Ακρόαση άρθρου......

Πόσο γνώριμη είναι η εικόνα του να γυρνάς το βράδυ στο σπίτι, πτώμα από τη δουλειά και να λιώνεις απλά στον καναπέ παρέα με μια σακούλα πατατάκια, σοκολάτες και όλες αυτές τις ανθυγιεινές λιχουδιές; Πολύ συνηθισμένη, σωστά;

Τι είναι η συναισθηματική πείνα

Συναισθηματική πείνα είναι η κατάσταση, κατά την οποία, αποζητάμε το φαγητό σαν λύση σε δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνουμε. Στρεσογόνα γεγονότα, μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, ένας τσακωμός με τον σύντροφό μας και καταλήγουμε να ψάχνουμε στο ψυγείο μας ό, τι μπορεί να μας αποσπάσει για λίγο την προσοχή και να μας προσφέρει στιγμιαία απόλαυση.

Μη γελιέστε!! Δεν πεινάτε πραγματικά!!

Αληθινή πείνα αισθανόμαστε όταν τα καύσιμα του οργανισμού μας είναι σε χαμηλά επίπεδα και χρειαζόμαστε φαγητό ώστε να αποκτήσουμε ενέργεια και πάλι. Όλες τις υπόλοιπες φορές που κάνουμε επιδρομή στο ψυγείο, είναι για να καλύψουμε το συναισθηματικό μας κενό και όχι το στομάχι μας. 

Αντιμετώπιση της συναισθηματικής πείνας

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση και τι μας συμβαίνει. Νιώθουμε άγχος και τρώμε; Είμαστε στεναχωρημένοι για κάτι; Ποιος είναι ο λόγος που στρεφόμαστε στο φαγητό; 

Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, σύμφωνα με ειδικές μελέτες, είναι να καταγράφουμε καθημερινά τι τρώμε, πόσο, χρονικά πότε και να αντιληφθούμε γιατί. Όταν αντιληφθούμε τα συναισθηματικά εμπόδια που μας οδηγούν στις υπερβολικές ποσότητες φαγητού και ιδιαιτέρως βραδινών σνακ, θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με τα κατάλληλα μέτρα. 

Η συναισθηματική πίεση είναι συνήθεια που δύσκολα ανατρέπεται. Παρόλα αυτά εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε και να παλέψουμε με τον εαυτό μας, αλλά και να νικήσουμε φυσικά. 

Η συναισθηματική έλλειψη που προσπαθούμε να καλύψουμε με την υπερβολή στο φαγητό, προκαλείται όταν οι ανάγκες μας συναισθηματικά δεν ικανοποιούνται. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εστιάσουμε σε όσα μας λείπουν, να μιλήσουμε γι'αυτά και να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα κενά. Ό, τι και να μας συμβαίνει όμως, αν δεν το αντιμετωπίσουμε, δε θα μπορέσουμε ποτέ να απαλλαγούμε από τους δαίμονες που μας δημιουργεί. Και πιστέψτε με η σοκολάτα όσο πειρασμός και αν είναι, δε θα μας βοηθήσει καθόλου!

Υγιεινές συνήθειες

Πρέπει να αντικαταστήσουμε τις ανθυγιεινές συνήθειες με υγιεινές και γιατί όχι και διαφορετικές. Αρχικά θα πρέπει όταν τρώμε να είμαστε απόλυτα εκεί και να περικόψουμε ό, τι μας αποσπά την προσοχή όπως το κινητό και την τηλεόραση.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Αν η τηλεόραση είναι η παρέα που επιθυμούμε για να καταναλώσουμε αηδίες, ας την περιορίσουμε τότε. Μια εναλλακτική είναι το περπάτημα, ένα χαλαρωτικό ντους, ένα όμορφο βιβλίο. 

Σκεφτείτε επίσης πως για να φάτε πατατάκια πρέπει να τα βρείτε στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Τι θα λέγατε λοιπόν, την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ να μην τα αγοράσετε καν; Ή αντικαταστήστε αυτές τις τροφές με φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Θα δείτε τέτοια διαφορά στο βάρος αλλά και στο δέρμα σας που θα ανταμειφθείτε 100%.

Tips για να ξεχωρίσετε την αληθινή πείνα από την ψεύτικη:

  • Η αληθινή πείνα εμφανίζεται μετά από τρεις τέσσερις ώρες φυσιολογικά. Η ψεύτικη συμβαίνει εδώ και τώρα.
  • Δεν θέλουμε να φάμε κάτι συγκεκριμένο όταν πεινάμε πραγματικά, καθώς ο,τιδήποτε θα μας χορτάσει. Αντιθέτως, στη συναισθηματική πείνα έχουμε ανάγκη από ποπ κορν τώρα!
  • Τρώμε αργά και απολαμβάνουμε ένα φυσιολογικό γεύμα, εν αντιθέσει με τα ανθυγιεινά σνακ που όσα και να φάμε δε θα χορτάσουμε ποτέ.
  • Και φυσικά οι γνωστές τύψεις που εμφανίζονται μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε τι καταβροχθίσαμε.

Η συναισθηματική διατροφή κρύβει πολύ σημαντικές φυσικές αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως το αυξημένο βάρος του σώματος, τις διαταραχές διατροφικά και την κατάθλιψη. 

Επιπτώσεις:

Οι επιπτώσεις μιας διατροφικής διαταραχής επηρεάζουν ορατά το μέγεθος και τη σύσταση του σώματος, δημιουργεί ιατρικά-σωματικά προβλήματα και άλλες συμπεριφορικές εκδηλώσεις. Ακόμη, έχει επιπτώσεις και στην ψυχοκοινωνική υγεία των γυναικών.

Αιτίες συναισθηματικής διατροφής

  • η τελειότητα
  • οι αγχώδεις καταστάσεις
  • η διαταραγμένη εικόνα για το σώμα
  • η συναισθηματική έλλειψη
  • η χαμηλή αυτοπεποίθηση

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Τέλος, μια πολύ καθοριστική παράμετρος για την συναισθηματική πείνα είναι τα τραύματα (σωματικά, συναισθηματικά) στην παιδική ηλικία. Αν στην ενήλικη φάση ζωής αυτά δεν έχουν επιλυθεί, τότε ο ενήλικας πολύ πιθανό να οδηγηθεί στην κατανάλωση φαγητού παθολογικά. Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, είναι η τάση των ανθρώπων, να ρυθμίζουν την αρνητική τους διάθεση μέσω της υπερβολικά ανθυγιεινής κατανάλωσης φαγητού. Αυτή η κατάσταση αποτελεί μια πηγή της γνωστής νόσου της παχυσαρκίας.  

Συμπερασματικά, λοιπόν, η τροφή είναι κριτήριο για τη ζωή και πρέπει να παρέχει ενέργεια και θρεπτικές ουσίες, για τη διατήρηση των λειτουργιών του σώματος.

Διαταραγμένη συμπεριφορά στη διατροφή επηρεάζει αρνητικά και την υγεία μας αλλά και τις λειτουργίες του οργανισμού μας.

Γι' αυτό, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα νιώσετε συναισθηματικά ευάλωτοι, αφήστε κάτω το σακουλάκι με τα γαριδάκια και μιλήστε για το πρόβλημα που σας απασχολεί. Βγάλτε το από μέσα σας. Θα νιώσετε πολύ καλύτερα και πιο ανακουφισμένοι. 

Να αγαπάτε και να προσέχετε τον εαυτό σας! Άλλωστε αν δεν το κάνετε εσείς, τότε ποιος θα το κάνει;

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Στεργίου

stergiou eviΖω στα Ιωάννινα και έχω σπουδάσει Νοσηλευτική. Μου αρέσουν τα ταξίδια, τα βιβλία, ο χορός, η μόδα και η ενασχόληση με τη συγγραφή.
Μέσα από το γράψιμο μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω σκέψεις και συναισθήματα. Μου φτιάχνει τη διάθεση και αντιμετωπίζω πιο αισιόδοξα την καθημερινότητα.