Ακρόαση άρθρου......

Οι ηλικιωμένοι που δεν ασκούνται και γενικότερα δεν είναι σωματικά δραστήριοι στην καθημερινή ζωή τους, τείνουν να έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Αντίθετα, όσοι περπατούν τακτικά, ασχολούνται με την κηπουρική, κολυμπούν ή χορεύουν, έχουν μεγαλύτερο και πιο νεανικό εγκέφαλο από τους αδρανείς συνομηλίκους τους. Η επίπτωση της αυξημένης δραστηριότητας ισοδυναμεί με τέσσερα λιγότερα χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου.

Μελέτη για το πως η αυξημένη δραστηριότητα επηρεάζει θετικά τον εγκέφαλο

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Γιαν Γκου του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που πρόκειται να κάνουν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά, μελέτησαν με μαγνητική απεικόνιση τον εγκέφαλο 1.557 ανθρώπων με μέση ηλικία 75 ετών, από τους οποίους κανένας δεν είχε άνοια, ενώ 296 είχαν ήπια γνωστική διαταραχή και το 28% είχαν το γονίδιο ΑΡΟΕ που αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν ακόμη να κάνουν σωματικές ασκήσεις, καθώς επίσης γνωστικά και μνημονικά τεστ, ενώ ρωτήθηκαν για τις καθημερινές δραστηριότητες τους και τον χρόνο που αφιέρωναν σε κίνηση. Τελικά, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: στους πλήρως αδρανείς, στους μέτρια αδρανείς (κάθε εβδομάδα έκαναν περίπου δυόμισι ώρες σωματικές δραστηριότητες χαμηλής έντασης ή μιάμιση ώρα μέσης έντασης ή μία ώρα μεγάλης έντασης) και σε δραστήριους (κάθε εβδομάδα επτά ώρες σωματικής δραστηριότητας χαμηλής έντασης ή τέσσερις ώρες μέτριας έντασης ή δύο ώρες μεγάλης έντασης).

Το μέσο μέγεθος εγκεφάλου των αδρανών ανθρώπων της πρώτης ομάδας ήταν 871 κυβικά εκατοστά, έναντι 883 κυβικών εκατοστών της τρίτης ομάδας των πιο δραστήριων ηλικιωμένων. Η διαφορά των 12 κυβικών εκατοστών (1,4%) αντιστοιχεί σχεδόν σε μια τετραετία εγκεφαλικής γήρανσης.

Τι δείχνουν τα ευρήματα της μελέτης για τον ανθρώπινο εγκέφαλο

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους και τις συνέπειες της γήρανσης απλώς με το να γίνουν πιο δραστήριοι σωματικά. Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής διαταραχής και άνοιας. Η μελέτη μας βρήκε ότι οι πιο δραστήριοι σωματικά άνθρωποι έχουν όγκο εγκεφάλου ισοδύναμο με τέσσερα χρόνια νεότερο εγκέφαλο», δήλωσε η δρ Γκου, η μελέτη της οποίας υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη στο Psychology.gr, περισσότερες έρευνες σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ:

Γυναίκα προστατεύεται από το Αλτσχάιμερ λόγω σπάνιας γενετικής μετάλλαξης
Η ύπαρξη μιας σπάνιας μετάλλαξης στο DNA μιας γυναίκας στην Κολομβία φαίνεται πως την έχει προστατεύσει από την εμφάνιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η ανακάλυψη βοηθά να εξηγηθεί γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί από άλλους στην περίπτωση της νευροεκφυλιστικής πάθησης και μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές για την καθυστέρηση εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ.

Η κατανάλωση φλαβονολών μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρόφιμα ή ροφήματα πλούσια στις αντιοξειδωτικές ουσίες φλαβονόλες, οι οποίες υπάρχουν ιδίως στο τσάι, καθώς επίσης σε πολλά φρούτα και λαχανικά, κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ μετά από χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Νέα θεραπεία για το Αλτσχάιμερ με φως και ήχο
Οι άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ έχουν τώρα περισσότερες πιθανότητες να διαχειριστούν τη νόσο, καθώς, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα φέρνουν στο φως νέα φαρμακοθεραπεία που καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου και αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα θεραπειών με φως και ήχο.

Νέα εξέταση αίματος προβλέπει την έναρξη του Αλτσχάιμερ
Μια νέα εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει στον εγκέφαλο αλλαγές που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ έως και 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (έκπτωση μνήμης και σύγχυση), όπως αποκαλύπτει νέα αμερικάνικη έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Neurology» συνεισφέρουν σημαντικά στο επιστημονικό πεδίο για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ.

Ο Ράνταλ Μπέιτμαν, επικεφαλής καθηγητής νευρολογίας, υποστηρίζει πως η μέθοδος της τομογραφίας εγκεφάλου που χρησιμοποιείτο μέχρι σήμερα στις κλινικές δοκιμές απαιτεί χρόνο, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και η εγγραφή των συμμετεχόντων σε αυτές χρειάζεται χρόνια.

«Με την εξέταση αίματος μας δίνεται η δυνατότητα να εξετάζουμε χιλιάδες ανθρώπους κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εγγράψουμε τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές με μεγαλύτερη ακρίβεια κάτι το οποίο συμβάλλει στο να βρεθεί πιο γρήγορα θεραπεία και έχει καταλυτική επίδραση στην μείωση του κόστους και στην ταλαιπωρία των πασχόντων», δηλώνει ο ίδιος.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.