Καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι, με αρκετές υποχρεώσεις. Άγχη και καταστάσεις, στα οποία αφιερώνουμε αρκετές φορές χρόνο, με σκοπό να τα μηδενίσουμε. Ο καθένας μας, όμως, περιτριγυρίζεται απο μία μερίδα ανθρώπων. Ο περίγυρος αυτός αποτελείται απο άτομα που ανήκουν στο εργασιακό μας περιβάλλον είτε σε κάποιο πιο άμεσο πλαίσιο, εκείνο δηλαδή της οικογένειας είτε της παρέας.
Ο λογος που επιλέγουμε να κάνουμε παρέα με άτομα που μας κάνουν να νιώθουμε άνετα
Συνήθως, επιλέγουμε να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, με άτομα τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε άνετα και μας δημιουργούν θετικά συναισθήματα. Όπως προανέφερα, τη σύγχρονη ζωή την χαρακτηρίζεί η εργασία αλλά και το άγχος και η ανάγκη για επιτυχία, τα οποία είναι επακόλουθά της. Έτσι λοιπόν, είναι λογικό, να έχουμε την ανάγκη, να σχεδιάζουμε και να ζούμε μια καθημερινότητα, αποστασιοποιημένοι απο άτομα που μας γεμίζουν με αρνητικά συναισθήματα και μας εμποδίζουν να απολαύσουμε μικρές στιγμές.
Τί εννοούμε με τον όρο αρνητικά συναισθήματα;
Ως αρνητικά, χαρακτηρίζουμε όλα εκείνα τα συναισθήματα, τα οποία διαταράσσουν την ψυχική μας ηρεμία. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να είναι στενοχώρια, πίεση, ματαίωση, αν κάτι το οποίο που περιμένουμε, τελικά δε συμβεί. Αποτέλεσμα αυτών είναι η κακία ή ακόμα και ο φθόνος. Σταδιακά, μας αλλοιώνουν ως προσωπικότητες και μας δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο βάρος, καθώς νιώθουμε πως ακόμα και ο ιδίος μας ο εαυτός και τα ιδανικά μας πλήτονται.
Πώς δημιουργούνται μέσα μας τα αρνητικά συναισθήματα και ποιοί είναι εκείνοι που τα πυροδοτούν
Η αρχή ενός αρνητικού συναισθήματος, μπορεί να συνδεθεί άμεσα με σχόλια που μπορούμε να δεχτούμε απο κάποιο άτομο με το οποίο σχετιζόμαστε είτε επαγγελματικά είτε φιλικά/ ερωτικά. Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε, πως η μορφή του σχολίου ή της παρατήρησης είναι αρνητικού περιεχομένου, το οποίο θίγει τον αποδέκτη του. Ένα αρνητικό σχόλιο, μπορεί να στιγματίσει τον παραλήπτη και να τον οδηγήσει σε αλλαγή στάσεις απέναντι στους άλλους αλλά κυρίως απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου ένα σχόλιο για την εμφάνιση,συμπεριφορά ή ακόμα και για τις σεξουαλικές προτιμήσεις καποιου τον οδήγησε σε βαθιά στενοχώρια. Σε ακραίες περιπτώσεις, που οφείλονται και σε κάποια ψυχική νόσο, έχουμε ακούσει για πληθώρα αυτοκτονιών. Άλλες φορές είναι πιθανό, εκείνοι που τα δέχονται να αντιδράσουν υιοθετώντας και οι ίδιοι τέτοιου είδους συμπεριφορές. Είναι το σημείο, όπου αρχίζει κάποιος να "χάνει" τον εαυτό του και ουσιαστικά να στρέφεται εναντίον του.
Υποκινητές τέτοιων σχολίων, είναι άτομα τα οποία έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Είναι δυνατό να γίνεται κάποιο είδος προβολής, δηλαδή, στοιχεία τα οποία μας ενοχλούν στον εαυτό μας, να στρέφονται εναντίον του "διπλανού" μας. Ακόμα, η ζήλια προς το πρόσωπο κάποιου είναι πιθανό να "βοηθήσει" στο να του φερθεί άσχημα.
Πώς μας επηρεάζουν τα αρνητικά σχόλια και γενικά οι αρνητικές συμπεριφορές στη ζωή μας
Οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο, ανεξαρτήτως της βαρύτητας του, είναι "τροφή" για ο,τιδήποτε κρύβεται στο ασυνείδητό μας. Είναι πιθανό, λοιπόν, η συσσώρευση μη θετικών συναισθημάτων να δημιουργήσει μέσα μας ένα ηφαίστειο, το οποίο κάποια στιγμή θα εκραγεί. Πολλοί άνθρωποι είναι εκείνοι που κλείνονται στον εαυτό τους ή αρχίζουν να κρύβουν πράγματα για τη ζωή τους ενώ για άλλους, σε ελάχιστες περιπτώσεις, τα αρνητικά σχόλια λειτουργούν υπερ τους,αφού μέσα απ αυτά προσπαθούν αν γίνουν καλύτεροι.
Θέστε τα όριά σας: Τα όρια είναι για ακόμα μία φορά το κλειδί. Εμείς οι ίδιοι ορίζουμε την τύχη μας και τον τρόπο με τον οποίο θα μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Κάποιοι υιοθετούν το ρόλο του θύματος και δέχονται παθητικά ο,τι τους λένε ενώ άλλοι αντιδρούν και εκδηλώνουν τη δυσαρέσκεια τους.
Κλείνοντας, αναφορικά με τους "αρνητικούς" ανθρώπους, θεωρώ, πως η κακία δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε μέσα μας, αλλά κάτι το οποίο καλλιεργείται μέσα απο την απάθεια και τη δεκτικότητα που έχουμε μέσα μας. Ίσως, απο την ανάγκη μας να μη μαλώνουμε και να είμαστε ήρεμοι.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Εξωτερική συνεργάτιδα - Αρθρογράφος του Psychology.gr
Απόφοιτη του τομέα Ψυχολογίας του τμήματος Φ.Π.Ψ.
Ασκούμενη στο κέντρο: Άερτον.