Η φιλία είναι μία από τις σημαντικότερες "ανάγκες" της ανθρώπινης ύπαρξης και υπάρχει από την εποχή που υπάρχουν άνθρωποι. Είναι απόρροια της κοινωνικής φύσης του ατόμου και αποτελεί ένδειξη της ανάγκης του για σύναψη στενών σχέσεων με άλλα άτομα, ως μία επιθυμία και ανάγκη για ξεκλείδωμα του εαυτού μας και αρμονική συνύπαρξη με τους άλλους.
Με τον όρο Φιλία εννοούμε τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων τους οποίους χαρακτηρίζει η πλατωνική αγάπη, η αμοιβαία αφοσίωση, κατανόηση, χωρίς να διέπεται από συμφέρον ή από κάποιο άλλο ιδιοτελές κίνητρο.
Φιλία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ο ερχομός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έφερε αλλαγές στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων και θέσπισε νέους κανόνες που να διέπουν τις κοινωνικές σχέσεις. Πλέον μπορούμε να επικοινωνήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία, να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που η καθημερινότητα μας έχει απομακρύνει, όπως και να γίνουμε θεατές της προσωπικής ζωής των άλλων. Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν επιβάλλει νέους κανόνες, όπου η φιλία πλέον εξαρτάται από τις κόκκινες ειδοποιήσεις που δεχόμαστε ή από τα σχόλια θαυμασμού για την ομορφιά και τις επιτυχίες μας. Πλέον κρινόμαστε από την αποδοχή μας σε μία προσωπική σελίδα.
Μπορεί, άραγε, να επηρεάσει θετικά την αξία της Φιλίας ένα τόσο δημοφιλές μέσο και μία σελίδα κοινωνικής δικτύωσης;
Η ανθρώπινη επικοινωνία άλλαξε άρδην, γεγονός. Πλέον με ένα κουμπάκι δέχεσαι ή απορρίπτεις κάποιον, η ευθύνη απέναντι σε ένα ανθρώπινο πρόσωπο δεν υφίσταται όπως στην αληθινή ζωή. Δεν έχεις ένα ανθρώπινο πρόσωπο απέναντί σου, έχεις ένα προφίλ που μπορείς και να μπλοκάρεις και να γλιτώσεις έτσι από κάποιον χωρίς κόπο, εξηγήσεις, ευθύνες. Φτιάχνεις προφίλ στα οποία μπορείς να υποδυθείς όποιον θέλεις, μπορείς να μεταμορφωθείς στον Κάρολο της Αγγλίας και να σε πιστεύουν, μπορείς να κόψεις και να ράψεις την ευτυχία σου στο βαθμό που εσύ θέλεις. Μπορείς να μεταφερθείς με το πάτημα ενός κουμπιού σε μαγικά και εξωτικά μέρη, να ζήσεις όλα αυτά που θέλεις, όπως και όποτε τα θέλεις.
Ο ερχομός αυτής της καινούργιας μορφής επικοινωνίας κατέστησε πλέον δυνατή την επικοινωνία ανθρώπων από κάθε μεριά του κόσμου και κάθε γωνιά της γης. Πλέον άνθρωποι που μοιράζονται τις ίδιες ασχολίες, απόψεις, αντιλήψεις βρίσκουν μία ευκαιρία να έρθουν κοντά και να δημιουργήσουν ένα υπόβαθρο για γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και επικοινωνία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν τη δυνατότητα σε ανθρώπους να αποκτήσουν θάρρος στην έκφραση της προσωπικής άποψης, να σχετιστούν με άλλους ανθρώπους και να ενταχθούν σε ομάδες ανθρώπων με τους οποίους να έχει πολλά κοινά. Η Φιλία πλέον μπορεί να αποκτήσει μία υποδομή και μέσα σε έναν διαδικτυακό κόσμο, ακριβώς επειδή μέσα την προσωπική του σελίδα κάποιος μοιράζεται κομμάτια του εαυτού του με άλλους, στοιχεία της προσωπικότητας του αποτυπώνονται στις φωτογραφίες, τις απόψεις, τις μουσικές ή πολιτικές προτιμήσεις οι οποίες δημοσιοποιούνται.
Όμως, παρά τη μεγαλύτερη δυνατότητα της επικοινωνίας, οι σχέσεις δε χτίζονται από κάποια οθόνη. Καμία οθόνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή. Πολλές φορές, μάλιστα, στο διαδίκτυο η ζωή ωραιοποιείται και παρουσιάζεται ως απόλυτα ευτυχισμένη. Οι ίδιοι οι χρήστες εξιδανικεύουν τη ζωή τους, προβάλλοντας και υπερτονίζοντας τα θετικά και λιγότερα τα αρνητικά κομμάτια του χαρακτήρα τους. Στην πραγματική ζωή μία φιλία δε θα μπορούσε ποτέ να διατηρηθεί με αυτό τον τρόπο, ακριβώς επειδή αποκτάς και επίγνωση των ελαττωμάτων του άλλου και δεν τον ωραιοποιείς. Το διαδίκτυο μπορεί να δώσει την ευκαιρία να σχετιστείς ευκολότερα με άλλους ανθρώπους, αλλά μπορεί να λειτουργήσει εξίσου και διαβρωτικά, λόγω του ότι δεν υπάρχει η φυσική και ανθρώπινη επαφή.
Ο θεσμός τη Φιλίας όταν είναι αληθινός και βιώνεται στην πραγματική ζωή, είναι κάτι μαγικό. Μπορούμε, λοιπόν, ως τελικό συμπέρασμα να αποφανθούμε ότι μπορεί το Διαδίκτυο με τη σωστή διαχείριση να βάλει μία υγιή υποδομή για τη σύναψη και τη διατήρηση μίας φιλικής σχέσης, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει απόλυτα τη φυσική επαφή και την ανθρώπινη επικοινωνία.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Δημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.