*Διευκρίνηση: μιας και υπάρχουν διάφορες μέθοδοι ψυχοθεραπείας που δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο, να διευκρινίσουμε ότι η άποψη του παρόντος άρθρου αναφέρεται στην ψυχοθεραπεία Ψυχοδράματος, που έχει μια υπαρξιακή, ανθρωποκεντρική, φαινομενολογική και συστημική προσέγγιση.
Ένα θέμα υγείας, μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση, ένα τραυματικό γεγονός, ο εαυτός μου που έχει μπερδευτεί και δεν ξέρει τι να κάνει. Συχνά κάποιος φτάνει στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή λέγοντας: «θέλω να σταματήσουν οι κρίσεις πανικού» ή: «να χωρίσω, τι να κάνω;», ή: «πώς θα ξεπεράσω την κατάθλιψη και θα βρω ξανά τον εαυτό μου;».
Φαίνεται σαν να υπάρχει η νοοτροπία ότι ο «ασθενής» πάει σε κάποιον «ειδικό» για να λύσει το «πρόβλημά του». Ο «ασθενής» σαν να προσδοκά να βρει ένα είδος «γιατρού» που έχει τις μαγικές λύσεις.
Μα, δεν είναι ο ψυχοθεραπευτής ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπου; - που καταλαβαίνει πράγματα για σένα, πριν από σένα, που ξέρει και βλέπει μέσα σου; Ίσως—διαβάζει και τις σκέψεις σου! Πόσες και πόσες φορές δεν έχω ακούσει στο κοινωνικό πλαίσιο μιας πρώτης γνωριμίας: «ωχ πρόσεχε τι λες, αυτή είναι και ψυχολόγος» ή «α, είσαι ψυχολόγος..και πώς με ψυχολογείς;» !
Ίσως λοιπόν φαντάζεσαι ότι ο ψυχοθεραπευτής, ως ειδικός και αυθεντία θα σου πει ένα, δύο, τρία, αυτόν τον κατάλογο πραγμάτων που θα σε κάνουν καλά. Θα σου πει αν πρέπει να χωρίσεις ή όχι, πώς θα ξεπεράσεις την κατάθλιψη και τι πρέπει να κάνεις για να σταματήσουν οι κρίσεις πανικού.
Και η αλήθεια είναι, ότι ναι, ένας ψυχοθεραπευτής πιθανά μπορεί να σε «βοηθήσει» να ξεπεράσεις όλα αυτά, αλλά όχι με τον τρόπο που νόμιζες. Ότι δηλαδή η αλλαγή σου θα είναι ένα προϊόν που θα σου παρέχει αυτός.
Αντίθετα, η αλλαγή σου, ή αυτό που θες να πετύχεις, θα συμβεί ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχεις κάνει με τον εαυτό σου σε συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή, θα γεννηθεί, θα πραγματωθεί από εσένα.
Με άλλα λόγια, είσαι ο κύριος υπεύθυνος για τη «θεραπεία» σου. Όταν με ρωτούν «μπορείς να με βοηθήσεις;», απαντώ «μπορώ να σε βοηθήσω, όσο μου επιτρέψεις να σε βοηθήσω».
Και τότε έρχεται η διερώτηση «μα αν είναι να το κάνω μόνος μου, τότε εσύ τι θα κάνεις; Ποια είναι η δικιά σου η δουλειά; Τι είναι αυτή η ψυχοθεραπεία;»
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Κατ’ αρχήν, η ίδια η λέξη είναι ατυχής στην περιγραφή αυτού που θέλουμε να περιγράψουμε, όπως εξάλλου και οι λέξεις «ψυχοθεραπευτής» και «θεραπευόμενος». Μιας όμως και ακόμα δεν έχουν βρεθεί και δεν έχω επινοήσει πιο επαρκείς λέξεις, ας μείνουμε σε αυτές που κοινώς χρησιμοποιούνται.
Τι είναι η ψυχοθεραπεία; Ο συντονισμός με τον εσωτερικό μας κόσμο!
Πρόκειται για τη συνάντηση δύο (ή περισσοτέρων) ατόμων, όπου πραγματοποιείται το χτίσιμο μιας δυναμικής σχέσης στο πλαίσιο της οποίας ο «θεραπευόμενος» εξερευνά και σχετίζεται με τον εαυτό του.
