Ακρόαση άρθρου......

Σύμφωνα με την έκθεση την οποία συνέταξε η EU drugs agency -EMCDDA, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στην Ευρώπη (ΕΕ-28, Τουρκία και Νορβηγία), καταγράφονται πάνω από 1 εκατομμύριο κατασχέσεις παράνομων ναρκωτικών ετησίως, περίπου 96 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ (15-64 ετών) έχουν δοκιμάσει ένα παράνομο φάρμακο κατά τη διάρκεια της ζωής τους και περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία κάθε χρόνο για χρήση παράνομων ναρκωτικών (ΕΕ-28).

Μάλιστα το 2018 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην ΕΕ 55 νέες ψυχοτρόπες ουσίες (NPS), με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός που παρακολουθεί ο οργανισμός να είναι 730.

 Τι δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Η σημερινή έκθεση καταδεικνύει τη σύνθετη φύση του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ευρώπη. Τα ναρκωτικά παραμένουν μία σταθερά εξελισσόμενη, πολύπλευρη απειλή για τις κοινωνίες μας, η οποία επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Έχουμε την ανάγκη μίας πιο συντονισμένης προσέγγισης, μέσω της οποίας θα αντιμετωπίζεται τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά", δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες "μέσω των νέων κανονισμών απαγόρευσης ψυχοδραστικών ουσιών και της ενισχυμένης συνεργασίας με διεθνείς εταίρους, αποδίδουν καρπούς".

Οι δηλώσεις του Αλέξις Γκούσντελ, διευθυντή του EMCDDA

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον τομέα των ναρκωτικών εξακολουθούν να αυξάνονται. Τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι δεν αυξάνεται μόνον η διαθεσιμότητα των καθιερωμένων φυτικής προέλευσης ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, αλλά ότι αναπτύσσεται επίσης μια αγορά στο πλαίσιο της οποίας τα συνθετικά ναρκωτικά και τα ναρκωτικά που παράγονται στην Ευρώπη διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο. Η διαπίστωση αυτή αντανακλάται στα προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση υψηλής δραστικότητας συνθετικών οπιοειδών, στις νέες τεχνικές παραγωγής MDMA και αμφεταμινών, καθώς και στις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τη μετατροπή της μορφίνης σε ηρωίνη εντός των συνόρων της Ευρώπης», δήλωσε ο διευθυντής του EMCDDA Αλέξις Γκούσντελ.

Η έκθεση ναρκωτικών για την Ελλάδα

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι χρήση οπιοειδών το 2017 έκαναν 1,8-2,5 άτομα ανά 1000 κατοίκους, ενώ σε θεραπεία υποκατάστασης βρίσκονται 9.388. Σε ό,τι αφορά την κοκαϊνη -με στοιχεία του 2015- το 1,3% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους, το 0,6% των νεαρών ενηλίκων (15-34) έστω μία φορά τον τελευταίο χρόνο και το 1% των μαθητών (15-16) μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής. Σε θεραπεία υποβλήθηκαν 345 άτομα.

Το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα η κάνναβη, καθώς (με στοιχεία του 2015) το 11% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους, το 4,5% των νεαρών ενηλίκων (15-34) έστω μία φορά τον τελευταίο χρόνο και το 9% των μαθητών (15-16) μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής. Σε θεραπεία υποβλήθηκαν 1.148 άτομα.

Συνολικά, εκτιμάται ότι σχεδόν το 1% των ενηλίκων (15-64 ετών) στην ΕΕ κάνει καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση κάνναβης.

Το 2017 σχεδόν 155.000 άτομα στην Ευρώπη ξεκίνησαν θεραπεία για προβληματική χρήση κάνναβης. Σήμερα, οι περισσότεροι χρήστες που ξεκινούν θεραπεία σε εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα για πρώτη φορά δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη.Σε ό,τι αφορά την ηρωίνη σημειώνεται η «βαλκανική οδός» είναι η σημαντικότερη οδός διακίνησης στην Ευρώπη. Διασχίζει την Τουρκία για να καταλήξει σε χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία ή Ελλάδα) και, στη συνέχεια, σε χώρες της Κεντρικής, της Νότιας και της Δυτικής Ευρώπης. Προέκυψε επίσης ένα παρακλάδι της «βαλκανικής οδού» μέσω Συρίας και Ιράκ.

Οι νέες προκλήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, των σκοτεινών δικτύων και των τεχνικών κρυπτογράφησης διαδραματίζει έναν αυξανόμενο ρόλο, επιτρέποντας σε μικρότερες ομάδες και άτομα να ασχοληθούν με την εμπορία ναρκωτικών.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Αναφέρει μάλιστα ότι σήμερα υπάρχουν καινοτόμες μέθοδοι διανομής, όπως ταχυμεταφορές και τηλεφωνικά κέντρα.

Το 2017, 21 εργαστήρια MDMA εξαρθρώθηκαν στην ΕΕ, από 11 το 2016, όλα στην Ολλανδία. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το περιεχόμενο MDMA στα δισκία «ecstasy» έφθασε ρεκόρ δεκαετίας το 2017. Το 2017 6,6 εκατομμυρία δισκίων MDMA κατασχέθηκαν στην ΕΕ το υψηλότερο από το 2007. Η Τουρκία κατέσχεσε περισσότερα δισκία MDMA (8,6 εκατομμύρια) και περισσότερη αμφεταμίνη (6,6 τόνους) από ό, τι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μαζί εκείνο το έτος.

Επιπλέον, κατασχέθηκε ένας εξαιρετικά μεγάλος όγκος (658 kg) μεθαμφεταμίνης, κοντά στο σύνολο των κατασχεθέντων στην ΕΕ (662 kg).

Για τις ανάγκες του παρόντος δελτίου, χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από:

1. ΑΠΕ-ΜΠΕ
2. Real.gr
3. Athensvoice.gr

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Διαβάστε ακόμη στην Πύλη μας, τα σχετικά με το θέμα άρθρα: 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr