Στα πλαίσια της ενότητας μας "Συνεντεύξεις Ειδικών Ψυχικής Υγείας" έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την Επιστημονική Συνεργάτιδα, Αγγελική-Μαρία Μηλιαράκη, Ψυχολόγο με ειδίκευση στη Ψυχολογία της Υγείας και την Κοινωνική Ψυχολογία. Η κ. Μηλιαράκη, μας μίλησε για την ίδια, για την ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας αλλά και γενικότερα για τη δουλειά της.
Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς…
Ονομάζομαι Αγγελική-Μαρία Μηλιαράκη και έχω έδρα στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νικης το 2011. Το 2014 ολοκλήρωσα με επιτυχία το μεταπτυχιακό μου με ειδίκευση στην Ψυχολογία της Υγείας και την Κοινωνική Ψυχολογία, από το πανεπιστήμιο Μaastrichtτης Ολλανδίας (ΜScHealthandSocialPsychology). Επίσης, είμαι απόφοιτος τετραετούς προγράμματος μετεκπαίδευσης στην Συστημική-Οικογενειακή Θεραπεία. Από το 2015 εργάζομαι ως σχολική ψυχολόγος σε δομές της ειδικής αγωγής στο νομό Ηρακλείου και Λασιθίου ενώ παράλληλα διατηρώ ιδιωτικό γραφείο από το 2016 στο κέντρο του Ηρακλείου.
Δείτε όλα τα άρθρα της Επιστημονικής Συνεργάτιδας στην Πύλη Ψυχολογίας: Αγγελική-Μαρία Μηλιαράκη, Αρθρογραφία.
Για ποιο λόγο επιλέξατε να ακολουθήσετε επαγγελματική καριέρα στον τομέα της ψυχολογίας;
Μεγαλώνοντας, είχα την τύχη να παρακολουθώ τον χώρο της Ψυχολογίας, λόγω αξιόλογων επαγγελματιών ψυχικής υγείας στο οικογενειακό μου περιβάλλον. Από πολύ νωρίς μπήκα στην διαδικασία να διακρίνω τα διαφορετικά πεδία στα οποία εργάζεται ένας ψυχολόγος και να αποκτήσω γνώση και εμπειρία πάνω σε αυτά. Έτσι σήμερα, 12 χρόνια μετά την εισαγωγή μου στο πανεπιστήμιο, έχω στο βιογραφικό μου ερευνητικό έργο τόσο σε ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές (Επιλόχεια Κατάθλιψη και ανάπτυξη του βρέφους) όσο και τις διατροφικές διαταραχές (συναισθηματική υπερφαγία, βουλιμία, αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση κα.), κλινική εμπειρία από τις Ψυχιατρικές δομές του Ψ.Ν.Θ. και ΠΑ.ΓΝ. Ηρακλείου, ομαδική/ατομική ψυχοθεραπεία ψυχιατρικών ασθενών και των οικογενειών τους, γηριατρικές δομές, συντονισμό ομάδων γονέων και παιδιών, σχολικές δομές γενικής και ειδικής αγωγής, διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων και ομιλιών, συγγραφή άρθρων για περιοδικά, και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα και συναρπαστικά πράγματα.
Όλα αυτά φυσικά δεν τα ήξερα όταν επέλεξα να ασχοληθώ με την ψυχολογία, και φυσικά πολλοί είπαν να μην το κάνω καθώς δεν εξασφάλιζε επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση. Με πολλή αγάπη σας λέω ότι δεν τους άκουσα! Ξεκίνησα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα την εποχή της οικονομικής κρίσης όπου ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα έπαψε να υφίσταται. Το σίγουρο έδωσε την θέση του στο ασταθές και το απρόβλεπτο. Μέσα σε όλη αυτή την ανασφάλεια αξίζει κανείς να έχει ως φάρο του κάτι που αγαπά και υποστηρίζει. Για μένα αυτό είναι ο κόσμος της ψυχολογίας/ψυχοθεραπείας.
Τι ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ακολουθείτε στη δουλειά σας; Μιλήστε μας λίγο γι αυτή την προσέγγιση. Για ποιο λόγο την επιλέξατε; Ποια είναι τα σημαντικά σημεία αυτής;
Όταν επέστρεψα στην Κρήτη μετά το πτυχίο μου και με την ελάχιστη εμπειρία που είχα αποκτήσει στην σχολή, ήξερα ότι για να ασχοληθώ με την ψυχοθεραπεία χρειαζόμουν μετεκπαίδευση σε μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Η επιλογή της συστημικής/οικογενειακής θεραπείας δεν ήρθε αβασάνιστα: στα δύο χρόνια που ακολούθησαν προσέφερα εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στην Ψυχολογική υπηρεσία του ΠΑ.ΓΝ. Ηρακλείου. Εκεί είχα την τύχη να συνεργαστώ με επαγγελματίες όλων των προσεγγίσεων (ψυχοδυναμική, γνωστική-συμπεριφορική, οικογενειακή, θεραπεία Gestalt). Επέλεξα την συστημική/οικογενειακή ως ένα τρόπο σκέψης περισσότερο κοντά στην δική μου προσωπικότητα. Σε 5 χρόνια ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στην Ολλανδία και το τετραετές πρόγραμμα συστημικής ψυχοθεραπείας από το Εργαστήρι Συστημικής Σκέψης και Εκπαίδευσης με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.
Δουλεύω συστημικά σημαίνει σέβομαι τον θεραπευόμενο, συνεργάζομαι, εμπιστεύομαι, γίνομαι μάρτυρας της ιστορίας ζωής του, τον βοηθώ να αμφισβητεί παγιωμένα δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει/υιοθετήσει νέα που θα του είναι χρήσιμα στο σήμερα. Η συστημική ψυχοθεραπεία δεν προσπαθεί να θεραπεύσει αιτίες ή συμπτώματα. Αντιθέτως γυρίζει το «σύμπτωμα» από την άλλη μεριά για δει τι έχει από πίσω, πώς δημιουργήθηκε, τι εξυπηρετεί μέσα στο σύστημα που το συναντάμε, ποιοι έχουν μάθει να ζουν με αυτό, τι άλλο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αντί για μια δυσλειτουργία, κλπ. Με λίγα λόγια, περισσότερο προσπαθεί να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να… «ξαναγράψει» την ιστορία της ζωής του, δημιουργώντας νέα μοτίβα αλληλεπίδρασης με τους άλλους, που βοηθούν στην προσωπική του εξέλιξη.
Ποια είναι η κατάσταση της ψυχοθεραπείας σήμερα στην Ελλάδα; Υπάρχει ακόμη το "στίγμα" ή οι άνθρωποι απευθύνονται άφοβα στους ειδικούς;
Όσο περνάνε τα χρόνια μπορώ να πω με αισιοδοξία ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σπάνε το στίγμα και το ταμπού «πάω σε ψυχολόγο» και ζητούν βοήθεια όταν αισθάνονται να δυσκολεύονται.
Σε μια μικρή κοινωνία όπως η Κρήτη, το επίτευγμα αυτό έχει ακόμη πιο σπουδαίες διαστάσεις! Χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους να μιλούν περισσότερο για συναισθήματά τους, να ανοίγονται και να ρωτάνε, να εκφράζουν προβληματισμούς είτε σε φόρουμ είτε σε βιωματικά εργαστήρια είτε σε κάθε μορφής κοινωνική εκδήλωση. Νιώθω πολύ υπερήφανη και προσπαθώ στις ομιλίες μου να τονίζω την ζωτική σημασία της επικοινωνίας. Καμία δυσκολία δεν είναι ντροπή ή αποτυχία.
Είμαστε ένας λαός πεισματάρης που καμιά φορά θεωρεί ήττα το να ζητάει βοήθεια. Ωστόσο, έχουμε όλοι δικαίωμα και υποχρέωση να φροντίσουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία, ζητώντας μια υπεύθυνη επαγγελματική γνώμη.
Τι θα λέγατε σε κάποιον που διστάζει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία;
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Αυτό που θα σας έλεγα είναι να πάρετε όσο χρόνο θέλετε μέχρι να το αποφασίσετε. Η ψυχοθεραπεία είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς ερχόμαστε να σταθούμε απέναντι από τον εαυτό μας και να τον παρατηρήσουμε. Επίσης, είναι σημαντικό να κάνετε μια έρευνα αγοράς, να μάθετε για τις διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία έχετε στον κάθε επαγγελματία. Προτείνω πάντα να ζητά κανείς να δει αναρτημένη την άδεια άσκησης επαγγέλματος, το πτυχίο του θεραπευτή και άλλους επιμέρους τίτλους.
Αφού επιλέξετε κάποιον, τα βασικά πράγματα που καλό είναι να θυμόσαστε είναι ότι:
- σημασία έχει να αισθάνεστε άνετα με τον θεραπευτή σας
- να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί με τον θεραπευτή σας, διότι βρίσκεται εκεί μόνο για εσάς και το δικό σας όφελος
- η ψυχοθεραπεία απαιτεί χρόνο ως διαδικασία και χρειάζεται τουλάχιστον πάνω από 5 ή 6 συνεδρίες. Τον ρυθμό εξέλιξης τον καθορίζει πάντα ο θεραπευόμενος και είναι σημαντικό να αφιερωθεί χρόνος για την ανάπτυξη θεραπευτικής σχέσης.
- έχετε το δικαίωμα να αλλάξετε θεραπευτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαδικασία ανακόπτεται και ξεκινά από την αρχή με τον επόμενο θεραπευτή και το έργο του.
