Ακρόαση άρθρου......

Οι άνθρωποι που ανάρρωσαν από την Covid-19 μπορεί να υποφέρουν από ψυχιατρικές διαταραχές, όπως μετατραυματικό στρες, άγχος, αϋπνία και κατάθλιψη, σύμωνα με μια μελέτη που διενήργησε το νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου.

Ψυχιατρικές διαταραχές όσων ανέρρωσαν από κορωνοϊό

Η έρευνα αυτή έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 420 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με τον ιό παρουσιάζουν τουλάχιστον μία από αυτές τις διαταραχές, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης τους όταν έπασχαν από Covid-19. Οι ασθενείς, 265 άνδρες και 137 γυναίκες, εξετάστηκαν έναν μήνα αφού είχαν λάβει θεραπεία στο νοσοκομείο.

«Κατέστη αμέσως σαφές ότι η λοίμωξη που τους προσκάλεσε η ασθένεια θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και σε ψυχιατρικό επίπεδο», είπε ο καθηγητής Φραντσέκο Μπενεντέτι, ο επικεφαλής της Μονάδας Ερευνών Ψυχιατρικής και Κλινικής Ψυχοβιολογίας στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Brain, Behavior & Immunity.

Βασιζόμενοι στις συνεντεύξεις με τους πρώην ασθενείς και τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το 28% παρουσίαζε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, το 31% είχε κατάθλιψη, το 42% υπέφερε από άγχος, το 40% από αϋπνία ενώ το 20% είχε συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Σύμφωνα με τη μελέτη, ιδίως οι γυναίκες παρουσιάζουν άγχος και κατάθλιψη, παρ’ όλο που η λοίμωξή τους δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο των ανδρών.

«Υποθέτουμε ότι αυτό ίσως οφείλεται στη διαφορετική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», είπε ο Μπενεντέτι.

Οι ψυχιατρικές διαταραχές μπορεί να προκληθούν είτε από την ανοσολογική απόκριση του ασθενούς στον ίδιο τον ιό είτε από παράγοντες που προκαλούν στρες, όπως ο στιγματισμός του ασθενούς, η κοινωνική απομόνωση αλλά και η αγωνία μήπως κολλήσουν άλλους ανθρώπους.

Ας δούμε ευρήματα ερευνών που διεξήχθησαν εν μέσω κορωνοϊού στην εποχή της καραντίνας προκειμένου να αναλογιστούμε τις τυχόν διαφορές ή την επιβεβαίωση των ευρημάτων στο σήμερα.

Συναισθηματικός αντίκτυπος επιδημίας

Σημαντικό συναισθηματικό αντίκτυπο φάνηκε να έχει στις αρχές Απριλίου η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα σε ποσοστό άνω του 25% του πληθυσμού, είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρος Σκαπινάκης, επικαλούμενος έρευνα που πραγματοποίησε, με πρόσκληση μέσω κοινωνικών δικτύων και ΜΜΕ με την ομάδα του, 8-12 Απριλίου, σε δείγμα 3.379 ατόμων (2457 γυναίκες και 922 άνδρες) από όλη την Ελλάδα.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, ο συναισθηματικός αντίκτυπος που προκάλεσε η επιδημία (με κύρια συμπτώματα την ανησυχία για την επιδημία, το θυμό για την επικράτησή της αλλά και την θλίψη για τις πιθανές συνέπειες) ήταν σχεδόν διπλάσιος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Ένας στους τρεις ασθενείς με συμπτώματα μετατραυματικού στρες

Η εικόνα που είχε προκύψει μέχρι τις αρχές Απριλίου από 12 μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 3.560 ασθενείς με Covid-19, ηλικίας 12 έως 68 ετών, που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία διαφόρων χωρών, δείχνει ότι περίπου το 65% βίωσαν σύγχυση (ντελίριο), το 69% ταραχή και νευρικότητα, ενώ το 21% αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης.

Εκτιμάται, όμως, ότι στους περισσότερους δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα ψυχικά προβλήματα μετά την ανάρρωση και την έξοδο από τη ΜΕΘ.

Πάντως, στις νόσους SARS και MERS ένας στους τρεις ασθενείς που επιβίωσε (ποσοστό 34%) είχε συμπτώματα συνδρόμου μετατραυματικού στρες κατά μέσο όρο επί 34 μήνες μετά την αρρώστια του, ενώ σχεδόν ένας στους επτά (ποσοστό 15%) είχε συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής έως δύο χρόνια μετά. Οι ψυχίατροι θεωρούν πιθανό ότι ανάλογα ποσοστά θα υπάρξουν και στην περίπτωση των ασθενών με Covid-19, που πάλεψαν για τη ζωή τους σε κάποια ΜΕΘ, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές μελέτες.

Στην πορεία της εξέλιξης του κορωνοϊού θα διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση τόσο των ασθενών που ανέρρωσαν όσο και του γενικού πληθυσμού. Είναι φανερό πως μέχρι στιγμής η πανδημία έχει ψυχολογικό αντίκτυπο και τα ποσοστά των ψυχιατρικών διαταραχών θα φέρνουν με τον καιρό μια όλο και πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις και τη διαχείριση της πανδημίας, μελέτες που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για την ψυχολογική ετοιμότητα και πρόληψη ενός νέου κύματος πανδημίας, όσο και για μελλοντικές ανάλογες καταστάσεις.

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Πηγές:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άρθο από αρχείο της Πύλης Ψυχολογίας: Οι περισσότεροι ασθενείς μετά την ανάρρωση από Covid-19 δε θα εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας

Άρθο από αρχείο της Πύλης Ψυχολογίας: Διπλάσιος ο συναισθηματικός αντίκτυπος του κορωνοϊού στις γυναίκες

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr