Σίγουρα έχεις ακούσει για τη δύναμη της θετικής σκέψης, για τις θετικές δηλώσεις, για τη θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων και πιθανότατα έχεις δοκιμάσει να εφαρμόσεις κάτι από αυτά και από άλλα ακόμα. Πόσες φορές έχεις ακούσει τη φράση «Σκέψου θετικά» και πόσες φορές έχεις πει εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου «Σκέψου θετικά» με την προσδοκία πως όλα θα αλλάξουν μαγικά όπως διαδίδεται;
Πότε η θετική σκέψη δεν πετυχαίνει
Αν είσαι από εκείνους που τα έχουν καταφέρει έχεις όλα τα «συστατικά» για να διαφοροποιήσεις τις οπτικές σου, να δώσεις ποιότητα στις στιγμές σου και να απολαύσεις κατά το δυνατόν την καθημερινότητά σου.
Αν πάλι έχεις κάνει επανειλημμένες προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα, αν έχεις δυσπιστήσει προς αυτήν δεν έχεις άδικο. Στην πραγματικότητα μια τέτοιου είδους νοητική λειτουργία, ανεξάρτητη και «στεγνή» από μόνη της δε είναι αποτελεσματική. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν είναι ικανό να υποβαθμίσει την αξία της.
Η θετική σκέψη αποτελεί ουσιαστικό «εργαλείο» για μια ποιοτική ζωή καθώς σε βοηθά να διαχειρίζεσαι καταστάσεις με μεγαλύτερη ευκολία, χωρίς ενεργειακές σπατάλες και ψυχικές απώλειες, σε βοηθά στην ανεύρεση περισσότερων επιλογών και υπό το καθεστώς της ψυχραιμίας σου δίνει μια καθαρότερη ματιά. Εξάλλου, σκέψου, τα γεγονότα είναι αυτά που είναι και με κάποιο τρόπο θα τα διαχειριστείς ούτως ή άλλως. Δε είναι καλύτερα κάτι τέτοιο να γίνει με μια εύχαρη ματιά; Η θετική σκέψη είναι πολύτιμη για την καθημερινότητά σου, δώρο για τις στιγμές σου, για τη ζωή σου όλη.
Τι συμβαίνει, λοιπόν, και δεν μπορείς να τη θέσεις σε λειτουργία;
Η σκέψη, ο νους, είναι μέρος μιας ομάδας που λειτουργεί σοφά για την ύπαρξή σου. Έχεις στις υπηρεσίες σου μια ολόκληρη ομάδα και εσύ επιλέγεις «παίξεις» με έναν «παίκτη». Ίσως αυτός ο να είναι ο καλύτερος, ο mvp σου μα και πάλι πως είναι δυνατόν να κατέβεις στο γήπεδο με έναν μόνο παίκτη και να πάρεις το παιχνίδι; Η αρχή της συνεργατικότητας αποτελεί θεμελιώδη λίθο κάνει θαύματα σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Η ομάδα μπορεί να επιτύχει το ακατόρθωτο όταν διακατέχεται από σύμπνοια και αρμονία.
Αποκτήστε το βιβλίο Το παράδοξο του Χιμπατζή, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr
Ο τριαδικός εγκέφαλος
Ο Αμερικάνος νευροεπιστήμονας Paul Mac Lean μας σύστησε στη δεκαετία του εξήντα τον τριαδικό εγκέφαλο, ένα τρόπο οργάνωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου διαχωρίζοντάς τον σε τρία μικρότερα μέρη, τρεις μικρότερους εγκεφάλους σύμφωνα με τη θεωρίας τη εξέλιξης.
Έτσι, μίλησε για τον ερπετοειδή εγκέφαλο που στεγάζει τα βασικά ένστικτα απαραίτητα για την επιβίωση και αναπτύχθηκε στα πρώτα ερπετοειδή, το μεταιχμιακό εγκέφαλο όπου κατοικούν τα συναισθήματα και αναπτύχθηκε στα πρώτα θηλαστικά και τέλος, το νεοφλοιό που συναντάται μόνο στα ανώτερα θηλαστικά με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στον άνθρωπο και ο οποίος αποτελεί την έδρα της λογικής σκέψης.
Τα τρία αυτά επίπεδα αναπτύχθηκαν το ένα πάνω από το άλλο διαμορφώνοντας ένα ενιαίο τμήμα.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Κάτι τέτοιο σημαίνει πως δεν είναι η σκέψη σου ανεξάρτητη από τα συναισθήματά σου και τις βασικές ανάγκες σου.
Όταν η ασφάλειά σου κινδυνεύει, όταν τα συναισθήματα σε κατακλύζουν, μια και μόνο «θετική σκέψη» από μόνη της είναι πολύ δύσκολο να συμπαρασύρει όλα τα άλλα αγνοώντας τα. Έτσι, έχεις να κάνεις με την υπόλοιπη «ομάδα», τους «παίκτες» που αναζητούν τη θέση τους επίμονα και δεν το βάζουν κάτω.
