Ακρόαση άρθρου......

Έφτασε επιτέλους η πολυαναμενόμενη στιγμή των καλοκαιρινών διακοπών! Μια στιγμή λίγο διαφορετική από εκείνες που έχουμε συνηθίσει… Η πανδημία που ξέσπασε σε ολόκληρη την υφήλιο, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, ακόμη κι αν οι αλλαγές που έλαβαν χώρα μοιάζουν να είναι ανεπαίσθητες για μερικούς από εμάς.

Πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετώπισαν τον εγκλεισμό ως ευκαιρία για ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία και την ανασκόπηση, ενώ άλλοι δυσκολεύτηκαν στο να εντοπίσουν μια θετική χροιά μέσα στην όλη κατάσταση.

Το μόνο αναμφίβολο γεγονός, είναι πως οι τελευταίοι μήνες – θέλοντας και μη – μας άλλαξαν. Άλλαξαν τον τρόπο σκέψης, με αποτέλεσμα να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς, ενώ ταυτόχρονα επηρέασαν την οικονομία μας, τη ρουτίνα μας, τις συνήθειες μας.

Το φετινό καλοκαίρι είναι αλλιώτικο! 9 συμβουλές για χαλάρωση και αποσυμφόρηση.

Καλούμαστε λοιπόν, να περάσουμε ένα καλοκαίρι που μοιάζει ίδιο με όλα τα άλλα, κι όμως είναι αλλιώτικο. Ίσως το φετινό καλοκαίρι να μπορέσει να δώσει φως σε όλα όσα κάναμε λάθος τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και να λειτουργήσει ως αρωγός για πιο ουσιαστικές στιγμές χαλάρωσης και αποσυμφόρησης.  

Συμβουλή Νο.1: Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες. Σίγουρα η ιδέα των διακοπών αναδύει συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού, ωστόσο συχνά πέφτουμε στην παγίδα της υπερανάλυσης και των υψηλών standards για τα σχέδια των διακοπών, οδηγούμενοι τελικά στο να βιώσουμε αισθήματα άγχους και πίεσης. Αποδεχτείτε τις άγνωστες στροφές του ταξιδιού και απολαύστε τις.

Συμβουλή Νο.2: Αποβάλλετε το άγχος. Σκοπός των διακοπών είναι η μικρή διαφυγή από την καθημερινή ρουτίνα. Αφήστε στο σπίτι τη δουλειά και κλείστε τα κινητά! Ακόμη κι αν τα επαγγελματικά σας ζητήματα και οι λοιπές υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν, ήρθε η στιγμή να τα αφήσετε όλα πίσω και να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε εσάς.

Όχι μόνο θα ευχαριστηθείτε τις διακοπές σας, αλλά θα επιστρέψετε πίσω στην καθημερινότητα με μεγαλύτερη ενέργεια και όρεξη, ώστε να πιάσετε πάλι εκείνα που αφήσατε στην άκρη για τις ημέρες των διακοπών.

Συμβουλή Νο.3: Ξεχάστε τα social media, απλά δημιουργήστε αναμνήσεις. Σαφώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και ορισμένες φορές, άκρως απαραίτητο. Παρόλα αυτά, οι καλοκαιρινές διακοπές απαιτούν από εμάς να ζήσουμε την κάθε στιγμή.

Φωτογραφίες και βίντεο είναι φυσικά απαραίτητα εργαλεία που θα απαθανατίσουν όμορφες στιγμές και τοπία. Κάντε όμως ένα δώρο στον εαυτό σας να ζήσετε την κάθε στιγμή, χωρίς την πίεση των συνεχόμενων κοινοποιήσεων στο διαδίκτυο. Να θυμάστε πως οι διακοπές αποτελούν προσωπική υπόθεση.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Συμβουλή Νο.4: Απολαύστε τη φύση. Απολαύστε ουσιαστικά τη φύση! Παρατηρήστε τα δέντρα, τις θάλασσες, τα λουλούδια. Αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει το κελάηδημα των πουλιών, το άκουσμα του ανέμου, τα τζιτζίκια. Παρατηρήστε τον ήλιο καθώς ανατέλλει και δύει. Μοιάζουν τόσο απλοϊκά και δεδομένα όλα αυτά, όμως αποτελούν μια πραγματικότητα που δύσκολα κανείς παρατηρεί και εκτιμά στην πιεστική καθημερινότητα.

Συμβουλή Νο.5: Μην κοιτάτε την ώρα! Δε βαρεθήκατε να κοιτάτε το ρολόι σας υπό την πίεση που προσφέρει η καθημερινή πραγματικότητα; Σε μια εποχή που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, απολαύστε στις ημέρες των διακοπών σας την πολυτέλεια να σταματήσετε για λίγο έστω τον χρόνο.

Συμβουλή Νο.6: Απολαύστε το φαγητό σας. Δεν έχει σημασία αν τον προηγούμενο μήνα παλεύατε να βελτιώσετε τη διατροφή σας. Δεν έχει σημασία αν δεν αισθάνεστε καλά με την εικόνα σας. Μέσα από επιμονή και σκληρή δουλειά, μπορείτε να αλλάξετε ό,τι σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Τώρα ήρθε η ώρα να μη σκέφτεστε τίποτα από όλα αυτά. Απολαύστε τις νέες γεύσεις, τα δροσερά απεριτίφ και τις γλυκές λιχουδιές.

Συμβουλή Νο.7: Αγαπήστε! Είτε σας συνοδεύει η παρέα σας, ένας καλός φίλος, ο/η σύντροφός σας, είτε αποφασίσετε να απολαύσετε μόνοι σας τις φετινές διακοπές, μην ξεχάσετε να αγαπήσετε. Αγαπήστε τους άλλους, αποδεχτείτε και κατανοήστε τις συνήθειες τους.

Οι μέρες αυτές θα ενισχύσουν τη μεταξύ σας σχέση, μα πάνω από όλα θα ενισχύσει τη σχέση με τον εαυτό σας. Αγαπήστε τον εαυτό σας λίγο παραπάνω φέτος το καλοκαίρι, έτσι ακριβώς όπως είναι.

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Συμβουλή Νο.8: Κάντε θετικές σκέψεις. Κλισέ, κι όμως απόλυτα εύστοχο! Συχνή συμβουλή είναι η εξής: “Μην σκέφτεσαι τίποτα, απλώς ζήσε τη στιγμή”. Επειδή είναι φύσιν αδύνατον για τον ανθρώπινο εγκέφαλο να μη σκέφτεται απολύτως τίποτα, θα συνιστούσα να προσπαθήσετε να σκέφτεστε θετικά. Αποβάλλεται τις αρνητικές και αγχωτικές σκέψεις όσο μπορείτε. Ξεφύγετε από τον χαοτικό κόσμο των δυσάρεστων συνειρμών και επιδιώξτε να σκέφτεστε όμορφα και ευχάριστα πράγματα. Η σκέψη είναι αυτή καθαυτή η πράξη που θα καθορίσει τη συμπεριφορά μας. 

Συμβουλή Νο.9: Απολαύστε τη μελαγχολία. «Οι ωραίες στιγμές είναι πάντα μελαγχολικές. Ξέρεις ότι είναι φευγαλέες, θέλεις να τις κρατήσεις, δεν μπορείς» - André Maurois. Η ιδέα της μελαγχολίας μοιάζει να είναι λιγάκι τρομακτική.

Στο άκουσμα και μόνο πως η μελαγχολία κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου, η αισιοδοξία αρχίζει και πλήττεται. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε αλλά και να αποδεχτούμε πως ο κόσμος είναι ολίγον τι μελαγχολικός κάποιες φορές.

Η ζωή από μόνη της απαρτίζεται από συγκρουόμενα συναισθήματα και αντιφατικές καταστάσεις. Μόνο άμα αποδεχτούμε τη μελαγχολία μας και βρούμε έναν τρόπο να αγαπήσουμε ακόμη κι αυτό το κομμάτι του εαυτού, θα μπορέσουμε να τη διαχειριστούμε.

Χωρίς τη βροχή πως θα εκτιμούσαμε τον ήλιο;

«Δεν μπορώ να συλλάβω κάποιο τύπο ομορφιάς, στον οποίο δεν υπάρχει μελαγχολία» - Σαρλ Μπωντλαίρ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ελένη Μίχα

miha eleniBSc Psychology AMC College.
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.