Τι είναι η βουλιμία;
Η ψυχογενής βουλιμία είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης τροφής και συγχρόνως από την προσπάθεια των πασχόντων να διατηρήσουν το βάρος τους καταφεύγοντας σε εμετικά επεισόδια ή σε υπερβολική σωματική άσκηση για κατανάλωση των θερμίδων.
Όσοι πάσχουν από την διαταραχή αυτή νιώθουν ότι η ζωή τους είναι μια συνεχής μάχη ανάμεσα στην επιθυμία τους να χάσουν βάρος και στη παρόρμηση που τους κατακλύζει για υπερβολική κατανάλωση τροφής. Γνωρίζουν ότι αν ενδώσουν στην επιθυμία αυτή θα νιώθουν τύψεις και θα ντρέπονται για τον εαυτό τους λόγω της αύξησης του βάρους και για αυτό όταν συμβαίνει αυτό πανικοβάλλονται και καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις, όπως η λήψη καθαρκτικών χαπιών, η πρόκληση εμέτου, η υπερβολική σωματική άσκηση, η χρήση διουρητικών καθώς και η λήψη σκευασμάτων που υποτίθεται βοηθούν στη διατήρηση του βάρους, αλλά πιθανόν να μην είναι εγκεκριμένα και συνεπώς επικίνδυνα.
Συμπτώματα της ψυχογενούς βουλιμίας
1. Εμμονική σχέση με το σώμα και το βάρος του ατόμου.
2. Υπερβολικός φόβος ότι αν αρχίσουν να τρώνε δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν μέχρι να νιώσουν δυσφορία. Με κάποιο τρόπο στα άτομα αυτά το αίσθημα του κορεσμού από την τροφή δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να τρώνε μέχρι να νιώσουν δυσφορία.
3. Αίσθημα ντροπής για τον εαυτό τους και τύψεις μετά από κάθε υπερφαγικό επεισόδιο. Για τον λόγο αυτό προσπαθούν να τρώνε κρυφά όταν όλοι στο σπίτι λείπουν ή αν καταναλώσουν υπερβολική ποσότητα από κάποιο γλυκό που υπάρχει, φροντίζουν να το αντικαταστήσουν για να μη γίνουν αντιληπτοί.
4) Η τροφή και οι δίαιτες κυριαρχούν στη ζωή του ατόμου. Σπανίως καταναλώνουν κανονικά γεύματα αλλά η λήψη τροφής εναλλάσσεται από τη στέρηση και την υπερφαγία.
5) Καταφεύγουν σε εμετικά επεισόδια ή σε άλλες μεθόδους όπως χάπια διαίτης, διουρητικά ή ακόμα και κλύσμα για να χάσουν θερμίδες. Συνήθως μετά από ένα γεύμα πηγαίνουν στο μπάνιο για να προκαλέσουν εμετό βάζοντας τα δάχτυλα στο στόμα και ανοίγουν τη βρύση του νερού ώστε να καλυφτεί ο θόρυβος και να μη γίνουν αντιληπτοί από τους άλλους. Τά άτομα που χρησιμοποιούν κυρίως τα δάκτυλα των χεριών για την πρόκληση εμέτου, συχνά φέρουν αμυχές στις ραχιαίες επιφάνειες των δακτύλων λόγω του τραυματισμού τους από τα δόντια κατά την προσπάθεια να προκαλέσουν το αντανακλαστικό του εμέτου.
Αίτια της βουλιμίας
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για την εμφάνιση της διαταραχής. Παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι οι εξής:
1) Διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος.
2) Χαμηλή αυτοεκτίμηση λόγω κατάθλιψης, τελειομανία, και επικριτικό οικογενειακό περιβάλλον.
3) Στρεσσογόνες αλλαγές στη ζωή του ατόμου, όπως χωρισμός, μια καινούργια δουλειά, και οικονομικές δυσκολίες.
4) Ιστορικό κακομεταχείρισης όπως σεξουαλική παρενόχληση, κακοποιητικοί ή αδιάφοροι γονείς, προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, απώλεια αγαπημένου προσώπου.
Σωματικές επιπλοκές της ψυχογενούς βουλιμίας
Πρόκειται για μια διαταραχή με σημαντικές ιατρικές επιπλοκές λόγω των πολλαπλών εμέτων που προκαλούνται, όπως:
1) Ηλεκτρολυτικές διαταραχές ( Κ, Να)
2) Γαστρεντερικές διαταραχές
3) Οδοντιατρικές επιπλοκές ( κυρίως διαβρώσεις της αδαμαντίνης των δοντιών από το όξινο υλικό του εμέτου)
4) Γυναικολογικά προβλήματα
5) Σε χρόνιες καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές καρδιολογικές, νεφρολογικές και μυϊκές επιπλοκές.
Βήματα για την αντιμετώπιση της ψυχογενούς βουλιμίας
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
1) Παραδεχτείτε ότι έχετε πρόβλημα και ότι η σχέση σας με το φαγητό είναι μη υγιής και εκτός ελέγχου.
2) Εκμυστηρευτείτε το πρόβλημα σας σε κάποιον που εμπιστεύεστε. Μπορεί να είναι δύσκολο επειδή ντρέπεστε και φοβάστε την γνώμη των άλλων, όμως είναι σημαντικό να νιώσετε ότι δεν είστε μόνος και ότι υπάρχουν άτομα που μπορεί να σας στηρίξουν.
3) Αντιμετωπίσετε τυχόν υπολανθάνουσα συμπεριφορική διαταραχή. Είναι σύνηθες τα άτομα με βουλιμία να υποφέρουν από κατάθλιψη η υπερβολικό άγχος. Το να ζητήσετε βοήθεια για αυτές τις καταστάσεις που συνυπάρχουν είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
4) Συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό στις διατροφικές διαταραχές ο οποίος θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ψυχική σας υγεία ώστε να τρώτε κανονικά και αναπτύξετε μια ισορροπημένη σχέση με το σώμα και την εικόνα σας.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Επιβατιανού Αντιγόνη - Ψυχολόγος
Επιβατιανού Αντιγόνη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια. MSc in Counselling Studies, University of Edinburgh. Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία - Θεραπεία Σχημάτων. Ειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ( παχυσαρκία, ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγικά επεισόδια).