Από αυτά που θα μάθουμε με τη βοήθεια του θεραπευτή μας, θα πάρουμε μαζί μας τα πιο χρήσιμα και άλλα που δεν βοηθούν πια θα τα αφήσουμε πίσω. Οι αλλαγές είναι δύσκολες, οδηγούν όμως σε νέα ανεξερεύνητα μονοπάτια, μέσα στα οποία όλα είναι πιθανά! Αυτή είναι η μαγεία της ψυχοθεραπείας. Δεν μπορούμε να ξέρουμε από πριν τι θα ανακαλύψει ο θεραπεύομενος, όμως είμαστε εκεί συνεπιβάτες σε ένα μοναδικό ταξίδι, μέχρι να φτάσει εκεί που νιώθει καλά.
Πείτε μας λίγα λόγια για την ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας με νέους ασθενείς/πελάτες.
Είμαι πάντα ενθουσιασμένη και ανυπομονώ να ξεκινήσει η πρώτη συνεδρία με ένα νέο πελάτη.
Αφού τον/την καλωσορίσω στον χώρο μου, συνήθως ρωτάω «τι σας φέρνει σήμερα εδώ;». Και έτσι ξεκινά να ξετυλίγεται μια μοναδική ιστορία ζωής! Φροντίζω να δίνω πάντα τον απαραίτητο χρόνο και σέβομαι το δικαίωμα του ατόμου να μοιραστεί μέχρι τον βαθμό που επιθυμεί. Στην διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, ουσιαστικά «σηκώνεται η αυλαία», γίνεται διερεύνηση του πλαισίου, συλλογή δημογραφικών στοιχείων, επαναπροσδιορισμός του αιτήματος το οποίο φέρνει το άτομο.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Στο τέλος της συνεδρίας, συνήθως εξηγώ το πώς επιθυμώ να δουλέψω με τον θεραπευόμενο, ενημερώνω για τα θέματα που κρίνω ότι χρειάζονται διαπραγμάτευση, αποσαφηνίζω τυχόν απορίες σχετικά με την φύση της θεραπευτικής σχέσης και του θεραπευτικού απόρρητου και φυσικά γίνεται διάλογος σχετικά με το τι ζητά ο ίδιος ή ίδια από αυτή την διαδικασία!
Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους σας επισκέπτεται κάποιος;
Στο γραφείο κυρίως έρχονται άνθρωποι που βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Μερικά από τα πιο συχνά αιτήματα που φέρνουν στην συνεδρία είναι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές της διάθεσης (Κατάθλιψη, μελαγχολία, αίσθημα απελπισίας, κλπ), προβλήματα στο ζευγάρι, υποστήριξη σε μεταβατικά στάδια ζωής (πχ πένθος, απόλυση, διαζύγιο κα). Φυσικά, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και εκεί βρίσκεται και το κλειδί της θεραπείας. Αποφεύγω τις «έτοιμες συνταγές» αυτοβελτίωσης. Με σεβασμό στην μοναδικότητα κάθε περίπτωσης, βρίσκουμε μαζί τον τρόπο που ταιριάζει και βοηθά τον καθένα στο να ζει καλύτερα.
Επιγραμματικά, τι θα προτείνατε σε κάποιον που βιώνει πολύ άγχος στην καθημερινότητα του;
Το άγχος στον πυρήνα του δεν τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού απέναντι σε κάτι που θεωρεί απειλητικό. Πολλές φορές αυτή η «απειλή» διαστρεβλώνεται, γίνεται τεράστια στο μυαλό με αποτέλεσμα συχνά να μας κατακλύζουν μη ρεαλιστικές αρνητικές σκέψεις που επιβαρύνουν την διάθεση και την υγεία μας. Το πρώτο πράγμα που σας προτείνω είναι πάρτε μια ανάσα! Τίποτα δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά εν βρασμώ ψυχής. Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε διάφορες τεχνικές χαλάρωσης με αναπνοές, χαλάρωση μυών και νου ώστε να βρείτε εκείνη που ταιριάζει περισσότερο σε σας. Μπορεί να μην πετύχει με την πρώτη φορά αλλά η εξάσκηση θα βοηθήσει σημαντικά! Κλείνοντας, σκεφτείτε ότι το άγχος σας είναι ένα «καμπανάκι» που σας καλεί να φροντίσετε περισσότερο τον εαυτό σας και να επαναπροσδιορίσετε τις σχέσεις γύρω σας. Αναρωτηθείτε αν είναι τώρα είναι η ευκαιρία να χτυπήσετε την πόρτα του ειδικού και να κάνετε στον εαυτό σας το δώρο της ψυχοθεραπείας...
Που μπορεί να σας βρει κάποιος;
Το γραφείο μου βρίσκεται στην οδό Μαλικούτη 1α, 71202, Ηράκλειο Κρήτης.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2810336211, κιν. 6985860788 | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια, Αγγελική-Μαρία Μηλιαράκη.