Περπατώ και βλέπω γύρω μου ανθρώπους προβληματισμένους περικυκλωμένους από τα μαύρα συννεφάκια τους και αναρωτιέμαι τι μπορεί να μας δημιουργεί τόση αρνητική ενέργεια.
Αναμφισβήτητα, η οικονομική δυσχέρεια που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα είναι λογικό να διαταράσσουν ακόμα και τον πιο δυναμικό και αισιόδοξο νου.
Είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι που έχουμε μετατραπεί σε όντα αποτελούμενα από ένα βαρύ φορτίο αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων;
Αρχικά, η πανδημία επιδείνωσε την ψυχική υγεία του πληθυσμού. Η διαδικτυακή έρευνα του World Economic Forum (Ipsos survey) που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 σε δείγμα 13.000 εργαζομένων από 28 χώρες, απέδειξε την τεράστια επίδραση της πανδημίας στην ποιότητα ζωής και στην ψυχική υγεία του ανθρώπινου δυναμικού, με ιδιαίτερη αύξηση του στρες και της μοναξιάς.
Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνα καταδεικνύουν συσχετισμό με την μειωμένη παραγωγικότητα, την εργασιακή ανασφάλεια, την δυσκολία στην διατήρηση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής .
Αποκτήστε το βιβλίο Εξομολογήσεις ενός ψυχοθεραπευτή, από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr
Από τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνουμε την ψυχολογική πίεση από την οποία μαστίζεται η σύγχρονη κοινωνία και την αναγκαιότητα των κρατικών φορέων να συμβάλλουν ενεργά στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.
Ένας ακόμα βασικός λόγος της επιδείνωσης των αρνητικών συναισθημάτων στον άνθρωπο είναι η οικονομική κρίση που βιώνει όχι μόνον η Ελλάδα,αλλά πλέον και ολόκληρη η Ευρώπη.
Επιχειρήσεις έκλεισαν,άνθρωποι απολύθηκαν, η οικονομική κρίση μετετράπηκε σε οικονομική ανέχεια και τα χρέη έγιναν δυσθεώρητα.Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά γενική ομολογία, οι αγχώδεις διαταραχές.
Το άγχος και το στρες είναι βασικοί παράγοντες οι οποίοι γεννούν αρνητικές σκέψεις και μετατρέπουν έναν νοήμονα άνθρωπο σε ένα στεσογόνο και τοξικό ον.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Επιπλέον τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τρομοκρατούν καθημερινά τον κόσμο με εσφαλμένες ειδήσεις, αποκρύπτοντας την αλήθεια και εδραιώνοντας πεποιθήσεις. Ο εγκέφαλος έχοντας συνηθίσει στον εκφυλισμό της λογικής επιχειρηματολογίας ακολουθεί πιστά, σχεδόν τυφλά, τη γνώμη κυρίως της τηλεόρασης και έπειτα των ακόλουθων μέσων.
Έτσι ακόμα και η πιο νηφάλια σκέψη γρήγορα μεταμορφώνεται μέσα στο συγχυσμένο και τυραννημένο νου.
Οι ειδήσεις που ενημερώνουν καθημερινά τον μέσο πολίτη τον «δεσμεύουν» σε μια σκοτεινή εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας η οποία τις περισσότερες φορές ίσως να είναι και απατηλή.
Στις Σκιές του Έρωτα
Αποκτήστε το βιβλίο των Ερώτων, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας: Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης
Επιπρόσθετα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που άνθισαν στην αρχή του 21ου αιώνα έχουν "κατηγορηθεί" ότι ευθύνονται για την κατάθλιψη πολλών συνανθρώπων μας. Τα πρότυπα που προβάλλονται σε αυτά τα μέσα, δημιουργούν κοινωνική πίεση.
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Τα υποκείμενα είναι αναγκασμένοι να υπηρετούν τις κοινωνικές επιταγές ώστε να αισθάνονται ότι είναι μέρος μιας ομάδας, μίας οικογένειας, μιας κοινωνίας. Αν δεν ακολουθείς την μόδα δεν είσαι «τρέντυ», αν δεν ακλουθείς τα social media δεν είσαι της μόδας.
Τί θα γίνει όμως όταν ακολουθείς όλα τα παραπάνω αλλά όχι τον ίδιο σου τον εαυτό;
Τί θα συμβεί όταν θα έχεις χάσει την ταυτότητα σου;
Οι παραπάνω λόγοι αδιαμφισβήτητα έχουν επηρεάσει τον τρόπο που ζούμε. Όμως αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας θα καταλάβουμε ότι ο βασικός λόγος που επιτρέπουμε την συμβίωση του εαυτού μας με έναν όγκο αρνητικών συναισθημάτων είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Η ελαστικότητα της ηθικής μας, η έλλειψη ανθρωπισμού, η ανικανότητα του να μοιραζόμαστε, η άρνηση του να χαρίζουμε έναν καλό λόγο στο διπλανό μας.
Μήπως ήρθε η ώρα να δώσουμε πίσω τον εαυτό μας στον δημιουργό του και όχι να τον χαρίζουμε στον καναπέ, στην τηλεόραση ή στις κακές ειδήσεις; Μήπως ήρθε η ώρα να πετάξουμε τα δεσμά που μας ενώνουν με τον κακό μας εαυτό;
«Ευτυχία δεν είναι να πιστεύεις ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις, είναι να πιστεύεις ότι μπορείς να αλλάξεις», λέει ο Achor.
Οφείλουμε να δουλέψουμε περισσότερο με τον εαυτό μας ώστε να αποκτήσουμε μια θετική στάση απέναντι στην ζωή. Οφείλουμε να αναθεωρήσουμε αρχίζοντας με τα πιο απλά. Ξεκινώντας από μια βόλτα στην φύση, η οποία θα μας βοηθήσει ακόμα και στην καταπολέμηση του στρες. Ας βάλουμε ευχάριστες νότες στην ζωή μας καθώς η μουσική έχει αποδειχθεί ότι έχει θεραπευτικά αποτελέσματα.
Οι ήχοι μπορούν ακόμα να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό αλλά και τον όγκο του αίματος καθώς και να μεταστρέψουν την ψυχολογία.
Οι Sloboda και Juslin (2001) θεωρούν ότι φαίνεται να υπάρχει κάποια συσχέτιση (αναφερόμενη και ως εσωτερικό συναίσθημα) ανάμεσα στην ένταση των συναισθημάτων που βιώνονται εξαιτίας της μουσικής και σε συγκεκριμένα δομικά χαρακτηριστικά της.
Είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους που παρά τις ατέρμονες δυσκολίες που έχουν περάσει είναι ακόμα δυνατοί με αγέρωχο βλέμμα, υψηλό φρόνημα μα πάνω από όλα καθαρή καρδιά! Κατάφεραν να ανταπεξέλθουν θρέφοντας τις πληγές τους με αισιοδοξία κοιτάζοντας πάντα ψηλά!
Η ενέργεια σου είναι ικανή να «εξοντώσει» κάθε πρόβλημα και να θωρακίσει τον εαυτό σου από όλες τις κακές σκέψεις, από κάθε τι που σε κρατάει δέσμιο και δεν σε αφήνει να ζήσεις πραγματικά ευτυχισμένος! Φύλαξε την σαν το πιο πολύτιμο αγαθό. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις στην ίδια την ύπαρξη σου.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Κατάγομαι από το όμορφο Μέτσοβο και εργάζομαι ως Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων.Το πάθος μου για την αρθρογραφία ξεκίνησε πριν 5 περίπου χρόνια και έκτοτε έχω συνεργαστεί με διάφορα ηλεκτονικά περιοδικά. Στόχος μου είναι να δημιουργώ ευφάνταστα άρθρα που έχουν σχέση με την κοινωνία και την ανθρώπινη ψυχολογία.