Το κάπνισμα: Ένας σωματοποιημένος εθισμός
Το τσιγάρο αποτελεί μια ελαφριά μορφή εθισμού. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια βαθιά τραυματική σωματοποίηση στο άτομο που καπνίζει σε ασυνείδητο επίπεδο. Η συναισθηματική αυτή εμπλοκή μεταφράζεται ως άγχος και ανέκφραστη ανάγκη στη μετέπειτα ζωή και επικαλύπτεται με τον εθισμό του τσιγάρου.
Για να μπορέσει ένας καπνιστής να απαλλαγεί από την επιθυμία του καπνίσματος, χρειάζεται εκτός από ένα προσωπικό υπνοθεραπευτικό σενάριο και σωματική θεραπεία. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε σωματικό, ψυχικό η συναισθηματικό τραύμα που βιώνουμε καταγράφεται στη μνήμη των ιστών και παίζει το δικό του ρόλο στο κομμάτι της συναισθηματικής εξάρτησης που μετατρέπεται σε κάποιο είδος εθισμού.
Όλοι μας ξέρουμε ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία μας.
Πόσο εύκολο είναι όμως να σταματήσει ένας καπνιστής να επιθυμεί την παρέα του τσιγάρου, όταν έχει κάνει μια άγκυρα, δηλαδή μια σύνδεση και θεωρεί το τσιγάρο φίλο του;
Τις περισσότερες φορές το τσιγάρο δημιουργεί την ψευδαίσθηση της σύνδεσης σε πληγωμένα άτομα που φοβούνται να εμπιστευτούν και προτιμούν να συνδέονται με άψυχα αντικείμενα (τσιγάρο) παρά με έμψυχους συνανθρώπους.
Συνδυασμός Τεχνικών: Κλινική Υπνοθεραπεία, NLP και Σωματοσυναισθηματική Απελευθέρωση
Η Χρυσάνθη Δαφοπούλου έχει συνδυάσει τρεις θεραπευτικές τεχνικές νου και σώματος για τη μόνιμη διακοπή του καπνίσματος:
α) Κλινική Υπνοθεραπεία
β) NLP (νευρογλωσσικό προγραμματισμό)
γ) Somatoemotional Release technique (τεχνική σωματοσυναισθηματικής απελευθέρωσης).
Το τρίπτυχο αυτό έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό για πολλούς ανθρώπους που έχουν βαθειά σωματοποίηση τραυμάτων και επιθυμούν να απαλλαγούν μόνιμα και άμεσα από τον εθισμό του καπνίσματος, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει ως τώρα.
Οι θεραπευτικές τεχνικές και ο αποτελεσματικός συνδυασμός
Κλινική Υπνοθεραπεία:
Όταν βιώνουμε μια νέα εμπειρία είτε θετική είτε αρνητική, ένα ξάφνιασμα, ένταση ή τραύμα, αυτό εντυπώνεται στη ψυχοσυναισθηματική μας μνήμη και δημιουργεί μια εγγραφή, δηλαδή μια στιγμιαία ύπνωση (instant hypnosis). Η ανθρώπινη φύση είναι ένας μηχανισμός που συγκροτείται από το σύνολο των εμπειριών μας. Καθώς μεγαλώνουμε ο χαρακτήρας μας και οι συνήθειές μας επηρεάζονται από άπειρες εγγραφές και προγραμματισμούς ωφέλιμους και μη.
Για παράδειγμα όταν ένας καπνιστής ανατρέξει στην πρώτη φορά που κάπνισε μπορεί να θυμηθεί ότι δεν του άρεσε η γεύση του τσιγάρου ή του ήταν αδιάφορο. Παρόλαυτα υπήρχε το ξάφνιασμα της νέας εμπειρίας που ενίσχυσε την εικόνα του στον τότε περίγυρο του, οπότε συνέχισε να καπνίζει.
Αυτή η αυτοματοποιημένη πλέον εγγραφή θα επαναλαμβάνεται μέχρι να δημιουργηθεί ένας καινούργιος, πιο έντονος προγραμματισμός που θα υπερισχύσει. Όταν ένας καπνιστής αναλογίζεται τη σχέση του με το τσιγάρο, είναι σαν έναν υπολογιστή που ανασύρει κάθε φορά από το αρχείο του, φακέλους με συναισθηματικούς συσχετισμούς: σε εκείνη τη δύσκολη φάση της ζωής μου, μόνο το κάπνισμα ήταν εκεί για μένα, ή το τσιγάρο είναι η παρηγοριά μου, κτλ.
Επιπλέον, συχνά ο καπνιστής παρερμηνεύει το κάπνισμα ως λύση που συνήθως τον βοηθά να πάρει αναπνοή και δημιουργεί παράλληλα μια τελετουργία κινησιολογίας, ιδίως με τα χέρια του για να αποσυμφορείται η νευρικότητά του. Για πολλούς καπνιστές το κάπνισμα κρύβει μια έλλειψη αυτοπεποίθησης και παρέχει την ψευδαίσθηση της στήριξης.
Φράσεις όπως: Είμαι μανιώδης καπνιστής, θέλω να το κόψω αλλά δεν μπορώ, είμαι εθισμένος στη νικοτίνη, το τσιγάρο είναι ο καλύτερος μου φίλος, είναι χαρακτηριστικές αρνητικές σκεπτομορφές που δείχνουν μια βαθειά ανάγκη για σύνδεση που μετατρέπεται σε εθισμό, για να επιστρέφει πάντα στο άτομο κάτι χειροπιαστό.
Έτσι εθίζεται στο κάπνισμα.
Η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια από τις πιο ωφέλιμες τεχνικές επαναφοράς του κεντρικού νευρικού συστήματός μας στις αρχικές υγιείς του ρυθμίσεις, οι οποίες είναι η ηρεμία και ασφάλεια που αισθανόμασταν στην κοιλιά της μητέρας μας.
Σε ιδανικές συνθήκες ηρεμίας δε χρειαζόμαστε συνειδητή εντολή για να θυμόμαστε να αναπνέουμε. Οι καπνιστές όμως που βρίσκονται συχνά σε κατάσταση άγχους, έντασης και νευρικότητας συχνά δυσκολεύονται να πάρουν ανάσα, ενώ οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν, το σώμα σφίγγεται και υπάρχει έντονο στρες.
Σε εκείνη την στιγμή δυσφορίας σταματούν ό,τι κάνουν για να καπνίσουν και πιστεύουν ότι το τσιγάρο τους χαλαρώνει, ενώ στην πραγματικότητα οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν επειδή βρήκαν δικαιολογία για να κάνουν ένα διάλειμμα. Αυτήν την επαναφορά στην κατάσταση του να μη νιώθει το άτομο την ανάγκη για κάπνισμα, αναλαμβάνουμε να την ενθυμήσουμε βιωματικά μέσω της κλινικής υπνοθεραπείας και να εξαλείψουμε τον μη ωφέλιμο προγραμματισμό που είναι η επιθυμία για κάπνισμα. Ο θεραπευόμενος καθοδηγείται σε μια κατάσταση βαθειάς χαλάρωσης μέσω της θεραπευτικής ύπνωσης με τη χρήση διαλόγου και αναπνοών. Δεν κοιμάται, έχει πλήρη συνείδηση αλλά βρίσκεται σε μια ήρεμη και γαλήνια κατάσταση, όπου γίνεται παρατηρητής της μνήμης και των συναισθημάτων του.
Σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη είμαστε βιολογικά ξεπερασμένες μηχανές, γιατί το συναίσθημα συχνά υπερισχύει της λογικής μας στις επιλογές μας, αλλά έχουμε δυνατότητα αναβάθμισης του συστήματος μας, όταν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συχνότητα εσωτερικής συγκέντρωσης και να ενεργοποιήσουμε τον εσωτερικό μας κριτή/θεραπευτή. Μέσω της θεραπευτικής ύπνωσης ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας, όπου το άτομο μπορεί να κάνει μια ωφέλιμη αλλαγή (την αναβάθμιση του λογισμικού του). Σε αυτήν την κατάσταση συγκέντρωσης είμαστε έτοιμοι να πάμε στο επόμενο στάδιο και να χρησιμοποιήσουμε NLP.
2) Ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP):
Ενώ βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης και άρα εσωτερικής συγκέντρωσης, ο καπνιστής συμμετέχει με ενεργό διάλογο σε νοητικές ασκήσεις φαντασίας και διδάσκεται τεχνικές και εργαλεία που στοχεύουν να αλλάξουν τον εθισμό και τη λανθασμένη προσκόλλησή του στο κάπνισμα. Το NLP μας δίνει την δυνατότητα να κινούμαστε στο παρελθόν, παρόν και μέλλον με χρονικές μεταθέσεις και να καταχωρούμε μνήμες αντίστοιχα.
Η εμπειρία περιγράφεται σαν να μπαίνουμε στο κέντρο ελέγχου του μυαλού μας και να βλέπουμε την κονσόλα με τα συναισθήματα και τις ποιότητές μας. Εδώ μπορούμε τώρα να ενεργοποιούμε τις ωφέλιμες ποιότητες που θέλουμε, ανεβάζοντας την ένταση τους ενω ταυτόχρονα να απενεργοποιούμε οτιδήποτε αρνητικό και ιδίως τις ενεργές τραυματικές μνήμες και εθισμούς, κατεβάζοντας την ένταση.
Έτσι μπορούμε να ακυρώσουμε συναισθηματικά το τσιγάρο διαγράφοντας τη σύνδεση που μας δένει με αυτό. Αυτό γίνεται με οπτικό οραματισμό αλλά και με κιναισθητικές βιωματικές ασκήσεις και λειτουργεί ΜΟΝΟ μέσα στην ύπνωση. Μέσω της θεραπευτικής ύπνωσης μπορούμε να προκαλέσουμε την απομυθοποίηση του τσιγάρου σύμφωνα πάντα με την συνεργασία και άδεια του θεραπευόμενου, στοιχεία που ενισχύουν την επιθυμία, ανάγκη και επιλογή του για τη μόνιμη διακοπή καπνίσματος.
3) Η Σωματοσυναισθηματική απελευθέρωση (SER) είναι το τρίτο βήμα για την απαλλαγή από την επιθυμία για κάπνισμα.
Βασίζεται στο γεγονός ότι οι ιστοί έχουν μνήμη και ενισχύει τον αυτοδιορθωτικό μηχανισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος, απελευθερώνοντας σωματικά και συναισθηματικά τραύματα. Αρχικά γίνεται αξιολόγηση της κινητικότητας και συναισθηματικής κατάστασης του καπνιστή.
Κατόπιν εστιάζουμε στο κυρίως θέμα που είναι το κάπνισμα. Εδώ πηγαίνουμε πιο βαθειά συγκινησιακά για να απελευθερώσουμε την σωματική μνήμη που σχετίζεται με το κάπνισμα.
Εφαρμόζονται τα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα και εξαλείφονται οι συνέπειες του άγχους και οι αρνητικές συναισθηματικές εμπειρίες που έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για κάπνισμα. Κάποιοι άνθρωποι είναι δύσπιστοι όταν ακούν για τη μνήμη των ιστών.
Η αλήθεια όμως είναι ότι μπορούμε να αποθηκεύσουμε μια ταινία ή ένα τραγούδι με χρώματα και ήχο ή ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα σε μια άψυχη πλαστική ταινία, ένα microchip ή usb. Επομένως μια ίνα, ένα κύτταρο ή ένας ζωντανός ιστός μπορούν να αποθηκεύσουν πολύ πιο σύνθετες πληροφορίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επομένως με τη σωστή τεχνική να τις αναβαθμίσουν.
Αυτό μπορεί να συμβεί με το θεραπευτικό άγγιγμα 5 η 10 γραμμαρίων σε κομβικά σημεία του νευρικού συστήματος, κυρίως του κρανίου με τη συνοδεία του θεραπευτικού διαλόγου και του NLP. Με αυτόν τον τρόπο ατονεί η επαναληπτική καταναγκαστική επιθυμία για καπνίσμα και το άτομο κάνει χώρο για καινούργιες ευχάριστες εμπειρίες που προάγουν την υγεία.
Πόσες συνεδρίες χρειάζονται
Χρειάζεται μια εντατική συνεδρία δύο ωρών, για να κόψει κάποιος το κάπνισμα. Επιπλέον, στο τέλος της συνεδρίας, δίνεται το ηχητικό της συνεδρίας και το άτομο έχει κάλυψη για ένα χρόνο με μια επαναληπτική συνεδρία δώρο μέσα στο χρόνο.
Ποια είναι συνοπτικά η διαδικασία:
Κατά την διάρκεια των δύο ωρών εκτελούνται οι παρακάτω διαδικασίες:
- Χαλαρώνουμε το νου και το σώμα μέσα από τον λόγο και τις αναπνοές, εφαρμόζοντας ήπια σταδιακή καθοδηγούμενη χαλάρωση και οραματισμό.
- Μέσα από το ιστορικό του ενδιαφερομένου φτιάχνουμε το δικό του προσωπικό σενάριο απελευθέρωσης.
- Ο θεραπευόμενος μπορεί να έχει τα μάτια ανοιχτά ή κλειστά.
- Ο νους σταματά να σκέφτεται και έτσι το υποσυνείδητο είναι δεκτικό και ανοικτό στις προτάσεις που ακούει.
- Χρησιμοποιούμε NLP και θεραπευτικό διάλογο
- Με ειδικά διαμορφωμένα κείμενα αλλάζουμε την αρνητική συνήθεια σε θετική επιλέγοντας υγιείς συνήθειες.
- Προσθέτουμε την τεχνική της σωματοσυναισθηματικής απελευθέρωσης και το υποσυνείδητο έπειτα τρέχει το πρόγραμμα της καινούργιας επιλογής, δηλαδή τη διακοπή καπνίσματος!
- Η συνεδρία μπορεί να ηχογραφηθεί και έπειτα ο θεραπευόμενος την ακούει μονός του στο σπίτι.
Η υπνοθεραπεία με την Χρυσάνθη Δαφοπούλου προσφέρει μια αποτελεσματική, αφάρμακο και μη επεμβατική μέθοδο για τη διακοπή του καπνίσματος. Με την καθοδήγηση και υποστήριξή της, πολλοί άνθρωποι έχουν καταφέρει να απελευθερωθούν από αυτή τη βλαβερή συνήθεια και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Χρυσάνθης Δαφοπούλου ή να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί της.
Αγίας Σοφίας 28, 54622, Θεσσαλονίκη
Site : www.clinicalhypnotherapynlp.gr
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Λίγα λόγια για την Χρυσάνθη Δαφοπούλου
Η Χρυσάνθη Δαφοπούλου είναι κλινική υπνοθεραπεύτρια και θεραπεύτρια Νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP) με δεκαετή πείρα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία.
Προηγούμενες σπουδές και εργασιακή πείρα αφορούν στη Νοσηλευτική, την Ισότητα και την Αρχιτεκτονική. Εφαρμόζει παράλληλα με την υπνοθεραπεία, τεχνικές σωματοσυναισθηματικής απελευθέρωσης, στις οποίες έχει εκπαιδευτεί από το Upledger Institute.
Εργάζεται ιδιωτικά, παρέχοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες σε εφήβους και ενήλικες στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα. Κατέχει πιστοποίηση και έγκριση άσκησης από το National Council of Hypnotherapy (NCH), General Hypnotherapy Register (GHR) και το (Complementary and Natural Healthcare Council) CNHC.
Είναι επόπτρια (supervisor) και εκπαιδεύτρια υπνοθεραπευτών με την έγκριση του NCH μέσω της μεθόδου, Solution Focused Hypnotherapy.
Εξειδικεύεται σε τεχνικές τραυματοθεραπείας μέσω της ύπνωσης αλλά και της μνήμης των ιστών, και εκπαιδεύει υπνοθεραπευτές και θεραπευτές κρανιοιεράς στο θεραπευτικό διάλογο και τη συγγραφή σεναρίων υπνοθεραπείας
Για περισσότερες πληροφορίες, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr