Έχει παρατηρηθεί ότι οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Twitter, Instagram κ.α.) έχουν μετατρέψει μια ολόκληρη γενιά χρηστών σε ανθρώπους που έχουν εμμονή με τον εαυτό τους, εγωκεντρισμό, εμφανίζοντας τη βούληση να αναζητούν κάποιου είδους επιβράβευσης σε ότι και να κάνουν.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κρίση ταυτότητας
Η Greenfield, καθηγήτρια φαρμακολογίας υποστηρίζει ότι η επανειλημμένη ενασχόληση σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά κρίση ταυτότητας. Ο εγωκεντρισμός ενισχύεται μέσω διαδικτύου εφόσον το εγώ του κάθε χρήστη μετατρέπεται σε ένα υπερεγώ όπου μπορεί να στενοχωρεί, να απογοητεύει ακόμη και να καταπιέζει τον άλλον χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια προσέγγισης του εσωτερικού κόσμου του άλλου.
Ναρκισσιστική προσωπικότητα
Επιπλέον, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων πολλές φορές αναπτύσσουν ναρκισσιστική προσωπικότητα όπου ενώ οι επαγγελματικές και κοινωνικές τους δραστηριότητες να στέφονται με επιτυχία, ο ψυχικός τους κόσμος να κυριαρχείται από συναισθήματα μοναξιάς κατωτερότητας.
Celebrities - η διαρκής αναζήτηση της προσοχής
Επίσης, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων έχουν μειωμένη συγκέντρωση και αποδυναμωμένες μη λεκτικές δεξιότητες επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα η βλεμματική επαφή. Το κυριότερο, είναι ότι οι χρήστες σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν την ανάγκη να συμπεριφέρονται ως celebrities που έχουν το κοινό τους να τους ακολουθεί σε καθημερινή βάση. Αναρωτηθήκατε όμως τί επιπτώσεις έχει το γεγονός ότι οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι για τους εαυτούς τους, παρά οι ίδιοι γι’ αυτούς; Ας μη ξεχνάμε ότι όλοι οι celebrities παρακολουθούνται από ψυχολόγους ώστε να μην αλλοιώνεται η προσωπικότητα τους. Η επανειλημμένη έκθεση στην κοινωνική δικτύωση αφήνει τους χρήστες με μια κρίση ταυτότητας και παντοδυναμίας που τους οδηγεί στη συνεχή προσπάθεια να αναζητούν την προσοχή και όταν κάτι τους ενοχλεί να το διώχνουν ή να το ομορφαίνουν. Δεν είναι όμως έτσι η ζωή…
Η ψευδαίσθηση της ερωτικής δράσης
Ας έχουμε όμως υπόψιν μας ότι ο αριθμός των προσώπων με τα οποία μπορούμε να έχουμε φιλική κοινωνική σχέση δεν ξεπερνά τα 150. Πάνω από αυτό το νούμερο, οι φίλοι που έχουμε στο Facebook ή αλλού είναι εικονικοί. Επίσης, αναφορικά με τις ερωτικές επαφές οι οποίες παίρνουν μεγάλη διάσταση στα κοινωνικά δίκτυα, να είμαστε προσεκτικοί ως προς το ζητούμενο. Το ζητούμενο μας είναι η απόκτηση μεγαλύτερης ικανοποίησης σε μικρότερο χρόνο χωρίς ουσιαστική δέσμευση; Τα κοινωνικά δίκτυα παρέχουν τη ψευδαίσθηση της ερωτικής δράσης στους χρήστες και δεν τους επιτρέπουν τελικά να βγουν στον πραγματικό κόσμο, όπου και θα γευτούν όλα τα συναισθήματα, το ρίσκο, την απόρριψη, την αποδοχή.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Αγγελίδου Ασημίνα - Ψυχολόγος
Αγγελίδου Ασημίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος, Εξειδικευμένη σε πρόγραμμα ψυχοθεραπείας - Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία, μεταπτυχιακά στη Ψυχολογία Υγείας και Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων.