Ακρόαση άρθρου......

«Ο κάθε σπουδαίος άνθρωπος έγινε σπουδαίος και ο κάθε επιτυχημένος πέτυχε, επειδή επικέντρωσε τις δυνάμεις του σε έναν συγκεκριμένο σκοπό.» Orison Swett Marden

Μακροπρόθεσμη προοπτική

Το σήμα κατατεθέν του σκεπτόμενου ανθρώπου είναι η ικανότητά του να προβλέπει με ακριβεία τις συνέπειες αυτού που κάνει ή δεν κάνει. Οι πιθανές απόρροιες κάθε εργασίας ή δραστηριότητας θα καθορίσουν τη σημασία της συγκεκριμένης εργασίας για εσάς. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διακρίνετε ποιος θα είναι ο επόμενος βάτραχός σας.

Ο Δρ Έντουαρντ Μπάνφιλντ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έπειτα από πενήντα χρόνια ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική αποτελεί τον πιο ακριβή δείκτη της κοινωνικής και οικονομικής ανέλιξης της Αμερικής.

Η μακροπρόθεσμη προοπτική είναι σημαντικότερη από το οικογενειακό υπόβαθρο, τη μόρφωση τη φυλή, την ευφυΐα, τις διασυνδέσεις και από οποιονδήποτε άλλον παράγοντα καθορίζει την επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τον χρόνο -ο χρονικός ορίζοντάς σας- ασκεί μεγάλη επιρροή στη συμπεριφορά και στις αποφάσεις σας. Τα άτομα που σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα τις ζωές και τις καριέρες τους πάντοτε λαμβάνουν σωστότερες αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο και τις δραστηριότητές τους, συγκριτικά με εκείνους που σκέφτονται κοντόφθαλμα.

Κανόνας: η διορατικότητα βοηθά στη λήψη βραχυπρόθεσμων αποφάσεων.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν έναν ξεκάθαρο μελλοντικό προσανατολισμό. Ατενίζουν πέντε, δέκα, ακόμη και είκοσι χρόνια στο μέλλον. Αναλύουν τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές του παρόντος, προκειμένου να είναι βέβαιοι πως αυτό που κάνουν τώρα συνάδει με τους μακροχρόνιους στόχους τους.

Αποκτήστε το βιβλίο Φάε τον βάτραχό σου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Πάρτε καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο

Στη δουλειά σας, όταν γνωρίζετε τι είναι σημαντικό για εσάς μακροπρόθεσμα, τότε λαμβάνετε καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητές σας.

Εξαρχής, κάτι σημαντικό έχει πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες. Κάτι σημαντικό έχει λίγες ή καμία μακροχρόνια συνέπεια. Προτού αρχίσετε ο,τιδήποτε, πάντοτε αναρωτηθείτε: «Ποιες είναι οι συνέπειες εάν το κάνω ή δεν το κάνω;»

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Κανόνας: οι μελλοντικοί σκοποί επηρεάζουν και συχνά καθορίζουν τις πράξεις του παρόντος.

Όσο πιο ξεκάθαροι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι τόσο μεγαλύτερη επιρροή θα έχει αυτή η διαφάνεια με ό,τι καταπιάνεστε τώρα. Με ένα διαυγές μακροχρόνιο πλάνο, είστε πιο ικανοί να αξιολογήσετε κάποια δραστηριότητα στο παρόν, προκειμένου να κρίνετε εάν συνάδει με αυτό που θέλετε να επιτύχετε στο μέλλον.

Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αναβάλουν την όποια ευχαρίστηση και να καταβάλουν θυσίες βραχυπρόθεσμα, έτσι ώστε να απολαύσουν μεγαλύτερες ανταμοιβές μακροπρόθεσμα.

Οι αποτυχημένοι άνθρωποι, από την άλλη, σκέφτονται περισσότερο τη βραχυπρόθεσμη και άμεση ευχαρίστηση, ενώ δεν αναλογίζονται και τόσο το μέλλον.

Ο Ντένις Γουέλτι, ένας ειδικός στην παρακίνηση ανθρώπινου δυναμικού, αναφέρει: «Οι ηττημένοι προσπαθούν να δραπευτεύσουν από τους φόβους τους με μειωμένου κινδύνου δραστηριότητες. Οι νικητές παρακινούνται από την επιθυμία τους να ολοκληρώσουν δραστηριότητες που τους φέρνουν πιο κοντά στον στόχο τους». Για παράδειγμα, να πηγαίνετε νωρίτερα στη δουλειά, να μελετάτε συχνά το αντικείμενό σας, να παρακολουθείτε μαθήματα που βελτιώνουν τα προσόντα σας και να επικεντρώνεστε σε εργασίες υψηλής αξίας.

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Όλα αυτά θα έχουν τεράστια επίδραση στο μέλλον σας. Από την άλλη, εάν εμφανίζεστε αργοπορημένοι στη δουλειά, διαβάζετε εφημερίδες, πίνετε καφέ και κουτσομπολεύετε με τους συναδέλφους σας, θα διαπιστώσετε πως πράγματι αυτό είναι ευχάριστο βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν θα σας οδηγήσει στην προαγωγή και θα σας προκαλέσει απογοήτευση μακρορόθεσμα.

Εάν μια δραστηριότητα ή εργασία επιφέρει σημαντικές θετικές συνέπειες, θέστε τη σε προτεραιότητα και αρχίστε αμέσως να την ασκείτε. Εάν κάτι ενέχει πιθανές αρνητικές συνέπειες, σε περίπτωση που δεν το κάνετε γρήγορα και καλά, τότε κι αυτό θα πρέπει να προαχθεί σε προτεραιότητα. Όποιος κι αν είναι ο βάτραχός σας, φάτε τον γρήγορα.

Κινητοποίηση

Η παρακίνηση απαιτεί κάποιο κίνητρο. Όσο πιθανότερη είναι η θετική επιρροή μιας πράξης στη ζωή σας τόσο περισσότερο θα ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να ξεπεράσετε την οκνηρία και να τελειώσετε γρήγορα με την υποχρέωση που έχετε επωμιστεί. Να είστε συγκεντρωμένοι και να βαδίζετε πάντα μπροστά, αρχίζοντας και επιτελώντας εκείνες τις εργασίες που μπορούν να σας αναβαθμίσουν στην εταιρεία και στο μέλλον σας.

Ο χρόνος περνάει. Η μόνη ερώτηση είναι πώς τον αξιοποιείτε και πού θα καταλήξετε εξαρτάται από το πόσο σκέφτεστε τις συνέπειες των πράξεών σας βραχυπρόθεσμα.

Το να υπολογίζετε συνεχώς τις πιθανές συνέπειες των αποφάσεών σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καθορίσετε τις πραγματικές προτεραιότητες στη δουλειά και στην προσωπική σας ζωή.

Τηρείτε τον νόμο της αναγκαστικής αποδοτικότητας

Ο νόμος της αναγκαστικής αποδοτικότητας έχει ως εξής: «Δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος για να κάνετε το πιο σημαντικό». Με άλλα λόγια, δεν μπορείτε να φάτε τον κάθε γυρίνο και βάτραχο στη λίμνη, αλλά μπορείτε να φάτε τον μεγαλύτερο και ασχημότερο και, τουλάχιστον για τώρα, αυτό είναι αρκετό.

Όταν λήγει ο χρόνος σας και ξέρετε πως οι συνέπειες της μη ολοκλήρωσης μιας εργασίας θα είναι ιδιαιτέρως σοβαρές, συνήθως βρίσκετε τον χρόνο να την αποτελειώσετε, ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ξεκινάτε νωρίς το πρωί, ξενυχτάτε αργά το βράδυ και ζορίζετε τον εαυτό σας να παραδώσει την εργασία, προκειμένου να μην έρθετε αντιμέτωποι με τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν, εάν τυχόν βρεθείτε εκπρόθεσμοι.

Το μέσο άτομο στον επιχειρηματικό κόσμο, ειδικά ένας διευθυντής σε μια εποχή περικοπών, δουλεύει στο εκατό δέκα και εκατό τριάντα τοις εκατό της ικανότητάς του. Και έτσι οι ευθύνες συσσωρεύονται. Όλοι μας έχουμε στο γραφείο στοίβες αδιάβαστης αλληλογραφίας, την οποία πρέπει να μελετήσουμε. Μια πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέσο διευθυντικό στέλεχος έχει στο σπίτι ή στο γραφείο ανέπαφα έγγραφα διαρκείας τριακοσίων ή τετρακοσίων ωρών.

Οι προθεσμίες είναι απλές δικαιολογίες

Πολλοί δηλώνουν ότι δουλεύουν καλύτερα υπό την πίεση των προθεσμιών. Δυστυχώς, χρόνια ερευνών αποδεικνύουν ότι αυτό σπάνια είναι πραγματικότητα. Κάτω από την πίεση των προθεσμιών, η οποία συχνά δημιουργείται από την αναβλητικότητα και μόνο, οι άνθρωποι υποφέρουν από το άγχος, κάνουν περισσότερα λάθη και αναγκάζονται να επαναλαμβάνουν πολλές εργασίες, συγκριτικά με άλλες ευνοϊκότερες συνθήκες.

Συχνά τα λάθη που διαπράττουν ενώ δουλεύουν, υπό την αίρεση μιας προθεσμίας, η οποία σύντομα λήγει, οδηγούν σε μεγαλύτερα σφάλματα που έχουν επαχθέστερο κόστος μακροπρόθεσμα.

Μερικές φορές μια δουλειά παίρνει περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί, εάν κάποιος την αφήσει για την τελευταία στιγμή και έπειτα αναγκαστεί να την ξανακάνει.

Είναι προτιμότερο να σχεδιάζετε πώς θα διαχειριστείτε τον χρόνο σας εκ των προτέρων και στη συνέχεια να δημιουργήσετε ένα μαξιλαράκι ασφαλείας, προκειμένου να αναπληρώσετε τις απροσδόκητες καθυστερήσεις και τους περισπασμούς.

Όσο χρόνο κι αν πιστεύετε πως θα διαρκέσει μια εργασία για να ολοκληρωθεί, πάντοτε προσθέστε και άλλο ένα είκοσι τοις εκατό, ή αποφασίστε να τελειώσετε τη δουλειά πολύ πριν από την εκπνοή της προθεσμίας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο πιο χαλαροί θα είστε και από το πόσο καλύτερη δουλειά θα κάνετε.

Τρεις ερωτήσεις για το ανώτατο όριο παραγωγικότητας

Μπορείτε να υποβάλετε τον εαυτό σας σε καθημερινή βάση σε τρεις ερωτήσεις, προκειμένου να συγκεντρωθείτε στην επιτέλεση των πιο σημαντικών εργασιών σας. Η πρώτη ερώτηση είναι: «ποιες είναι οι δραστηριότητες με τη μεγαλύτερη αξία;»

Με άλλα λόγια, ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι βάτραχοι που πρέπει να φάτε, προκειμένου να βοηθήσετε την εξέλιξη της ζωής σας;

Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε και να απαντήσετε. Ποιες είναι οι δραστηριότητες με τη μεγαλύτερη αξία; Πρώτον, σκεφτείτε προσεκτικά. Έπειτα, ρωτήστε τον προϊστάμενό σας. Συζητήστε με τους συνεργάτες και τους υφιστάμενούς σας. Κουβεντιάστε με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Όπως και ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής, όταν εστιάζει κάπου, έτσι κι εσείς θα πρέπει να προσηλωθείτε αυστηρά στις εργασίες υψηλότερης αξίας προτού αρχίσετε να δουλεύετε.

Η δεύτερη ερώτηση που μπροείτε να θέσετε είναι: «τι μπορώ να πράξω εγώ -και μόνον εγώ- το οποίο θα κάνει τη διαφορά;» Αυτή η ερώτηση εκστομίστηκε από τον Πίτερ Ντρούκερ, τον γκουρού του μάνατζμεντ. Είναι μια από τις καλύτερες ερωτήσεις για να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς -και μόνο εσείς- το οποίο εάν συμβεί, θα κάνει πραγματικά τη διαφορά;

Μονο εσείς μπορείτε να ξέρετε. Εάν δεν το κάνετε εσείς, δεν θα συμβεί ποτέ. Αλλά, εάν το κάνετε καλά, τότε θα φανεί η διαφορά στη ζωή και στην καριέρα σας. Υπάρχει ένας τέτοιος βάτραχος στη ζωή σας;

Κάθε ώρα της ημέρας μπορείτε να αναρωτηθείτε γι' αυτό και να αναζητήσετε μια απάντηση. Η δουλειά σας είναι να είστε ξεκάθαροι με την απάντηση κι ύστερα να ξεκινήσετε να εργάζεστε πάνω στο αντικείμενο αυτό, πριν από οτιδήποτε άλλο.

Διαχείριση χρόνου

Η τρίτη ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι: «Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω καλύτερα τον χρόνο μου αυτή τη στιγμή;» Με άλλα λόγια, ποιος είναι ο μεγαλύτερος βάτραχος αυτή τη στιγμή;

Αυτή είναι πλέον βασική ερώτηση όσον αφορά τη διαχείριση του χρόνου. Η σωστή απάντησή της αποτελεί το κλειδί προκειμένου να υπενικήσετε την αναβλητικότητα και να γίνετε ένα εύφορο άτομο. Κάθε ώρα, κάθε μέρα, η ενασχόληση με κάποια εργασία αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ξοδέψετε καλύτερα τον καιρό σας αυτή τη στιγμή.

Η δουλειά σας είναι να αναρωτηθείτε ποια είναι αυτή, ξανά και ξανά, και να βρίσκετε κάθε φορά την απάντηση, οποιαδήποτε κι αν είναι.

Καταπιαστείτε πρώτα με τα σημαντικά και αφήστε κατά μέρος τα δευτερύοντα. Ο Γκαίτε είχε πει: «Τα σημαντικά πράγματα δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται στο έλεος των λιγότερο σημαντικών».

Όσο πιο ακριβείς είναι οι απαντήσεις σας σε αυτές τις τρεις ερωτήσεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι να θέσετε ξεκάθαρες προτεραιότητες, να υπερνικήσετε την αδράνεια και να ξεκινήσετε την ολοκλήρωσγ μιας δραστηριότητας, προκειμένου να αξιοποιήσετε χρήσιμα τον χρόνο σας.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Φάε τον βάτραχό σου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.