Ακρόαση άρθρου......

Η νόσος Covid-19 εξελίσσεται σε εφιάλτη για μερικούς ανθρώπους, αλλά μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κορωνοϊός «μολύνει» τα όνειρα πολύ περισσότερων ανθρώπων και ότι η πανδημία αποτελεί στην κυριολεξία ένα κακό όνειρο για ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών και γυναικών.

Η επιρροή της πανδημίας στα όνειρα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής την δρα Ανού-Κατρίνα Πεσόνεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Frontiers in Psychology», χρησιμοποίησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσουν το περιεχόμενο των ονείρων σχεδόν 1.000 ανθρώπων στη διάρκεια της καραντίνας στη Φινλανδία, η οποία διήρκεσε έξι εβδομάδες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είχε «μολύνει» σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό περισσότερα από τα μισά όνειρα με στοιχεία στρες και εφιάλτη. Ο αλγόριθμος υπολόγισε ότι στο 55% των ονείρων υπήρχε αγχωτικό περιεχόμενο σχετιζόμενο με την πανδημία.

Η φοβία μόλυνσης από τον κορωνοϊό, η αγωνιώδης ανάγκη προσωπικής προστασίας, η αποτυχία τήρησης των αποστάσεων από τους άλλους, καθώς και σενάρια με δυστοπικές ή αποχρώσεις τύπου Αποκάλυψης, ήσαν ανάμεσα σε αυτά που βασάνιζαν τον ύπνο αρκετών ανθρώπων. 

Οι σύνηθεις εφιάλτες αφορούσαν πτώση, καταδίωξη, καθυστέρη των προσώπων να φτάσουν στον προορισμό τους και θανάτους αγαπημένων προσώπων. Η πανδημία φάνηκε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιεχόμενο των ονείρων ανεξάρτητα από το αντιληπτό άγχος.

ΘΕΛΩ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ #TheloPsychikiYgeia, η νέα μεγάλη καμπάνια του Psychology.gr, για την Ψυχική Υγεία. Δηλώστε τη συμμετοχή σας, με βίντεο ή φωτογραφία που θα συνοδεύει το δικό σας ΘΕΛΩ!

Ο αντίκτυπος της καραντίνας στην ποιότητα του ύπνου

Ο αντίκτυπος της καραντίνας στην ποιότητα του ύπνου ήταν διπλός. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είχε μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου και σχεδόν το ένα τρίτο ανέφερε ότι είχε πιο τακτικούς ρυθμούς ύπνου κατά τη διάρκεια της καραντίνας σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από τον κορωνοϊό, γεγονός που πιθανότατα αντανακλά μειωμένη πίεση στον προγραμματισμό λόγω εργασίας από το σπίτι.

Συχνές ήταν επίσης οι αναφορές ύπνου που σχετίζονται με την καραντίνα: σχεδόν το ένα τρίτο ανέφερε συχνότερες αφυπνίσεις τη νύχτα, ενώ περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είχαν επίσης αυξημένους εφιάλτες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των ερωτηθέντων στη συχνότητα που είχαν εφιάλτες, καθώς ανέφεραν αυξημένο άγχος κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Όσον αφορά γενικότερα τις συνήθειες του ύπνου, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι κατά την καραντίνα κοιμούνταν περισσότερο από ό,τι πριν, ενώ το 10% είχε χειρότερες αϋπνίες και πάνω από το 25% είχαν συχνούς εφιάλτες. Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν επίσης ότι είχαν περισσότερο στρες και ήσαν αυτοί που έβλεπαν τους περισσότερους εφιάλτες.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Η υπολογιστική γλωσσολογική ανάλυση των ονείρων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια νέα εξέλιξη στην έρευνα των ονείρων και αναμένεται να αξιοποιηθεί ευρύτερα στο μέλλον.

Πηγή:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr