Αλλαγή... Μία λέξη με ένα τόσο βαθύ νόημα. Μία λέξη που στο άκουσμά της σε πολλούς προκαλεί άγχος, φόβο, στρες, αγωνία, θλίψη και σε άλλους χαρά, εξέλιξη, δημιουργικότητα, ευτυχία, ανανέωση, ενθουσιασμό.
Η αλλαγή μέσα της εμπεριέχει το ρίσκο, για αυτό και υπάρχουν άνθρωποι που είτε φοβούνται την απογοήτευση ή την απόρριψη είτε δεν θέλουν να ρισκάρουν και να προχωρήσουν σε μία «αιωρούμενη» οδό.
Η αλλαγή σημαίνει ζωή, εξέλιξη, προσωπική ευθύνη!
Φόβος... Ένα συνυφασμένο συναίσθημα με την ανθρώπινη συνύπαρξη, το οποίο πολλές φορές μπορεί να θεωρηθεί και ως ανεπιθύμητο συναίσθημα, καθώς προκαλείται ύστερα από μία απειλή και έχοντας τη σκέψη ότι κάτι κακό θα συμβεί ή κάτι θα μας βλάψει ή θα μας στεναχωρήσει.
Μερικές φορές, ο φόβος είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και βασίζεται στην αβεβαιότητα, την ευαλωτότητα και την ανασφάλεια, ακόμα και αν πρόκειται για μία θετική αλλαγή, η ιδέα της αλλαγής και του διαφορετικού μπορεί να μας τρομάξει καθώς για να πραγματοποιηθεί μία αλλαγή, αυτό προϋποθέτει αλλαγή της οπτικής μας αλλά και έξοδο από τη ζώνη της άνεσης στην οποία βρισκόμαστε.
Όσο ταΐζεις το φόβο σου… Αυτός μεγαλώνει και γίνεται πιο δυνατός και πιο δυνατός και πιο δυνατός...! Μεταμόρφωσε τον φόβο σου σε δύναμη και θα δεις…. Πόσα πράγματα θα αλλάξουν και πόσο καλύτερα θα ζεις!
Ο κάθε άνθρωπος έχει δομήσει τη ζωή του με τρόπο, ο οποίος βασίζεται στις αντιλήψεις του, στις πεποιθήσεις του, στα ψυχικά και σωματικά αποθέματα που μπορεί να διαθέσει και στις συμπεριφορές που τον χαρακτηρίζουν στην καθημερινότητά του.
Όταν λοιπόν, του ζητηθεί να αλλάξει κάτι ή να αποφασίσει για κάτι, διαφορετικό από αυτό που έχει μάθει και έχει συνηθίσει, είναι σαν να αλλάζει η δομή της ζωής και της επιβίωσής του. Φοβάται ότι θα χάσει ένα κομμάτι του εαυτού του και ότι όλα όσα έχει χτίσει μία ζωή, θα γκρεμιστούν ολοσχερώς.
Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα που έχει ο άνθρωπος... ένα συναίσθημα που μπορεί να προκληθεί από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή ακόμη και πλασματικού κινδύνου. Είναι ένας μηχανισμός, μία αντίδραση του οργανισμού με προστατευτικό χαρακτήρα χωρίς να απαιτεί συνειδητή σκέψη.
Από τη μία, η αλλαγή μπορεί να παρουσιάζεται στο μυαλό κάποιου ως μία αρνητική και δυσάρεστη κατάσταση, ενώ για άλλους σαν μια ευκαιρία να δημιουργήσουν κάτι νέο και διαφορετικό.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Να θυμάσαι… Τον φόβο τον δημιουργείς εσύ ο ίδιος με τις σκέψεις σου, με το να φαντάζεσαι τα χειρότερα σενάρια που μπορεί να συμβούν ξεχνώντας και τη θετική πλευρά.
Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι αποδέχονται και συμβιβάζονται με αυτά που νομίζουν πως είναι σωστά, γιατί πολύ απλά προτιμούν να μείνουν στην ασφάλειά τους από το να κάνουν ένα μικρό βήμα. Και ξέρεις γιατί δεν κάνουν αυτό το μικρό βήμα;
Γιατί είναι σίγουροι ότι θα είναι λάθος επιλογή ή μάλλον έτσι θέλουν να πιστεύουν, γιατί απλά τους συμφέρει.
Αλλά εάν δεν προχωρήσεις... Δεν θα μάθεις ποτέ τι υπάρχει παρακάτω, εάν δεν κάνεις το βήμα!
Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να καλλιεργεί την ψυχική του ανθεκτικότητα, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται και να είναι δεκτικός σε νέες καταστάσεις και συνθήκες.
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Το αβέβαιο, το μη οικείο και το ξένο είναι κάποια από αυτά που μας «φρενάρουν» στο να προχωρήσουμε σε μία αλλαγή, στο να μεταβούμε σε μία νέα κατάσταση, στο να αλλάξουμε δουλειά ή ακόμη και σύντροφο.
Να θυμάσαι… Φοβόμαστε την αλλαγή, γιατί φοβόμαστε να εμπιστευτούμε το άγνωστο!
Το άγνωστο όλοι το φοβόμαστε. Η μόνη διαφορά ξέρεις ποια είναι; Ότι κάποιοι άνθρωποι αγκαλιάζουν το φόβο τους, είναι πιο αισιόδοξοι και βλέποντας και τη θετική όψη κάνουν το επόμενο βήμα, ενώ κάποιοι άλλοι φοβούνται να πάρουν το ρίσκο και μένουν στο ίδιο σημείο, στάσιμοι δίχως κάποια εξέλιξη, είναι αυτοί που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές και έχουν για όλα μία αρνητική απάντηση.
Αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της κατάστασης με αποτέλεσμα να προκαθορίζουν το αποτέλεσμα, υπεραναλύοντας παράλληλα όλα τα πιθανά σενάρια.
Πρόκειται για άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση και ελλιπή εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, μη μπορώντας να διαχειριστούν την αλλαγή και την πιθανή αποτυχία που μπορεί να φέρει μία νέα συνθήκη.
Βέβαια, τις περισσότερες φορές πίσω από το φόβο της αλλαγής, μπορεί να κρύβεται μία παλαιότερη αποτυχία παρεμποδίζοντας έτσι κάθε προσπάθεια για αλλαγή, καθώς η αίσθηση ότι δεν υπάρχει κάποια εγγύηση για το αποτέλεσμα, διογκώνει την εικόνα του ρίσκου.
Μην ξεχνάς…
Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου, απομάκρυνέ τους.
Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με την επαγγελματική σου πορεία, γιατί νιώθεις ότι δεν εξελίσσεσαι ή ότι δεν σου ταιριάζει, φύγε και διάλεξε μία κατεύθυνση που θα νιώθεις λειτουργικός.
Αν δεν είσαι ευτυχισμένος με τις επιλογές σου, άλλαξε τον τρόπο σκέψης.
Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με τη ζωή σου, άλλαξε συνήθειες και αντιλήψεις.
Μην επιλέξεις τη στασιμότητα… Αντί αυτού προσπάθησε να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου, αναζήτησε νέες εμπειρίες, ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου, τον αυτοέλεγχο και την αυτογνωσία σου!
Μόνο αν αποδεχτείς τον φόβο… θα έρθει η αλλαγή!
Αγκάλιασε τον φόβο σου και μέσα από αυτόν γίνε πιο δυνατός!
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ιωάννα Σκλιάμη - Ψυχολόγος
Ιωάννα Σκλιάμη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος. Εγκληματολόγος, Πιστοποιημένη Επαγγελματίας HR.