Πόσο εύκολα κανείς παίρνει ρίσκα στην ζωή του; Πόσο εύκολα κανείς εκτίθεται; Πόσο διατεθειμένοι είμαστε και πόσο ανασταλτικοί μπορούμε να γίνουμε σε ότι αφορά την πορεία της ζωής μας; Ερωτήματα που προβληματίζουν τον σημερινό άνθρωπο καθώς οι σχέσεις του, έχουν γίνει αφόρητα πιεστικές απ’ όλες τις απόψεις και σε όλα τα επίπεδα της διαβίωσης του.
Οι σχέσεις των ανθρώπων, έχουν σαφώς επηρεαστεί και από την οικονομική κρίση που διανύουμε στις μέρες μας, με αποτέλεσμα είτε να γίνεται κάνεις εσωστρεφής και μοναχικός, είτε εξωστρεφής και με συμπεριφορές ενίοτε επιθετικότητας πολλές φορές, θέλοντας να επικρατήσει έναντι του άλλου συνανθρώπου του.
Ενδεχομένως, ίσως και έξω από τις κοινωνικές φόρμες που καθορίζουν «τα πρέπει» και «τα θέλω». Τις περισσότερες φορές δεν συμβαδίζουν και οι άνθρωποι αναγκάζονται να ακολουθήσουν ένα δρόμο, που στην ουσία δεν είναι αυτό που επιθυμούν πραγματικά. Απόρροια μιας τέτοιας κατάστασης είναι ο σημερινός άνθρωπος να ζει δυστυχισμένος, κλεισμένος στον εαυτό του, χωρίς να εξωτερικεύει τα συναισθήματα του γιατί φοβάται μια ενδεχόμενη απόρριψη.
Η ζωή μας χαρακτηρίζεται σχεδόν καθημερινά, ως μια ριψοκίνδυνη επιχείρηση, στην οποία ο σημερινός άνθρωπος, καλείται να ανταπεξέλθει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα επιτύχει ή όχι. Πολλές από τις πιο ευχάριστες στιγμές που έχει να μας προσφέρει η ίδια η ζωή, είναι οι αληθινές και βαθιές σχέσεις, οι δυνατές φιλίες, η ανακάλυψη της γνώσης, η προσφορά της εργασίας και οι δεξιότητες που καλλιεργούμε ανάλογα με την κλίση, που έχει ο κάθε ένας από εμάς, με ότι αυτό συνεπάγεται, εμπεριέχοντας ως ένα βαθμό κάθε είδους ρίσκο, που μπορεί να νιώσει ο καθένας με τις επιλογές του.
Η πρόοδος και η εξέλιξη ενός ανθρώπου, εξαρτάται πολλές φορές από τα ρίσκα που παίρνει, προκειμένου να ολοκληρώσει έναν στόχο που έχει θέσει. Αυτό βέβαια προϋποθέτει τόλμη, θάρρος και αποφασιστικότητα, τρία κύρια συστατικά που διαμορφώνουν κάθε δυνατή προσωπικότητα. Η εκπλήρωση των στόχων στην ζωή μας αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο εξέλιξης και προόδου που καταγράφηκε στην ανθρώπινη ιστορία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, αποφεύγουν οποιοδήποτε ρίσκο που θα τους βγάλει έξω από τα νερά τους, με την ένδειξη «εκ του ασφαλούς» .
- Ποια όμως είναι η βαθύτερη αιτία που αυτή η κατηγορία ανθρώπων, χάνει πολύτιμο χρόνο, από τη μια και μοναδική ζωή τους, μην αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται;
- Γιατί παραμένουν στάσιμοι σε μια κατάσταση που δεν τους ικανοποιεί;
Είναι σημάδια αδυναμίας ή έλλειψης αυτοπεποίθησης;
Οι πιο συνηθισμένες μορφές εστιάζονται στη συνήθεια, στην αδράνεια και στο φόβο.
