Με έκπληξη είδαμε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε στην Διάυγεια στις 30 Μαρτίου 2022, για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πιλοτικό πρόγραμμα "Προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία", όπου στο άρθρο 5, αναφέρεται ως... bonus το να είναι ένας ψυχολόγος, εγγεγραμμένος στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων, προκειμένου να συμμετέχει στην ειδική επιτροπή αξιολόγησης.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην Α΄φάση του πιλοτικού προγράμματος "Προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία".
H Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αρμοδιότητα για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα - Μαρία Μιχαηλίδου, προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους
Άτομα με αναπηρία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πιλοτικό Πρόγραμμα και να λάβουν Προσωπική Βοήθεια να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής από 14/4/2022 και ώρα 11:00 έως 15/5/2022 και ώρα 23:59.
Εάν ο αιτών είναι ανήλικο άτομο με αναπηρία την αίτηση υποβάλλει υποχρεωτικώς είτε πρόσωπο που έχει την επιμέλεια αυτού, είτε Ανάδοχος γονέας του.
Εάν ο αιτών τελεί σε δικαστική συμπαράσταση την αίτηση υποβάλλει υποχρεωτικώς το άτομο που έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης με δικαστική απόφαση. 2
Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και από υπάλληλο Κέντρου Κοινότητας ύστερα από προφορική εξουσιοδότηση και καθ’ υπαγόρευση των προαναφερόμενων προσώπων.
Το άρθρο 5 για την ειδική επιτροπή αξιολόγησης
1. Για τις ανάγκες της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» συνιστώνται και συγκροτούνται Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης Διεπιστημονικού Χαρακτήρα, οι οποίες για τις ανάγκες της παρούσης αναφέρονται ως Ειδικές Επιτροπές.
2. Κάθε Ειδική Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) τακτικά μέλη με τις ακόλουθες ειδικότητες:
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
α. Έναν εργοθεραπευτή, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών,
β. Έναν κοινωνικό λειτουργό, μέλος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος,
γ. Έναν ψυχολόγο, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων
και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, ανά ειδικότητα.
Χρέη Προέδρου της κάθε Ειδικής Επιτροπής εκτελεί ο κοινωνικός λειτουργός.
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Οι 2 σύλλογοι Ψυχολόγων στην Ελλάδα
Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων αποτελεί έναν φορέα, ένα επιστημονικό - επαγγελματικό σωματείο, όπως αναφέρει στο καταστατικό του, που όμως δεν εκπροσωπεί το σύνολο των ψυχολόγων στην Ελλάδα. Δεν είναι ένας ΝΠΔΔ, στα πρότυπα που βλέπουμε να ισχύουν σε άλλους "συγγενικούς" επαγγελματικούς κλάδους.
Υπενθυμίζουμε πως υπάρχει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ψυχολόγων, ο οποίος αν και φαίνεται σχετικά ανενεργός τα τελευταία χρόνια, εκπροσωπεί μια άλλη, σεβαστή σε αριθμό μερίδα ψυχολόγων.
Σε κάθε περίπτωση, ούτε ο ΣΕΨ ούτε ο ΠΣΨ είναι τα αρμόδια συλλογικά όργανα των ψυχολόγων, ενώ ούτε και η εγγραφή σε κάποιον από τους δύο συλλόγους είναι υποχρεωτική. Οι έριδες μεταξύ των συλλόγων στο παρελθόν, η απουσία σημαντικών πρωτοβουλιών που προάγουν τον κλάδο και την επιστήμη μας έχουν σε μεγάλο βαθμό επιφέρει μια σχετική απαξίωση των συλλόγων, με αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός ψυχολόγων να επιλέγει να ΜΗΝ εγγραφεί σε κανέναν από τους 2 συλλόγους.
Η επιλογή λοιπόν να μπορούν να κάνουν αίτηση για την ειδική επιτροπή αξιολόγησης, μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΣΕΨ, έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό σημαντικού αριθμού ψυχολόγων από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η συζήτηση στους κύκλους των ψυχολόγων σχετικά με την διαδρομή και την προσφορά των συλλόγων, είναι παλιά. Φοιτητής ήμουν, κατά το μακρυνό 1995, όταν για πρώτη φορά αναρωτήθηκα, σε ποιον σύλλογο να κάνω εγγραφή, ποιος είναι ο σύλλογος που εκπροσωπεί, δίκαια και με σθένος, τα συμφέροντα του κλάδου.
Αργότερα, ως νεοφώτιστος ψυχολόγος, θυμάμαι πολλαπλές προσπάθειες, για τη δημιουργία ενός τρίτου φορέα που θα παράγει έργο και θα προασπίζει το επάγγελμα του ψυχολόγου και θα δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να ανθίσει ο κλάδος.
Όλες οι τότε προσπάθειες, σκόρπιζαν γρήγορα, μπροστά στις ατομικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες των συμμετεχόντων.
Αυτό το συνάφι, στη χώρα μας, ποτέ δεν είχε συνείδηση του εαυτού του. Φτάσαμε στο 2022 και δεν είναι έκπληξη, ότι οι ίδιες ακριβώς συζητήσεις, γίνονται και σήμερα, στα διάφορα φόρουμ και στις ομάδες του Facebook.
Στο Psychology.gr, σε μια από τις καθιερωμένες συναντήσεις της ομάδας μας, σχολιάστηκε η κατάσταση που περιγράφω παραπάνω, αναφορικά με τις ατέρμονες συζητήσεις για τον κλάδο μας και τους συλλόγους του.
Ζούμε τη μέρα της μαρμότας, από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα, ανέφερε πολύ εύστοχα ένας συνεργάτης!
Κάποια στιγμή, επιχειρήσαμε να κάνουμε ένα ρεπορτάζ για την προβολή του σκοπού, των δράσεων και γενικά του έργου των 2 συλλόγων, προκειμένου οι νεότεροι ψυχολόγοι να αποκτήσουν μια "αίσθηση" για τον σύλλογο στον οποίο θα θελήσουν να εγγραφούν. Απευθυνθήκαμε και στους 2, στέλνοντας τους ένα email ζητώντας μια συνέντευξη από κάποιον εκπρόσωπο του εκάστοτε συλλόγου. Ακολούθως, επικοινωνήσαμε μαζί τους τηλεφωνικά, για να επιβεβαιώσουμε ότι έλαβαν το email μας και την πρόσκληση για συνέντευξη.
Ο ένας σύλλογος, απάντησε ότι έλαβε το mail και θα επικοινωνήσει μαζί μας κάποιος από το διοικητικό συμβούλιο... 12 μήνες μετά, ακόμη περιμένουμε!
Ο άλλος σύλλογος, δεν σήκωσε ποτέ το τηλέφωνο, ούτε στις ώρες και ημέρες που αναφέρει στην ιστοσελίδα του πως είναι διαθέσιμος για επικοινωνία και όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν απάντησε ποτέ και στο mail μας...
Μια δημοσκόπηση για τους 2 συλλόγους, μέσα από το Psychology.gr
Κλείνουμε αυτό το κείμενο με μια μικρή δημοσκόπηση που πραγματοποιήσαμε στο παρελθόν μέσα από τις σελίδες του Psychology.gr για τους 2 συλλόγους ψυχολόγων.
Το δείγμα είναι μικρό, οι επισκέπτες έχουν δικαίωμα μίας ψήφου, χωρίς όμως κάποιον περαιτέρω έλεγχο, οπότε, προφανώς, δεν μπορεί το όποιο αποτέλεσμα να θεωρηθεί έγκυρο. Παρόλα αυτά, παραθέτουμε τα αποτελέσματα, που με κάποιον τρόπο, επιβεβαιώνουν όσα καταγράψαμε και αναδείξαμε παραπάνω.
Θέμα Δημοσκόπησης:
Αποτελέσματα:
- Δεν έχω κάνει εγγραφή σε κανέναν από τους 2 συλλόγους / Δεν με ενδιαφέρει (21 Ψήφοι / 52.5%)
- Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων: Είμαι εγγεγραμμένος αλλά καθόλου ικανοποιημένος από το έργο του (5 Ψήφοι / 12.5%)
- Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων: Είμαι εγγεγραμμένος αλλά μέτρια ικανοποιημένος από το έργο του (4 Ψήφοι / 10%)
- Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων: Είμαι εγγεγραμμένος και ικανοποιημένος από το έργο του (4 Ψήφοι / 10%)
- Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος: Είμαι εγγεγραμμένος αλλά καθόλου ικανοποιημένος από το έργο του (3 Ψήφοι / 7.5%)
- Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος: Είμαι εγγεγραμμένος και ικανοποιημένος από το έργο του (2 Ψήφοι / 5%)
- Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος: Είμαι εγγεγραμμένος αλλά μέτρια ικανοποιημένος από το έργο του (1 Ψήφος / 2.5%)
Ένα τελευταίο σχόλιο, για όσους είχαν την υπομονή να διαβάσουν αυτό το κείμενο:
Έχουμε δει άλλους επαγγελματικούς συλλόγους, του ευρύτερου τομέα της υγείας και της ψυχικής υγείας, να έχουν επιτύχει σπουδαίο έργο για την προάσπιση του κλάδου και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Είναι κοινός τόπος, ότι οι δικοί μας σύλλογοι, σπατάλησαν χρόνια... δίχασαν, παρά ένωσαν.... αποθάρρυναν, δεν λειτούργησαν ως πηγές έμπνευσης και συσπείρωσης των ψυχολόγων.
Αυτό το άρθρο, είτε το γράφαμε 20 χρόνια πριν, είτε σήμερα, περίπου το ίδιο περιεχόμενο θα είχε. Θα έχει ενδιαφέρον, να κάνουμε ένα Update, μερικά χρόνια αργότερα!
ΥΓ. Όλα τα σχόλια για τους Συλλόγους Ψυχολόγων αποτελούν την προσωπική εκτίμηση του γράφοντος, έτσι όπως βίωσε ο ίδιος, την διαδρομή των συλλόγων μέσα στον χρόνο και την διάψευση των προσδοκιών, τόσο του ιδίου, όσο και πλήθους άλλων συναδέλφων.
Με χαρά θα δεχτούμε και θα δημοσιεύσουμε στο PSYCHOLOGY.GR, οποιαδήποτε άποψη, παρόμοια ή τελείως διαφορετική από οποιονδήποτε συνάδελφο ή ακόμη, από εκπρόσωπο των Συλλόγων.
Δεμσευόμαστε να δημοσιεύσουμε, κάθε θέση που θα έρθει στο email μας.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Δοϊρανλής Νίκος - Ψυχολόγος
Δοϊρανλής Νίκος: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του PSYCHOLOGY.GR Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική. Msc in PCA Counseling, University of Strathclyde. Εκπαιδευτής και επόπτης ψυχολόγων που ασκούν την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία.