Νέες εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυξημένες και συνεχείς επενδύσεις στην ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.
Μία νέα ανάλυση 129 ερευνών έδειξε πως ένας στους πέντε ανθρώπους (22%) που ζουν σε περιοχή που πλήττεται από συγκρούσεις έχει κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες, διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια και περίπου το 9% των πληθυσμών που πλήττονται από συγκρούσεις έχουν μέτρια έως σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας.
Οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικά υψηλότεροι από την παγκόσμια εκτίμηση για την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων ψυχικής υγείας στον μέσο άνθρωπο, εκτίμηση η οποία ανέρχεται σε έναν στους 14 ανθρώπους.
Η κατάθλιψη και το άγχος εμφανίστηκαν να αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία σε καταστάσεις σύγκρουσης ενώ η κατάθλιψη ήταν πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.
Οι συγκρούσεις σε πολλές χώρες επηρεάζουν τη ψυχική υγεία
Επί του παρόντος, υπάρχουν σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις που προκαλούνται από συγκρούσεις σε πολλές χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.
Το 2016, ο αριθμός των ένοπλων συγκρούσεων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο, με 53 συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε 37 χώρες και το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε μια περιοχή με ενεργές συγκρούσεις. Σχεδόν 69 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της βίας και των συγκρούσεων, ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι παλαιότερες μελέτες υποτίμησαν το βάρος των συνθηκών ψυχικής υγείας στις περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. Συνολικά, ο μέσος όρος επικράτησης ήταν υψηλότερος για τα ήπια προβλήματα ψυχικής υγείας (13%), για τα μέτρια ήταν 4% ενώ στα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας ο επιπολασμός των ψυχικών προβλημάτων ανέρχεται στο 5%.
Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις χρησιμοποιούν ερευνητικά δεδομένα από 129 μελέτες και στοιχεία από 39 χώρες που δημοσιεύτηκαν από το 1980 έως και τον Αύγουστο του 2017, συμπεριλαμβανομένων 45 νέων μελετών που δημοσιεύτηκαν από το 2013 έως και τον Αύγουστο του 2017.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η ψύχωση είναι πιο συχνή στους πληθυσμούς που πλήττονται από συγκρούσεις.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
«Οι νέες εκτιμήσεις, μαζί με τα ήδη διαθέσιμα πρακτικά εργαλεία για την παροχή βοήθειας σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας που ζουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προσθέτουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιχειρηματολογία για άμεσες και βιώσιμες επενδύσεις, έτσι ώστε να παρέχεται ψυχική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όλους τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και ζουν υπό καθεστώς συγκρούσεων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr Mark van Ommeren, του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Βιβλιογραφία: «New WHO prevalence estimates of mental disorders in conflict settings: a systematic review and meta-analysis, Fiona Charlson, Mark van Ommeren, Abraham Flaxman, Joseph Cornett, Harvey Whiteford, Shekhar Saxena», με αδειοδότηση από το δίκτυο AlphaGalileo.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr