Ακρόαση άρθρου......

Τελικά υπάρχει ο πρίγκιπας με το άλογο που θα σώσει την πριγκίπισσα από τον κακό το δράκο ή την κακιά τη μάγισσα; Ή μήπως όλα αυτά είναι ένα παραμύθι ή μήπως μύθος; 
Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη συμβολική τους σκοπιά.

Ο πρίγκιπας δεν είναι τίποτα άλλο από τον άντρα ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει την γυναίκα. Και πως θα το καταφέρει αυτό;

Εφόσον κι αν είναι διαφοροποιημένος από την οικογένειά του και φροντίσει να βρει μια γυναίκα η οποία είναι εξίσου διαφοροποιημένη τότε ναι, ίσως τα παραμύθια αποκτήσουν πραγματικές διαστάσεις. Η πραγματικότητα όμως έχει άλλο χαρακτήρα.

Ο κακός δράκος και η κακιά μάγισσα δεν είναι τίποτα άλλο από τους γονείς οι οποίοι με νύχια και με δόντια, προσπαθούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στην ασφάλεια της οικογένειας, δεν επιτρέπουν την διαφοροποίηση και λειτουργούν συγχωνευτικά, σα μια γροθιά.

Όταν ένα ζευγάρι ξεκινάει με τέτοια βάση, οι δυσκολίες δεν αργούν να χτυπήσουν την πόρτα. «Είσαι ίδια η μάνα σου» ή «Είσαι ακόμα προσκολλημένος/η στους δικούς σου», είναι μερικές από τις φράσεις που ακούγονται όταν η σχέση περνάει κάποια μορφή διαπραγμάτευσης.

Δεν είναι απλό να ταιριάξουν δύο άνθρωποι. Είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Δύο διαφορετικές οικογένειες, δύο διαφορετικοί κόσμοι προσπαθούν να συνδεθούν, γεγονός που φέρει το ζευγάρι αντιμέτωπο με πολλές διαφορές και αποκλίσεις. Αν η ψαλίδα της προσδοκίας αρχίζει κι ανοίγει, τότε εισβάλλει όλος ο αρνητισμός. Σα να ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Ξαφνικά ο άλλος ή η άλλη γίνεται εχθρός με μια μόνιμη αρνητική εικόνα, να την κουβαλάει σα σταυρό και να την ενισχύει κάθε φορά στον άλλον μόνο και μόνο για να του «μπει στο μάτι».

Που θα βγει όμως όλο αυτό; Αντέχεται;

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους το ζευγάρι λειτουργεί και προσπαθεί να βγει από το αδιέξοδο.

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι ο χωρισμός, αν κι εφόσον η ψαλίδα έχει ανοίξει τόσο.

Ένας τρόπος όμως που συναντάμε καθημερινά είναι το ζευγάρι να παίζει το ίδιο παιχνίδι, ρίχνοντας ο ένας ευθύνες στον άλλον και πιστεύουν πως κάποια στιγμή τα πράγματα θα ηρεμήσουν (πόσο εγκλωβιστικό όμως είναι αυτό…).

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Ο τελευταίος τρόπος αφορά την ουσιαστική, ανοικτή κι άμεση επικοινωνία. Το ζευγάρι για να βγει από το αδιέξοδο πρέπει να μάθει να επικοινωνεί, να δει τι θέλει από τον άλλον και φυσικά αν κι εφόσον αποφασίσουν να το προσπαθήσουν να δουν τη σχέση τους σαν εξωτερικοί παρατηρητές, να θέσουν νέους στόχους και να «ξαναπαντρευτούν» (συμβολικά).

Όπως είπαμε, οι σχέσεις δεν είναι εύκολες. Αν όμως ο καθένας δει πως από εκείνον εξαρτάται και το πάρει πάνω του, τότε οι αλλαγές είναι άμεσες και ιαματικές.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αικατερίνη Μούτουπα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Εκπαιδευόμενη συστημική ψυχοθεραπεύτρια στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.
Ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Θεραπεία ενηλίκων και εφήβων.