Ακρόαση άρθρου......

Στην ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όχι μόνο με την αύξηση του προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία, αλλά και με τη δημιουργία κινητών μονάδων, κέντρων ημέρας, οικοτροφείων, κέντρων πρώιμης παρέμβασης για την ψύχωση, κέντρου υποστήριξης φοιτητών, αλλά και με ψηφιακή παροχή υπηρεσιών, στοχεύει το υπουργείο Υγείας.

Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ημέρες Ψυχικής Υγείας 2021», επισήμανε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πίεσης των συστημάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και για τη βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας στο γενικό πληθυσμό και στους ψυχικά ασθενείς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο που αφορά την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις.

«Είδαμε όλοι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο γενικός πληθυσμός υπέφερε από αισθήματα άγχους, πίεσης, θλίψης, αλλά και αύξηση της κατάθλιψης. Είδαμε ότι και τα υποχρηματοδοτούμενα συστήματα υγείας χρειάζονταν ενίσχυση.

Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 62% για την ψυχική υγεία για το τρέχον έτος και πρόκειται να ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό και την επόμενη χρονιά» σημείωσε η κ. Ράπτη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δομές ψυχικής υγείας ενισχύθηκαν με ψυχιάτρους, ψυχολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ θεσμοθετήθηκε η ειδικότητα νοσηλευτή ψυχικής υγείας ούτως ώστε 215 νοσηλευτές να μπορέσουν να εξειδικευτούν σε αυτόν τον τομέα.

Σημείωσε επίσης ότι μέσα στην επόμενη διετία βάσει στρατηγικού σχεδίου που εκπονήθηκε, θα δημιουργηθούν κέντρα ημέρας, οικοτροφεία, ξενώνες και κινητές μονάδες προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενη στο θέμα της πρόληψης, υπογράμμισε ότι μέσα στο 2022 πρόκειται να δημιουργηθούν Κέντρα Εγκαιρης Παρέμβασης για την Ψύχωση σε όλη την επικράτεια, ώστε να μπορούν να διαγνωστούν πρώιμα ψυχωσικές διαταραχές σε παιδιά, εφήβους αλλά και σε ενήλικες, ώστε να τύχουν της καλύτερης θεραπείας.

Σημείωσε επίσης ότι εντός του έτους θα δημιουργηθεί το πρώτο Κέντρο Ημέρας στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη των φοιτητών. Η κ. Ράπτη επισήμανε ότι για την προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Child Mind Institute δημιουργεί ένα Κέντρο Αναφοράς για το παιδί προκειμένου να παρέχεται υποστήριξη σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Ανέφερε ακόμη ότι στη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της δυσκολίας στη διά ζώσης παροχή υπηρεσιών υγείας, κατέστη σαφής η αναγκαιότητα παροχής ψηφιακών υπηρεσιών.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Γι' αυτό το σκοπό νομοθετήθηκε η λειτουργίας μιας πλατφόρμας προκειμένου, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό μητρώο για τα παιδιά το οποίο θα λειτουργήσει αρχικά πιλοτικά και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr