Η γερή μνήμη και οι δυνατές μνημονικές επιδόσεις είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη της επιθυμητής ποιότητας στη ζωή μας και επίσης σχετίζεται με επιτυχίες στην επαγγελματική ζωή.
Η ποιότητα της μνήμης εξαρτάται μεν από γονιδιακούς παράγοντες, γενετικές προδιαθέσεις, από το μορφωτικό επίπεδο, ωστόσο έχουν διερευνηθεί και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της μνημονικής λειτουργίας.
Η έκπτωση της μνημονικής λειτουργίας είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας. Η μνημονική ικανότητα ενισχύεται από την τήρηση της ιδανικής ρουτίνας 24ωρου, τη συστηματική άσκηση, από τη διατήρηση των επιπέδων του στρες σε μη παθολογικά επίπεδα, από τη συναισθηματική ισορροπία, την ισορροπημένη διατροφή, από τα ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και από την αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ.
Επομένως, η αναγκαιότητα ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και η μέριμνα για την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία είναι βαρύνουσας σημασίας για τη διατήρηση καλής μνήμης.
Η έρευνα της Telegraph
Οι ηλικιωμένες γυναίκες που δεν δούλεψαν ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής τους έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης συγκριτικά με εκείνες που εργάζονταν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, την οποία επικαλείται η Telegraph, έδειξαν πως οι νέες ενήλικες γυναίκες που είχαν αμειβόμενη εργασία παρουσιάζουν πιο αργή έκπτωση μνήμης στη μετέπειτα ζωής τους.
Η Ελίζαμπεθ Μέιντα, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστήριξε πως ο χρόνος που περνάει μια γυναίκα στην εργασία συνδέεται με τη διατήρηση των γνωστικών της ικανοτήτων. Η ίδια μάλιστα δήλωσε πως η συμμετοχή των γυναικών στο αμειβόμενο εργατικό δυναμικό προλαμβάνει την έκπτωση μνήμης στη μετέπειτα ζωή και εξηγεί ότι αυτό πιθανώς συμβαίνει λόγω της πνευματικής διέγερσης και του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους που προσφέρει η εργασία.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 6.300 γυναικών από τις ΗΠΑ που είχαν γεννηθεί μεταξύ του 1935 και του 1956 και ήταν, στην αρχή της μελέτης, περίπου 50 ετών.
Οι επιδόσεις μνήμης εκτιμούνταν κάθε δύο χρόνια με τη χρήση συγκεκριμένων τεστ.
Βρέθηκε ότι στις γυναίκες 60 έως 70 ετών η έκπτωση της μνήμης ήταν ταχύτερη κατά 61% στις μητέρες που δεν δούλευαν συγκριτικά με εκείνες που δούλευαν. Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα για τις γυναίκες που δεν ήταν μητέρες.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Η Γιάνα Βόιγκ, επικεφαλής έρευνας του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Alzheimer’s Research UK», σχολιάζοντας την έρευνα, δήλωσε πως «Αν και τα δεδομένα δεν μας δίνουν πληροφορίες για την σχέση της εργασίας με το Αλτσχάιμερ συμβάλλουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα την υγεία του εγκεφάλου μας και πώς να τη διατηρήσουμε».
Η ίδια επίσης προσθέτει πως «Τα πρώιμα αυτά ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο στήριξης της προσπάθειας αύξησης του αριθμού των γυναικών στο εργατικό δυναμικό».
Άλλες τεχνικές ενίσχυσης μνήμης εκτός εργασίας
Μάθηση από το γενικό στο ειδικό
Αφού αρχίσει το διάβασμα, πρώτα να γίνεται κατανοητό το γενικό νόημα του θέματος. Εάν αρχικά αναζητηθεί η γενική ιδέα, στη συνέχεια οι λεπτομέρειες θα βγάζουν περισσότερο νόημα.
Ανάθεση νοήματος
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Να συνδεθεί το περιεχόμενο αυτού που διαβάζεται με τον απώτερο στόχο σας . Όταν οι πληροφορίες που μαθαίνετε σας βοηθούν να αποκτηθεί κάτι επιθυμητό, είναι πιο εύκολο να έρθει στη μνήμη σας.
Δημιουργία συσχετίσεων
Όταν έρθετε σε επαφή με νέες πληροφορίες, μπορείτε να τις ανακαλέσετε πιο αποτελεσματικά εάν τις συνδέστε με όμοια ή παρεμφερή δεδομένα. Ως εκ τούτου, όταν προσπαθείτε να ανακαλέσετε εμπεδωμένες πρόσφατες πληροφορίες, θα τις θυμηθείτε πιο εύκολα εάν έχουν συνδεθεί με δεδομένα που έχετε ήδη αποθηκεύσει από το παρελθόν.
Δείτε περισσότερες τεχνικές στο άρθρο 19 Τεχνικές Ενίσχυσης Μνήμης της επιστημονικής συνεργάτιδας της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr, Χρυσάννας Μαστοράκη
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Επιστημονική δημοσίευση: The Telegraph
Για την εισαγωγή χρησιμοποιήθηκε απόσπασμα από το άρθρο Πώς να διατηρήσετε γερή μνήμη. Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μνήμη μας, της επιστημονικής συνεργάτιδος της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr, Ελίνας Τσιούλη.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr