Ακρόαση άρθρου......

Ο όρος ψυχρότητα αν και μη επιστημονικός χρησιμοποιείται  σχετικά συχνά από τους άνδρες για να χαρακτηρίσουν  μία γυναίκα που φαίνεται απόμακρη και αυστηρή, μη σεξουαλική. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά όταν μία γυναίκα είναι ψυχρή σεξουαλικά?

Η ψυχρότητα είναι μια κατάσταση μη ανταπόκρισης στη σεξουαλική δραστηριότητα και μιας γενικότερης υποτονικής διάθεσης για σεξ που εκδηλώνεται είτε στη σχέση/επαφή με ένα σύντροφο είτε καθόλη τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. 

Οι περισσότερες γυναίκες κάποιες περιόδους της ζωής τους νιώθουν μια αδιαθεσία και μία έλλειψη ενδιαφέροντος προς τη σεξουαλική τους ζωή που μπορεί να οφείλεται σε παραμέτρους όπως η κούραση, μια εγκυμοσύνη, η ασταθής συναισθηματική σχέση με το σύντροφο, αλλά και σε πιο σοβαρά αίτια όπως μια ασθένεια ή μια ψυχική διαταραχή ακόμα και η χρόνια χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών.

Γεγονός είναι ότι όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας τόσο μειώνεται η ορμόνη τεστοστερόνη που είναι σε μεγάλο μέρος υπεύθυνη για τη σεξουαλικότητά της. Η σεξουαλική επιθυμία φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την ηλικία και την πτώση των ορμονών ιδιαίτερα στην εμμηνόπαυση όπου οι φυσιολογικές αλλαγές είναι αναπόφευκτες και η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να έχει ως επακόλουθο τη δυσπαρευνία, τον  πόνο δηλαδή στην επαφή, πριν ή και μετά.

Ψυχολογικά αίτια όπως ένα τραύμα σε νεαρή ηλικία, μια διαταραγμένη εικόνα σώματος, κατάθλιψη και σεξουαλικές διαταραχές όπως η υποτονική σεξουαλική επιθυμία, η σεξουαλική αποστροφή, ή κάποια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική διάθεση της γυναίκας. 

Η κακή επικοινωνία με το σύντροφο ή ένα σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση ή η στυτική δυσλειτουργία είναι παράγοντες που συντηρούν το πρόβλημα και οδηγούν τη γυναίκα σε μια στείρα σεξουαλική ζωή μακριά από την ηδονή και την απόλαυση που προσφέρει αυτό το ζωτικό κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.

Η γυναίκα που ζει μια καθημερινότητα εγκλωβισμένη μέσα στην ψυχρότητα και φοβισμένη να διεκδικήσει την ερωτική της ζωή, να επιδιώξει τον οργασμό της όταν κάνει έρωτα με το σύντροφό της ή να εξερευνήσει τις ερωτογενείς της ζώνες στη διάρκεια του αυνανισμού της, είναι σίγουρο ότι δε ζει ολοκληρωμένα αλλά στερημένα. 

Η απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων επίμονα και για μεγάλο διάστημα είναι επίσης ένα σημάδι ανησυχίας που δε θα πρέπει να παραβλέψει αλλά να αναζητήσει άμεσα τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

Η θεραπεία ζεύγους είναι αυτή που θα τονώσει τη σχέση με το σύντροφό της και θα βελτιώσει τη σεξουαλική τους ζωή το ίδιο όμως θα καταφέρει και η ατομική ψυχοθεραπεία στο όχι ασήμαντο πρόβλημα της σεξουαλικής ψυχρότητας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ευαγγελία Ρομφαία


evi romfaiaΚλινική Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επικοινωνία: 6945711205 |
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.