Ακρόαση άρθρου......

Η δημόσια ομιλία είναι ο νούμερο 1 φόβος των ανθρώπων. Αυτό το αναπάντεχο αποτέλεσμα είχε προκύψει σε έρευνα στελεχών (!) στην Αμερική. Νούμερο 1 φόβος το να μιλήσεις μπροστά σε κοινό και νούμερο 2 ο θάνατος. Άρα, σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να μιλήσουν μπροστά σε κοινό;

Φόβος ομιλίας μπροστά σε κοινό

Τι είναι αυτό άραγε που προκαλεί τόσο τρόμο; Σίγουρα πολλοί φόβοι μπορεί να λειτουργούν συνδυαστικά όταν μιλάς μπροστά σε κοινό. Ενδεικτικά, θα αναφέρω τους παρακάτω:

Όλοι αυτοί οι φόβοι είναι λογικοί, αλλά στην πραγματικότητα το να μιλήσεις σε κοινό είναι μια πολύ εύκολη δοκιμασία που προϋποθέτει μόνο γνώση και εμπειρία. Αν κάποιος δεν έχει συνηθίσει να το κάνει, είναι λογικό να τον τρομοκρατεί. Αλλά είναι καθαρά θέμα συνήθειας και κουλτούρας. Στη σύγχρονη Ελλάδα ο μέσος άνθρωπος δεν έχει πολλές ευκαιρίες να το κάνει, παρά μόνο όταν αναγκαστεί για εκπαιδευτικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς.

Αντιθέτως, στην αρχαία Ελλάδα οποιοσδήποτε πολίτης είχε δικαίωμα να ανέβει στο βήμα δημοσίως και να εκφράσει την άποψή του. Καμία σχέση η μία κουλτούρα με την άλλη. Επίσης, αν βρεθείτε σε εκκλησία προτεσταντών, πάλι είναι συνηθισμένο οποιοσδήποτε από το ποίμνιο να πάρει τον λόγο για να μοιραστεί το μήνυμά του.

Το γεγονός ότι δεν έχουμε ευκαιρίες να μιλάμε δημόσια γενικά δεν σημαίνει ότι είναι ένας φόβος τον οποίο θα πρέπει να κρατήσουμε για πάντα. Όπως κάθε φόβος, ξεπερνιέται πολύ απλά: κάνοντας αυτό που φοβάσαι. Αν έστω και μία φορά μιλήσεις μπροστά σε κόσμο, ειδικά αν το κάνεις σε ασφαλές περιβάλλον, όπως είναι ένα σεμινάριο, θα διαπιστώσεις άμεσα ότι δεν είναι καθόλου τρομακτική εμπειρία.

Αντιθέτως, είναι και πολύ ευχάριστη. Σε όλους μας αρέσει να εκφράζουμε τις απόψεις ή τις σκέψεις μας και να μας ακούν με ενδιαφέρον. Γιατί λοιπόν να μη μας αρέσει να το κάνουμε και σε περισσότερα πρόθυμα αυτιά;

Η εμπειρία διώχνει τον φόβο

Ψάξτε λοιπόν ευκαιρίες για να μιλήσετε μπροστά σε κοινό.

  • Παρακολουθήστε σεμινάρια τεχνικών παρουσιάσεων ή πειθούς, στα οποία σίγουρα θα σας βάζουν να εξασκηθείτε στην πράξη.
  • Γραφτείτε σε ομάδες ρητορικού λόγου, που επίσης κάνουν εξαιρετική δουλειά, χώρια που είναι ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι.
  • Πάρτε την πρωτοβουλία να παρουσιάσετε μια νέα ιδέα ή ένα νέο προϊόν στη δουλειά σας.

ΒρείΤε οποιονδήποτε τρόπο να μιλήσετε μπροστά σε κοινό -ιδανικά, σε ένα περιβάλλον όπου αισθάνεστε ασφάλεια-, ώστε να ξεπεράσετε γρήγορα τις ντροπές.

Αντιμετωπίστε το φόβο ομιλίας μπροστά σε κοινό

Μπορείτε να κάνετε την ακόλουθη άσκηση:

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

1) Τι είναι αυτό που φοβάστε ακριβώς;

2) Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;

3) Πόσο πιθανό είναι να συμβεί το χειρότερο;

4) Μπορώ να κάνω κάτι για να ελαχιστοποιήσω την απειλή;

Ενδεικτικές απαντήσεις στα ερωτήματα:

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

1) Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι μη γίνω ρεζίλι.

2) Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί; Να σας ρίξουν ντομάτες; Να κοιμηθούν μπροστά σας; Να χασμουριούνται; Να γελούν ή να μιλούν μεταξύ τους; Να σας φέρουν αντιρρήσεις; Να σας κάνουν δύσκολα ερωτήματα; Να φύγουν;

3) Πόσο πιθανό είναι να μη συμβεί κάθε σενάριο;

Το να σας ρίξουν ντομάτες είναι πολύ απίθανο. Ξέρετε πολλούς που να κουβαλούν ντομάτες μαζί τους για να είναι έτοιμοι να τις πετάξουν σε δημόσιους ομιλητές;

Να κοιμηθούν μπροστά σας; Επίσης απίθανο, αλλά δεν οφείλεται μόνο σε εσάς. Αν κάποιος είναι άυπνος ή πάσχει από υπνηλία, οπουδήποτε θα μπορούσε να κοιμηθεί, ακόμα και όρθιος. Γιατί λοιπόν να το πάρετε προσωπικά;

Να γελούν ή να μιλούν μεταξύ τους; Αυτό είναι πιθανό να συμβεί, αλλά πάλι δεν εξαρτάται απόλυτα από εσάς. Μπορεί κάποιος να βαριέται και να μην παρακολουθεί, γιατί το θέμα δεν τον ενδιαφέρει ή δεν τον αφορά. Αν ένα θέμα μάς αφήνει παγερά αδιάφορους, μπορεί να μας οδηγήσει να αγνοήσουμε ακόμα κι έναν πολύ αξιόλογο ομιλητή. Γιατί λοιπόν να το πάρετε και πάλι προσωπικά;

4) Χωρίς να χρειάζεται να αναλύσουμε περαιτέρω κάθε σενάριο, νομίζω ότι μπήκατε στη λογική.

Το σημαντικότερο ερώτημα είναι το τελευταίο: Τι μπορώ να κάνω για να ελαχιστοποιήσω την απειλή;

Η απάντηση είναι απλή: προετοιμασία, προετοιμασία, προετοιμασία. Η προετοιμασία θα σας βοηθήσει να μειώσετε ή να εκμηδενίσετε το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό που φοβάστε.

  • Μελετήστε το κοινό σας.
  • Ενημερωθείτε για τα ενδιαφέροντά του και βρείτε τρόπους να τραβήξετε το ενδιαφέρον τους.
  • Μην είστε βαρετοί.
  • Μην πολυλογείτε.
  • Βάλτε ποικιλία στον λόγο σας.
  • Κάντε ερωτήσεις. Ενθαρρύνετε τον διάλογο.
  • Βάλτε το κοινό να συμμετέχει ενεργά. Πάντα το βίωμα είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσετε αποτελεσματικά το μήνυμά σας.
  • Σεβαστείτε τον χρόνο τους.
  • Να τους κοιτάτε στα μάτια.
  • Να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος, για να βλέπετε άμεσα αν σας παρακολουθούν με ενδιαφέρον.
  • Να είστε ευέλικτοι. Προσαρμοστείτε στις ανάγκες του κοινού σας.
  • Να είστε χαμογελαστοί, ευχάριστοι και με προσεγμένη εμφάνιση. Αν σέβεστε εσείς τον εαυτό σας, θα σας σεβαστούν και οι άλλοι.
  • Τελικά, ό,τι κι αν συμβεί, χαιρετήστε ευγενικά το κοινό σας, ευχαριστήστε τους για τον χρόνο τους και αποχωρήστε διακριτικά.
  • Πείτε μπράβο στον εαυτό σας που τολμήσατε.

Την επόμενη φορά θα τα πάτε καλύτερα!

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Θέλω, Πιστεύω, Μπορώ - Τα 3 κλειδιά της ζωής που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.