Πολύ απλά μπορούμε να πούμε ότι «ψυχοθεραπεία» είναι η διαδικασία κατά την οποία παρέχεις στον εαυτό σου το πλαίσιο για να σχετιστείς με αυτόν.
Η κατανόηση του εαυτού μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τους φόβους, τις δυσκολίες και τις σωματοποιημένες αρρώστιες μας. Μας βοηθά να εγκαταλείψουμε παλιά δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς και να επιλέξουμε νέους, λειτουργικότερους τρόπους ανταπόκρισής μας στη ζωή.
Ψυχοθεραπευτής είναι ο άνθρωπος που σου παρέχει το χωροχρονικό και το ψυχικό πλαίσιο όπου μπορείς να σχετιστείς με το ποιος είσαι και σε συνοδεύει στη διαδικασία αυτή.
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Το «ψυχικό πλαίσιο» που σου παρέχει ο θεραπευτής είναι η σταθερά καλοπροαίρετη διάθεσή του να περπατήσει δίπλα σου σε αυτά που αποκαλύπτεις και ανακαλύπτεις για τον εαυτό σου. Η ικανότητά του να σε «αφουγκράζεται», να σε συναισθάνεται. Το να σου παρέχει το συναισθηματικό χώρο και βάθος για να εκφράσεις. Η ικανότητά του να διατηρεί τη δομή του πλάι σου και να σε αποδέχεται. Η σταθερή πρόθεση και προσπάθειά του να κάνει αυτά.
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας εντέλει οδηγεί στην αυτό-ανάληψη και στην ταυτόχρονη αυτονόμηση και επανένωση της ύπαρξής σου. Δηλαδή οδηγεί στο βίωμα της ύπαρξής σου ως ενοποιημένης-αυτοτελούς και αυτονομημένης και ταυτόχρονα ως ενωμένης και συνδεδεμένης με το περιβάλλον, τον κόσμο και την ύπαρξη γενικότερα.
Πρακτικά
Η διαδικασία της Ψυχοθεραπείας πραγματοποιείται σε συναντήσεις με τον ψυχοθεραπευτή - που ονομάζονται και «συνεδρίες»-, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Συνήθως το πλαίσιο αυτό αφορά το γραφείο του ψυχοθεραπευτή με εβδομαδιαίες συναντήσεις σε συγκεκριμένη και σταθερή μέρα που έχετε συμφωνήσει εξ΄αρχής. Διαρκούν 50 λεπτά με 1ώρα.
Στην πρώτη συνάντηση συχνά γίνεται μια συζήτηση σχετικά με τους λόγους που σε κινητοποίησαν να μπεις στη διαδικασία και τους στόχους σου. Επίσης, μπορεί να αποσαφηνίζονται θέματα σχετικά με τον τρόπο- ψυχοθεραπευτική μέθοδο με την οποία δουλεύει ο συγκεκριμένος θεραπευτής, τι να περιμένεις από τη διαδικασία κλπ. και τίθεται το πλαίσιο συνεργασίας. Πιθανά αρχικά να συμφωνήσετε να δουλέψετε για ένα συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών και εν συνεχεία να γίνει μια ανασκόπηση των όσων έχουν συμβεί με βάση τα οποία θα θέσετε το πλαίσιο της συνεργασίας σας εκ νέου.
Επίλογος
«Το σημαντικότερο είδος ελευθερίας, είναι να είσαι αυτός που πραγματικά είσαι. Ανταλλάσσεις την ελευθερία σου για ένα ρόλο. Παραιτείσαι από την ικανότητά σου να νιώθεις και σε αντάλλαγμα, φοράς μία μάσκα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά μεγάλης κλίμακας επανάσταση, αν δεν υπάρξει πρώτα μια προσωπική επανάσταση, σε ατομικό επίπεδο. Πρέπει αρχικά να συμβεί από μέσα». Jim Morrison
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
L.Havens,1989. « Ένας τόπος ασφαλής. Προετοιμάζοντας το έδαφος της ψυχοθεραπείας». Εκδ.Άγρα
J.Bucay, «Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης».Εκδ.Opera
Ι.Yalom. « Το δώρο της ψυχοθεραπείας». Εκδ.Άγρα
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Δανάη Χορομίδου - Ψυχολόγος
Δανάη Χορομίδου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος, Απόφοιτος ΕΚΠΑ. Trainer, Educator & Practiotioner Ψυχοδράματος | Ψυχοκίνηση, Κέντρο Ψυχοδράματος και Προσωπικής Ανάπτυξης