Συνεργασία συναισθημάτων και σκέψης
Οφείλεις να λάβεις υπόψιν σου κάθε έναν από αυτούς με σεβασμό, να ακούσεις τα λεγόμενά τους, να τους συμπεριλάβεις στην συνολική εικόνα, να βάλεις σε λειτουργία την αρχή της συνεργατικότητας και να «παίξεις» με το κατάλληλο «σύστημα».
Η θετική σκέψη λειτουργεί θαυμάσια όταν συνοδεύεται από θετικά συναισθήματα και υπό τη στέγη της ασφάλειας. Ο νους σου είναι παντοδύναμος. Είναι σε θέση να τιθασεύσει τα συναισθήματά σου και να καθησυχάσει τα βασικά ένστικτά σου. Αρκεί να «παίξει» ομαδικά.
Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Τα συναισθήματά σου είναι πολύτιμα
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Το συναίσθημά σου να το σέβεσαι, να το υπολογίζεις γιατί είναι εκεί για να σου δείξει το δρόμο. Ο θυμός οπλίζει τα χέρια σου για να αντιμετωπίσεις τον εχθρό, η θλίψη σε βοηθά να προσαρμοστείς σε μια απώλεια και σου δίνει το χρόνο να ανασυνταχτείς, ο φόβος σε προετοιμάζει για τη βέλτιστη αντίδραση σε κάθε είδους κίνδυνο, η χαρά σου δείχνει πως είσαι στο σωστό δρόμο, η έκπληξη σε βοηθά να εξετάσεις τα πράγματα λεπτομερώς, η αποστροφή σε προστατεύει από τοξικές καταστάσεις και η αγάπη είναι ικανή να σκεπάσει όλα τα προηγούμενα.
Πολλές φορές, όμως, τα συναισθήματά σου δεν είναι «καθαρά» αλλά ανάκατα με πεποιθήσεις ξεχασμένες μέσα σου που κάθε άλλο παρά μέρος της αντικειμενικής πραγματικότητας αποτελούν.
Αναγνώρισε και εξέτασε προσεκτικά τα συναισθήματά σου και μη γίνεσαι έρμαιο αυτών. Χρησιμοποίησε τη λογική σκέψη σου.
Όταν είσαι θυμωμένος σκέψου γιατί κλαις και τι είναι εκείνο το πολύτιμο για εσένα που έχει παραβιαστεί. Έχεις πράγματι να κάνεις με κάποιον εχθρό ή πρόκειται για κάποιο παιδικό κλαψούρισμα;
Όταν η θλίψη σε αγκαλιάζει σκέψου τι σε θλίβει, τι είναι ακριβώς αυτό που σε θλίβει και πόσο αντάξιο του συναισθήματός σου είναι. Πρόκειται για κάτι πραγματικά θλιβερό ή πρόκειται για κάποιο είδος θυμού που φορά τη «μάσκα» της θλίψης;
Όταν φοβάσαι αναρωτήσου αν κινδυνεύεις πραγματικά, αν πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης.
Όταν σε κατακλύζει η χαρά διέκρινε αν η χαρά αυτή προέρχεται από τα βάθη της ψυχής σου ή από επίκτητες προτάσεις.
Όταν η αποστροφή γίνεται έντονη κάνε ενδελεχή έλεγχο για το αν πρόκειται για πραγματική τοξικότητα. Εδώ να σου υπενθυμίσω πως η λέξη τοξικός σημαίνει κυριολεκτικά δηλητηριώδης -προερχόμενη από το δηλητήριο με το οποίο εμπότιζαν τα τόξα οι πρόγονοι.
Αν τα συναισθήματά σου είναι δικαιολογημένα, συμφωνούν με τη λογική σκέψη σου και βασικά ένστικτά σου, αν είναι πραγματικά, τότε είσαι στο σωστό δρόμο. Αγκάλιασέ τα και άφησέ τα να κάνουν τη δουλειά τους με απέραντη ευγνωμοσύνη.
Αν τα συναισθήματά σου δεν συμφωνούν με καμία λογική σκέψη, αναστοχάσου, χρησιμοποίησε την ικανότητα της ορθής λογικής, δημιούργησε τις επιλογές σου και έπειτα αυθόρμητα και αβίαστα θα κάνεις χρήση της θετικής σκέψης σου.
Σύντομα, η θετικότητα θα ενισχύσει τη μεταλλαγή των συναισθημάτων σου και τα συναισθήματα θα ενισχύσουν τη θετική οπτική των πραγμάτων. Αν προσθέσεις και λίγη πίστη, όραμα και ενθουσιασμό τότε θα γευτείς την πραγματική δύναμη της θετικής σκέψης.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Εύη Ανδρέου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Εύη Ανδρέου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Σύμβουλος ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδρύτρια του Effective Communication στην Ελλάδα, διοργανώτρια του Effective Communication GR meetup, συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια.