Ακρόαση άρθρου......

Καθημερινά ίσως να έρχεστε αντιμέτωποι με συχνούς καβγάδες και διαπληκτισμούς μεταξύ των παιδιών σας. Οι καβγάδες αυτοί αφορούν ένα πολύ σημαντικό θέμα αν και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για να «πιαστούν στα χέρια».

Η πλειοψηφία των γονέων αισθάνονται δυσφορία και άγχος όταν συμβαίνει αυτό σε καθημερινή βάση, δοκιμάζοντας τη δική τους υπομονή και ανοχή. Εντούτοις, όσο δύσκολη και ψυχοφθόρα είναι η κατάσταση αυτή, υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να επιφέρουν γαλήνη στη σχέση μεταξύ των αδερφιών και στη γενικότερη ομοιόσταση της οικογένειας.

Τι είναι αυτό που ουσιαστικά προκαλεί τους καβγάδες;

Η ερώτηση αυτή μπορεί να εμπεριέχει πληθώρα και ποικιλία απαντήσεων. Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες έχουν το δικό τους μοναδικό τρόπο να σκέφτονται και να αντιδρούν στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Στην προσπάθεια τους να μεταδώσουν τις δικές τους σκέψεις και αντιλήψεις, κάποιες φορές χρησιμοποιούν πιο αρνητικούς τρόπους όπως το να φωνάξουν ή να χτυπήσουν τα αδέρφια τους, τα οποία με τη σειρά τους θα χρησιμοποιήσουν την ίδια αρνητική συνιστώσα για να υπερασπιστούν τα δικά τους θέλω.

Δυστυχώς, ακόμη κι όταν οι γονείς έχουν αποτελεσματικές στρατηγικές πειθαρχίας για τα παιδιά τους, πάντα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό διαπληκτισμών μεταξύ τω αδερφιών που είναι φυσιολογικό και υγιές. Οι αλληλεπιδράσεις των αδερφιών είναι μια σημαντική αρένα στην οποία τα παιδιά μαθαίνουν για τις σχέσεις με τους συνομηλίκους και για την επίδραση που έχουν στους άλλους.

Είναι μια διαδικασία την οποία θα έπρεπε να περνάνε όλα τα παιδιά κάθε ηλικίας. Με βάση τις αλληλεπιδράσεις τους αρχικά με τα αδέρφια και αργότερα με τους φίλους τους, δημιουργούν μια εικόνα για τον εαυτό τους, καθορίζουν το δικό τους μονοπάτι σκέψης και ξέρουν πώς να αντιδράσουν σε κάθε περίσταση.

Η καλή αυτό-εικόνα και επίγνωση εαυτού που δημιουργούν τα παιδιά, ακόμη και μέσα από τους καβγάδες με τα αδέρφια τους, τους εξοπλίζει με την ικανότητα να πιστεύουν στον εαυτό τους και να παλεύουν για αυτό που πρεσβεύουν.

Για αυτούς τους σημαντικούς λόγους, θα ήταν καλό να βλέπαμε τους διαπληκτισμούς και τις διαφωνίες των παιδιών μας ως ευκαιρίες εξέλιξης της σκέψης τους παρά ως κάτι αρνητικό και ανησυχητικό. Σίγουρα, η κατάσταση αυτή προκαλεί ένταση στις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας, αλλά με τους πιο κάτω τρόπους οι γονείς θα μπορούσαν να προσανατολίσουν την ένταση αυτή σε κάτι θετικό και καρποφόρο.

Τρόποι εξομάλυνσης των καβγάδων μεταξύ των αδερφιών:

1) Αρχικά, σκεφτείτε την διαδικασία των διαπληκτισμών ως ένα υγιές και φυσιολογικό στάδιο το οποίο πρέπει να υπερβούν τα παιδιά σας.

2) Μην αγχώνεστε και μην μεταδίδετε περισσότερη ένταση στα παιδιά σας.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

3) Σε ήρεμη και νηφάλια φάση της ημέρας, συζητήστε με τα παιδιά σας ότι θα θέλατε να υπάρχει γαλήνη στο σπίτι και ότι όλα τα προβλήματα και οι διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν μέσα από τη συζήτηση.

4) Γίνετε παράδειγμα για τα παιδιά σας. Όταν έχετε μια διαφωνία με τον σύντροφο σας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δείξετε στα παιδιά το σωστό και αποδεκτό τρόπο να εκφράσουν αυτό που σκέφτονται και να παλέψουν για αυτό, κάνοντας και υποχωρήσεις όταν πρέπει. Τα παιδιά ξέρουν τι δεν πρέπει να κάνουν γιατί ήδη το έχουν ακούσει πολλές φορές αλλά συνήθως δεν έχουν ξεκάθαρο αυτό που πρέπει να κάνουν.

5) Εάν τα παιδιά σας καβγαδίζουν γιατί δεν θέλουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους τότε εξηγήστε τους ότι το κάθε παιδί δικαιούται να έχει το μυστικό του χώρο στο οποίο να ηρεμεί και να αφήνει τα πράγματα του. Όποιο παιχνίδι δεν βρίσκεται στο χώρο αυτό τότε θα πρέπει να το μοιραστεί με τα αδέρφια του.

6) Εάν οι απλές διαφωνίες μεταξύ των παιδιών σας καταλήξουν σε ξυλοδαρμό ή σε υβριστικές εκφράσεις, λάβετε άμεσα δράση. Χωρίστε τα χωρίς όμως να τους δίνετε σημασία και εάν υπάρχει η ευχέρεια ξεχωριστών δωματίων αφήστε τα να αποσυρθούν εκεί μέχρι να ηρεμήσουν και να συζητήσουν ξανά με ηρεμία.

7) Εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια του παιδιού, ελάτε πιο κοντά του. Η κοντινή παρουσία του γονέα υπενθυμίζει τις αξίες και τους κανόνες στα παιδιά. Εάν δεν ανησυχείτε για την ασφάλεια τους τότε παραμείνετε έξω από τον καβγά, ακόμη κι αν το ένα παιδί κλαίει ή παραπονιέται.

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

8) Τονίστε τους ότι δεν θα πάρετε το μέρος κανενός και ότι το πρόβλημα θα πρέπει να το λύσουν από μόνα τους.

9) Τα αδέρφια συνήθως διαπληκτίζονται για να πάρουν προσοχή από τους γονείς. Επαινέστε τα όταν μιλάνε φιλικά ο ένας στον άλλο, όταν μοιράζονται κάτι, όταν δεν διακόπτουν και είναι υπομονετικά, όταν δεν αρπάζουν τα πράγματα ο ένας από τον άλλο ή ακόμη κι όταν ο ένας δεν ενοχλεί τον άλλο. Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσουν ότι θα έχουν την προσοχή των γονέων μόνο όταν κάνουν κάτι καλό και θετικό παρά κάτι άσχημο και αρνητικό.

10) Αφήστε τα παιδιά να παίξουν μόνα τους για λίγο χρόνο κάθε μέρα, όχι όμως μπροστά στον υπολογιστή. Αυτό τα μαθαίνει να έχουν αυτοπεποίθηση και να μην ενοχλούν ο ένας τον άλλο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βαλεντίνα Θεοδώρου - Παιδοψυχολόγος

Βαλεντίνα Θεοδώρου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος (Παιδοψυχολόγος).
Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς.