Τι κάνουμε όταν αυτό που κάποτε λειτουργούσε, δεν λειτουργεί πια; Σε κάποιες περιπτώσεις, το άτομο με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην θεραπεία ή μπορεί και να δείχνει απροθυμία να μπει σε διαδικασία θεραπείας.
Πολλές οικογένειες αισθάνονται «όμηροι» της Ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής ενός μέλους τους και αισθάνονται πως βρίσκονται σε αδιέξοδο, όταν ο άνθρωπος τους αρνείται να συνεργαστεί.
Έτσι λοιπόν ενδιαφερθήκαμε να βρούμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θεωρούμε οτί βοηθάμε τα μέλη της οικογένειας του ατόμου που πάσχει απο ΙΨΔ να αναδιαμορφώσουν την συμπεριφορά τους και να βγουν απο το αδιέξοδο στο οποίο αισθάνονται οτί βρίσκονται.
Έτσι λοιπόν αναπτύξαμε ένα σύντομο, χρήσιμο οδηγό, τον οποίο και σας τον παραθέτουμε:
1. Ποτέ μην σταματάτε να ελπίζετε.
Οι άνθρωποι αλλάζουν, και αυτό αφορά και τους ανθρώπους με ΙΨΔ.
2. Προσπαθήστε να εμπλέξετε το άτομο σε κάποιου είδους θεραπεία.
Είναι πολύ σημαντικό το άτομο με ΙΔΨ να έρθει σε επαφή, ακόμα και υπό μορφή συμβουλευτικής, με έναν θεραπευτή, ακόμα και όταν το αρνείται. Στην εσχάτη των περιπτώσεων, μπορείτε ακόμα και να καλέσετε τον θεραπευτή στον χώρο του ατόμου.
3. Σκεφτείτε να αλλάξετε συμπεριφορά.
Βήμα 1: Μορφωθείτε.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Μάθετε για τον φαύλο κύκλο της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής και πως τα τελετουργικά σε συνάρτηση με την παθητική συμπεριφορά τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο του Ιδεοψυχαναγκασμού. Μάθετε με ποιον τρόπο υποδαυλίζεται η ΙΔΨ, λόγια ή πράξεις που αναμοχλεύουν την ΙΔΨ.
Βήμα 2: Κατανοήστε ότι η διαδικασία της απεμπλοκής ως υποκινητή της ΙΨΔ, είναι απο μόνη της μια «διαδικασία»
Το πιο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο στην οικογένεια του ατόμου, είναι οτί η διαδικασία της απεμπλοκής δεν είναι κάτι εύκολο. Ο συγγενής δεν μπορεί απο την μια μέρα στην άλλη να κάνει οτιδήποτε είναι σωστό ώστε να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει την ΙΨΔ. Είναι υπερβολικό να ζητάμε από τους ανθρώπους της οικογένειάς του να σταματήσουν να διευκολύνουν την ΙΨΔ. Η διαδικασία αυτή είναι σταδιακή.
Βήμα 3: Διαλέξτε ένα πράγμα το οποίο θα αλλάξετε.
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, είναι υπερβολικό να αλλάξετε άρδην την συμπεριφορά σας στα ξαφνικά. Αφού κατανοήσετε τους τρόπους με τους οποίους τροφοδοτείτε την ΙΨΔ, διαλέξτε έναν απο αυτούς τον οποίο θα σταματήσετε σαν αρχή.
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Βήμα 4: Ενημερώσατε το άτομο με ΙΨΔ για την αλλαγή στη συμπεριφορά σας.
Πείτε τους ποιες συμπεριφορές πρόκειται να αλλάξετε και δώστε μια εξήγηση. Το άτομο με ΙΨΔ δεν θα πρέπει να μείνει στο σκοτάδι, ακόμα και αν δεν έχει ξεκινήσει θεραπεία. Να είστε ξεκάθαροι σε σχέση με τις προθέσεις σας.
Βήμα 5: Κρατήστε τις υποσχέσεις σας.
Αν πήρατε μια απόφαση για την συμπεριφορά σας, τηρήστε την. Αυτό είναι υψίστης σημασίας στην συμπεριφορική θεραπεία. Είναι απολύτως απαραίτητο να κάνετε πράξη τους λόγους σας. Αλλιώς δε πρόκειται να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ασυνεπής συμπεριφορά ή συμπεριφορά που λειτουργεί μόνο περιστασιακά, δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Βήμα 6: Να θυμάστε οτί τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν, πριν γίνουν καλύτερα.
Για παράδειγμα, όταν σταματήσετε να λειτουργείτε ενθαρρυντικά εκεί που η συμπεριφορά σας ήταν μέχρι τώρα ενθαρρυντική σε καθημερινή βάση, το πιθανότερο είναι οτί το άτομο θα απορήσει ή μπορεί και να θυμώσει στην αρχή. Μόλις καταλάβει οτί δεν θα λάβει καμμία ανταπόκριση στη συμπεριφορά του αυτή, αυτόματα θα σταματήσει.
Βήμα 7: Συμπαρασταθείτε.
Επιβεβαιώστε στο άτομο οτί αναγνωρίζετε την δυσκολία του να ζει κανείς με ΙΔΨ και ενθαρρύνετε τον στο να την καταπολεμήσει. Στηρίξτε τον αταλάντευτα στην προσπάθειά του αυτή.
Βήμα 8: Διατηρήστε την προσωπική σας ζωή.
Χρειάζεστε και αξίζετε να έχετε προσωπική ζωή. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον άνετο για εσάς και όχι για το άτομο με ΙΨΔ. Αφιερώστε ώρες στον εαυτό σας και προγραμματίστε ευχάριστες δραστηριότητες, ανεξάρτητα με την διαταραχή του ανθρώπου στην οικογένειά σας.
Οι ως άνω οδηγίες γράφτηκαν απο την Lisa Jo Bertman-Pate, Ph.D. Tulane University School of Medicine, και την Laura Ferre, Ph.D. Mc Lean Hospital/Harvard Medical School.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr