκληρώσετε τους στόχους σας, επεξεργαστείτε το «γιατί» βρίσκονται στη λίστα σας. Πολλοί συνηθίζουν να βάζουν οικονομικούς στόχους για το νέο έτος όπως «να αυξήσω τα έσοδά μου, για να καλύψω τις υποχρεώσεις μου π.χ. χρέη». Το να «καλύψω τις υποχρεώσεις μου» δεν απαντά στο γιατί του στόχου, αλλά τι θα κάνω πετυχαίνοντας τον στόχο κάνοντάς το ένα ακόμα βήμα και όχι το γιατί σας. 

Το γιατί θα μπορούσε να είναι «να παρέχω ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μου», «να φύγω διακοπές χωρίς φόβο ή ενοχές», «να αφήσω την δουλειά μου για μία θέση εργασίας που θα με γεμίζει και αγαπώ πραγματικά». Όποιο και αν είναι αυτό το «γιατί», φροντίστε να το ανακαλύψετε, γιατί όσο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό για τη ζωή σας είναι, τόσο πιο κινητοποιημένες/ους θα σας κρατήσει, ώστε να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο που θα έρθει – γιατί θα έρθει! 

Πώς να διαχειριστείτε την αποτυχία ή τα εμπόδια

Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, αντιλαμβάνομαι και τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν. Σχεδιάστε ένα πλάνο όχι «αποτυχίας», αλλά καλύτερα ένα πλάνο «επιτυχίας μετ’ εμποδίων!». 

Προετοιμαστείτε για κάθε εμπόδιο που μπορεί να προκύψει στον δρόμο σας, είτε αφορά κάποιον άλλον, μία εξωτερική συνθήκη -ακόμα και τον ίδιο σας τον εαυτό! – και αναγράψτε κάτω από κάθε εμπόδιο τους τρόπους που θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε το καθένα ξεχωριστά.

Όσο πιο έτοιμοι και ασφαλείς αισθάνεστε, τόσο πιο κινητοποιημένοι θα παραμείνετε!

Tip: Mην ξεχνάτε ότι τα resolutions του νέου έτους αφορούν εσάς. Δεν μπορεί ένας προσωπικός στόχος να αφορά κάποιον άλλον, ακόμα και αν είναι ένας αγαπημένος σας -ακόμα και αν οι προθέσεις σας είναι οι καλύτερες. Απλά δεν λειτουργεί έτσι.

Τέλος, μην ξεχνάτε να επενδύσετε στις δυνάμεις σας. Οι περισσότεροι γνωρίσουν πως να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν τις αδυναμίες τους, αλλά όχι τα δυνατά τους στοιχεία. Αυτά είναι, όμως, που ενεργοποιούνται πηγαία και αυτόματα για να μας οδηγήσουν στην επιτυχία! Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε στον εαυτό σας;

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σπαθάρη Μαίρη - Ψυχολόγος

Σπαθάρη Μαίρη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Οργανωσιακή ψυχολόγος MISCP και Corporate Coach εξειδικεύεται στη διαχείριση επαγγελματικών κρίσεων και μεταβάσεων, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διαχείριση εργασιακού άγχους.