Ακρόαση άρθρου......

Σκυλιά θεραπείας έχουν "στρατευθεί" εδώ και ένα περίπου χρόνο στο Ψυχιατρικό Τμήμα του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, βοηθώντας ψυχικά ασθενείς.
Η ελπιδοφόρα αυτή προσπάθεια, υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών "Therapy Dogs - animal assisted therapy", από όπου αντλήσαμε και την φωτογραφία που επιλέξαμε για τις ανάγκες αυτής της είδησης. 

Στην πρώτη φάση του προγράμματος συμμετείχαν ομάδες αποτελούμενες κατά μέσο όρο από 20 ασθενείς, δύο συνοδούς με δύο ή τρεις σκύλους θεραπείας και δύο ειδικούς ψυχικής υγείας από το προσωπικό του Τμήματος. Πραγματοποιήθηκαν επτά συνολικά συνεδρίες ανά 15 μέρες και τα συμπεράσματα έδειξαν ότι δημιούργησε ένα κλίμα ηρεμίας και κινητοποίησε τους ασθενείς να εκδηλωθούν, να μιλήσουν περισσότερο και να εκφραστούν.

Τα οφέλη της θεραπείας μέσω ζώων

Στο 27ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικούς μήνες, η υπολοχαγός ψυχολόγος στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου, κ. Τσαλκιτζή, αναφερόμενη στα οφέλη της θεραπείας μέσω ζώων,  είπε:

«Αυτό που έχει αποδειχθεί και από έρευνες και από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες είναι ότι μειώνει τα επίπεδα νορεπινεφρίνης και επινεφρίνης που είναι οι ορμόνες του άγχους, μειώνει την πνευμονική αρτηριακή πίεση, αυξάνει την κινητικότητα, τη θέληση για ζωή σε καταθλιπτικούς ασθενείς τη διάθεση, μειώνει το αίσθημα μοναξιάς και γενικότερα συμβάλλει στην επικοινωνία και σε κοινωνικές δεξιότητες. Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στην κλασική ψυχοθεραπεία. Δηλαδή δεν μπορεί ένας καταθλιπτικός ασθενής, ή ασθενής με σχιζοφρένεια μόνο με τη θεραπεία μέσω ζώων να δει διαφορά. Η θεραπεία μέσω ζώων όταν γίνεται συμπληρωματικά με τις ατομικές συνεδρίες που θα κάνει ο ασθενής με το ψυχοθεραπευτή του έχει καλά αποτελέσματα».

Διαβάστε ακόμη το σχετικό άρθρο: Τα κατοικίδια, πολύτιμοι βοηθοί στην ομαλή ανατροφή των παιδιών 

Η θεραπεία μέσω σκύλων στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σήμερα

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να λήξει τον ερχόμενο Ιούνιο και οι αρμόδιοι του Νοσοκομείου, προσπαθούν να το εντάξουν μόνιμα, ορμώμενοι από τα θετικά αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή του, έως σήμερα.

Ο γενικός Ψυχίατρος και διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης, Πέτρος Φωτιάδης, στην εκπομπή της Τάνιας Μαντούβαλου "104,9 μυσικά υγείας", δήλωσε:

«Μετά από αυτή τη μικρή εμπειρία, στόχος πλέον είναι να έχουμε τα δικά μας ζώα θεραπευτές, του στρατού δηλαδή, και τους δικούς μας εκπαιδευτές και συνοδούς ζώων. Είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του στρατού, που η ηγεσία διεύθυνσης υγειονομικού το έχει δει με πολύ θετικό μάτι. Έχουμε πάρει θετική εισήγηση και αυτή τη στιγμή, αυτό το σχέδιο βρίσκεται στη δημιουργία πρότασης για θεραπευτικό πρωτόκολλο που θέλει τη συνεργασία ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κτηνιάτρων, ώστε να προβλεφθούν και να δημιουργηθούν οι δομές, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί και στην πράξη».

Πώς λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά η παρουσία του τετράποδου φίλου;

Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη για ομαδική ψυχοθεραπεία με δύο τρεις σκύλους (αδεσποτάκια εν προκειμένω) ανά 15 ασθενείς, που έγινε πολύ καλά αποδεκτή από τα άτομα που συμμετείχαν. «Κινητοποίησε τους ασθενείς και τους έκανε να μιλήσουν περισσότερο, να συνομιλήσουνε μεταξύ τους. Δηλαδή βελτιώσαμε τις ικανότητες έκφρασης και επικοινωνίας μέσα στην ομάδα, όπως επίσης αξιολογήθηκε σε σημαντικό βαθμό η αίσθηση ηρεμίας, χαλάρωσης, αγάπης όπως οι ίδιοι ασθενείς το προσδιόρισαν, αλλά και το αίσθημα στοργής που πολλές φορές εξέφρασαν. Επίσης αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι υπήρχε ένα πολύ πιο ήρεμο κλίμα και θετική διάθεση, καθώς και μείωση του άγχους και της έντασης όταν τέλειωνε η συνεδρία».

therapy dogs 01

Σε ποια ψυχικά νοσήματα βοηθάει η θεραπεία μέσω σκύλων

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Όσον αφορά τα ψυχικά νοσήματα, υπάρχουν δημοσιεύσεις σχετικά με τα οφέλη της εν λόγω θεραπείας για ένα πλήθος διαταραχών: το μετατραυματικό στρες, τις διαταραχές πανικού, την κοινωνική φοβία, τις συναισθηματικές διαταραχές, τις ψυχώσεις.

Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν εφαρμογές στην άνοια και τον αυτισμό, σε αναπτυξιακές διαταραχές, σε τραυματισμούς, εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχές λόγου και αφασίας, οστεοαρθρικές αλλοιώσεις. Επίσης στους καρκινοπαθείς τα ζώα συντροφιάς λειτουργούν αγχολυτικά.

Dog Therapy σε όλο τον κόσμο!

Παρόμοια προγράμματα με ζώα θεραπείας, εφαρμόζονται πολλά χρόνια, σε πολλές χώρες όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ινδία, Κίνα και τα τελευταία χρόνια ήρθε και στην Ελλάδα από κάποιους ιδιωτικούς φορείς.

Η αρχή έγινε… οπότε να ευχηθούμε, το παράδειγμα του Στρατιωτικού Νοσοκομείου να ανοίξει τον δρόμο στους σκύλους θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας!

 

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

* Για τις ανάγκες του άρθρου, χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη το άρθρο: Ευθανασία, Xanax και Κατάθλιψη. Κάθε χρόνο εγκαταλείπονται περίπου 80.000 ζώα στη χώρα μας 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr