Ακρόαση άρθρου......

Βοήθησε σημαντικά στη θεμελίωση και ανάπτυξη της οικογενειακής θεραπείας και εισήγαγε το στρατηγικό μοντέλο ψυχοθεραπείας.

Προσωπική ζωή
Ο Jay Haley γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου του 1923 σε μια μικρή πόλη της Αμερικής. Όταν βρισκόταν στην ηλικία των τεσσάρων ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στην πόλη Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

Μετά το σχολείο, έκανε τη στρατιωτική του θητεία και όταν τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε θεατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Αποφοίτησε το 1948 και το 1951 έλαβε ακόμη ένα πτυχίο στον τομέα της βιβλιοθηκονομίας. Συνέχισε την εκπαιδευτική του πορεία στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ακολουθώντας σπουδές επικοινωνίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου του 2007.


Επαγγελματική σταδιοδρομία του Jay Haley

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, o Haley ήρθε σε στενή επαφή με τον ανθρωπολόγο Gregory Bateson, ο οποίος τον κάλεσε να λάβει μέρος σε ένα ερευνητικό πρότζεκτ με θέμα τις επικοινωνίες, που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία The Bateson Project. Η πρωτοποριακή αυτή συνεργασία μεταξύ των Donald deAvila Jackson, Jay Haley, John Weakland και Bill Fry, βοήθησε στη θεμελίωση της οικογενειακής θεραπείας και αποτέλεσε την πρώτη σύντομη ενασχόληση του Haley με το εν λόγω πεδίο.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού αυτού πρότζεκτ, ο Haley κλήθηκε να παρατηρήσει και να μελετήσει το έργο κλινικών γιατρών, όπως ο  Milton Erickson, ο Joseph Wolpe και η Frieda Fromm-Reichmann. Κατά τη χρονική περίοδο που εργαζόταν στο Ινστιτούτο Ψυχικών Ερευνών του Πάλο Άλτο, συνέχισε να συνεργάζεται με τον Milton Erickson, αποκτώντας παράλληλα επαγγελματικές σχέσεις με τον εισηγητή της δομικής οικογενειακής θεραπείας, Salvador Minuchin. Το 1962, με τη συνδρομή της πρώτης του συζύγου, ίδρυσε το περιοδικό Family Process, το οποίο καταπιανόταν με θέματα οικογενειακής θεραπείας. Το 1967 ξεκίνησε να εργάζεται στην Κλινική Καθοδήγησης Παιδιών της Φιλαδέλφεια.

Το 1976, ίδρυσε, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, το Ινστιτούτο Οικογενειακής Θεραπείας στην Ουάσιγκτον και συνέχισε να εξελίσσει το μοντέλο της στρατηγικής οικογενειακής θεραπείας. Το 1994 αποσύρθηκε από το ινστιτούτο και, σε συνεργασία με την τρίτη του σύζυγο, παρήγαγε αρκετές ταινίες εξετάζοντας θέματα ψυχοθεραπείας και ανθρωπολογίας. 


Συμβολή του Jay Haley στην ψυχολογία

Ο Haley θεωρούσε ότι η στρατηγική θεραπεία δεν αποτελεί συγκεκριμένη θεωρητική προσέγγιση, αλλά περικλείει κάθε είδους θεραπεία κατά την οποία ο θεραπευτής αναλαμβάνει την ευθύνη να επηρεάσει άμεσα το άτομο. Ο θεραπευτής, δηλαδή, είναι εκείνος που πρέπει να ενεργοποιεί οτιδήποτε λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εκείνος που σχεδιάζει συγκεκριμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος.

Τόνισε, επίσης, ότι κατά τη θεραπευτική διαδικασία, δεν πρέπει να εξετάζεται μόνο η οντότητα του ατόμου, αλλά πρέπει να τίθεται προς μελέτη και το περιβάλλον αυτού. Συχνά, τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής πηγάζουν από τις προσπάθειες των μελών της οικογένειάς τους να διορθώσουν ό,τι αντιλαμβάνονται ως προβληματική συμπεριφορά.

Κατά τον Haley, ο θεραπευτής που επιλέγει να εφαρμόσει μία θεραπεία στρατηγικού τύπου πρέπει να ακολουθεί τα εξής βήματα:

  •     Να εντοπίζει τα προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν.
  • Να θέτει στόχους.
  • Να σχεδιάζει παρεμβάσεις κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
  • Να εξετάζει τις αντιδράσεις.
  • Να εξετάζει το αποτέλεσμα της θεραπευτικής διαδικασίας. 


Ο θεραπευτής οφείλει να αλλάζει την προσέγγισή του όταν γίνεται σαφές ότι αυτή δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είπε: «Είναι αδύνατον να κερδίσεις σε έναν διαγωνισμό με έναν ανίκανο αντίπαλο, καθώς εάν κερδίσεις δεν έχεις να αποκομίσεις κάτι.»


Βιβλία

1. Uncommon Therapy: The Psychiatric Techniques of Milton H. Erickson, M.D.
2. The Art of Strategic Therapy
3. Strategies of Psychotherapy (1963)
4. The Power Tactics of Jesus Christ and Other Essays (1969)
5. Ordeal Therapy: Unusual Ways to Change Behavior (1984)
6. Problem-Solving Therapy (1987)
7. Learning and Teaching Therapy (1996)
8. Directive Family Therapy (με την Madeleine Richeport-Haley)
9. Leaving Home: The Therapy of Disturbed Young People, Second Edition. (1997)