Συνήθεια
Η συνήθεια ως συμπεριφορά διέπει τις περισσότερες δραστηριότητες των ανθρώπων, σχεδόν σε όλους τους τομείς απασχόλησης του, όσο και αν θέλουμε να το αγνοήσουμε ή να το παραβλέψουμε. Είναι γεγονός, ότι έχουμε μάθει να λειτουργούμε με συγκεκριμένα στερεότυπα και πρότυπα, τα οποία γαλουχηθήκαμε και που καθορίζουν σε ένα σημαντικό ποσοστό την πορεία μας εν γένει, δημιουργώντας μας το αίσθημα της ασφάλειας και του ελέγχου. Δεν είναι εύκολο κανείς να αλλάξει τις συνήθειες του, για παράδειγμα μπορεί κανείς να παραμένει σε μια δυστυχισμένη σχέση γιατί τουλάχιστον ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει ή τι τον περιμένει..
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Η αλλαγή όποια και αν είναι τις περισσότερες φορές, συναντά την αντίδραση σε κάθε είδους σχέση, προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και πολιτική. Επομένως, η αποδοχή ή όχι μιας νέας κατάστασης εξαρτάται κάθε φορά, από τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου, σε συνάρτηση με τα βιώματα που έχει αποκτήσει καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του.
Αδράνεια
Η αδράνεια είναι μια κατάσταση που ξεπερνά την συνήθεια. Την χαρακτηρίζει η στασιμότητα. Εξωτερικεύεται συνήθως με αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές. Παρά πολύ συχνά, παρατηρείται στους ανθρώπους ως πράξη παραίτησης ή και απόσυρσης και αυτό οφείλεται καθαρά στην έλλειψη αυτοπεποίθησης, δημιουργώντας παθητικότητα, στην όποια ανάληψη ευθυνών εκ μέρους τους, οδηγώντας κάποιους αδύναμους χαρακτήρες ακόμη και στην απομόνωση.
Φόβος
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που κυριαρχεί στις ανθρώπινες σχέσεις είναι ο φόβος για το άγνωστο που κρατά τους περισσότερους εγκλωβισμένους σε μια ενδεχόμενη αλλαγή. Χαρακτηριστικό του φόβου είναι η συνεχόμενη αναβλητικότητα στην λήψη σημαντικών αποφάσεων, που επηρεάζουν τη ζωή μας και κατά συνέπεια ακολουθεί η ηττοπάθεια, ως ένδειξη ότι τελικά δεν μπορέσαμε και αυτό είναι πραγματικά λυπηρό, αναλογιζόμενοι ότι τα ποσοστά κατάθλιψης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και οι άνθρωποι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Σημαντικός παράγοντας για όλα τα παραπάνω, αποτελεί ο σκληρός και αδυσώπητος χρόνος, ο οποίος κινείται με γοργούς ρυθμούς στις σύγχρονες δομές της κοινωνίας μας και πολλές φορές δεν υπάρχει το κατάλληλο timing σε συνάρτηση με εκείνες τις συνθήκες, που θα δημιουργήσουν ένα πρόσφορο έδαφος για την ομαλή εξέλιξη μας.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που καθορίζουν τη ζωή μας. Αλλού ξεκινάμε και αλλού καταλήγουμε και αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο. Υπάρχουν πάντα και οι εξωγενείς παράγοντες, που μας αναγκάζουν, να αλλάξουμε άρδην τις όποιες αποφάσεις μας, κάνοντας ένα βήμα πίσω ή και ένα βήμα μπροστά ανάλογα με την περίπτωση στην οποία βρισκόμαστε.
Καταρρίπτοντας τα «Ασφαλή Πρότυπα»
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Όταν βρίσκεστε σε μια κατάσταση, που σας δημιουργεί νευρικότητα ή και ανασφάλεια επειδή την θεωρείτε ριψοκίνδυνη και ίσως χωρίς προοπτική, να θυμάστε πάντα ότι κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις και μπορεί να αποδειχθεί και η άλλη πλευρά άκρως συναρπαστική. Για τον λόγο αυτό καταρρίπτοντας κάθε «ασφαλές πρότυπο», μπορεί να σας οδηγήσει στην απελευθέρωση του εαυτού σας. Το «Εγώ» του καθενός, βρίσκεται πάντοτε σε μια διαρκή σύγκρουση. Απαιτείται εγρήγορση και δυναμικότητα.
Αν θέλετε να είστε απόλυτα ειλικρινείς ρωτήστε τον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
1. Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να μου συμβεί;
2. Θα μπορούσα να ζήσω με αυτό;
3. Αν δεν μου συμβεί αυτό που φοβάμαι ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα μου;
4. Πώς μπορώ να μεγιστοποιήσω την πιθανότητα ενός καλού αποτελέσματος, ελαχιστοποιώντας ένα κακό αποτέλεσμα;
Μόλις επιτρέψετε στον εαυτό σας, να φανταστεί το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να του συμβεί, τότε μπορείτε πραγματικά να συνειδητοποιήσετε, ότι τίποτε δεν είναι τόσο τραγικό, όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά. Η επανεξέταση των πραγμάτων με την δεύτερη ματιά και η λογική επεξεργασία, μας βάζει πάλι σε τροχιά επανασύνδεσης με την πραγματικότητα. Για να μπορέσει κανείς να ξεφύγει από αυτά τα «ασφαλή πρότυπα», ίσως χρειαστεί αλλαγή στον τρόπο σκέψης του. Ακούστε την εσωτερική σας φωνή χωρίς φόβο.
Υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να κάνετε κάτι αιωρούμενοι με ένα αίσθημα αναποφασιστικότητας. Ξεκινήστε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και επαναλάβετε με πλήρη συνείδηση, ότι μπορείτε, δίνοντας μόνο θετικά μηνύματα στον εαυτό σας, τότε θα εκπλαγείτε, καθώς θα διαπιστώσετε, ότι και αυτό γίνεται μια μορφή συνήθειας, που θα σας ωθήσει ακόμη και βουνά να μετακινήσετε. Δεν υπάρχει τίποτε για τον άνθρωπο που δεν μπορεί να κατακτήσει. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την δύναμη που έχει ο καθένας μέσα μας.
Καμία ενοχή
Δείτε ξανά τη ζωή σας, από μια άλλη οπτική γωνία, κάντε έναν απολογισμό που θα σας βοηθήσει να λυτρωθείτε. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορέσατε να υλοποιήσετε και πολλές ευκαιρίες χάθηκαν. Ο χρόνος όμως δεν γυρίζει πίσω, για αυτό είναι απαραίτητο, πέρα από τη λύπη που μπορεί να αισθανθείτε, προσπαθήστε να οριοθετήσετε τη μετέπειτα ζωή σας, σε μια νέα βάση.
Τολμήστε να ζήσετε και πιθανόν να ανακαλύψετε νέα μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν ξανά να βρείτε τον χαμένο εαυτό σας. Αφοσιωθείτε «ψυχή τε και σώματι» γιατί μόνο τότε θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από ένα παρελθόν που σας σημάδεψε με ατυχείς επιλογές.
Να θυμάστε, ότι παίρνοντας κανείς ρίσκα στη ζωή του, δεν σημαίνει ότι συμπεριφέρεται απερίσκεπτα ή χωρίς προνοητικότητα. Υπάρχει τεράστια διαφορά και αυτό έγκειται στην πορεία δράσης του καθενός εξετάζοντας κάθε παράμετρο που τον αφορά.
Χαράξτε τον δικό σας χάρτη ζωής, με σταθερά και αποφασιστικά βήματα, κάνοντας ένα νέο πλάνο Ζωής με τα λίγα που διαθέτετε. Δεν χρειάζονται περισσότερα. Το μόνο που χρειάζεται πραγματικά είναι να καλλιεργήσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά όλα τα άλλα έπονται.
Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κάθε επιλογή του είναι απολύτως σεβαστή.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Συνεργάτης Αρθρογράφος της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Συγγραφέας - Ποιήτρια.
Emai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.