Βρίσκεσαι σε μια φάση της ζωής σου όπου νιώθεις διαρκώς κούραση και η διάθεσή σου δεν είναι η καλύτερη; Μήπως αποφεύγεις τις αντιπαραθέσεις; Σε πνίγουν οι υποχρεώσεις και τα deadlines γιατί δεν μπορείς να πεις «όχι».
Για αρχή, πάρε μια βαθιά ανάσα δεν είσαι μόνος σε αυτό. Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση. Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας συνεπάγονται πολλές φορές πίεση, το άγχος και τον κίνδυνο του burnout.
Τρέχοντας να τα προλάβεις όλα
Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς μας καταβάλει το άγχος μη τυχόν και χάσουμε κάτι, κάποια εμπειρία, κάποια πρόταση για δουλειά, το να μάθουμε μια δεξιότητα που θα φανεί χρήσιμη στο βιογραφικό μας και πάει λέγοντας. Ωστόσο, στην προσπάθειά μας να είμαστε μέσα σε όλα, μπορεί να ξεχνάμε τη σημασία του «όχι» στην προσωπική μας ανάπτυξη.
Τα «όχι» μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία για την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη.
Όταν λέμε «όχι» σε κάτι, δηλώνουμε όχι μόνο στους άλλους, αλλά και στον εαυτό μας. Αυτό μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία για μας, να δημιουργήσουμε χρόνο για αυτοφροντίδα, και να ανακαλύψουμε τις προτεραιότητες μας.
Οι αποφάσεις να απορρίψουμε κάτι μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο και ευχάριστο τρόπο ζωής, αντανακλώντας στην ψυχική μας ευεξία και προσωπική ανάπτυξη.
Σε μια εποχή όπου η πίεση για τη συνεχή αλλαγή και την απόδοση είναι υψηλή, το να μάθουμε να λέμε «όχι» εκεί που χρειάζεται μπορεί να είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ισορροπίας και την προσωπική μας ευημερία.
Σε πρώτη ματιά, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να φαίνονται αποκλειστικά σύγχρονα προβλήματα. Ωστόσο, αν ρίξουμε μια ματιά στην αρχαία φιλοσοφία, θα δούμε ότι οι αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως οι κυνικοί, αντιμετώπιζαν παρόμοιες προκλήσεις.
Μπορεί ένα αρχαίο κείμενο να δώσει απαντήσεις για το σήμερα;
Τα αρχαία κείμενα περιλαμβάνουν διδάγματα σοφίας και πρακτικής φιλοσοφίας που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι συχνά προσέγγιζαν θέματα όπως η ευδαιμονία, η αρετή και η ηθική, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές για την ανάπτυξη ενός ισορροπημένου και ευτυχισμένου τρόπου ζωής.
Οι κυνικοί ήταν αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι που αντιστάθηκαν στις κοινωνικές συμβάσεις και την υπερβολική συμμόρφωση, αντικαθιστώντας την με απλότητα και αυθεντικότητα. Το βιβλίο εξετάζει τη ζωή και τη φιλοσοφία των κυνικών με αποσπάσματα από τον Διογένη, τον πιο διάσημο κυνικό, και άλλους εκπροσώπους της σχολής τους.
Κεντρικό μέρος της φιλοσοφίας του είναι η σημασία του να λες «όχι» στις περιττές προσδοκίες των άλλων, στην υπερβολική κατανάλωση και τελικά… στο άγχος.
Με την αφαιρετική, ολιγαρκή προσέγγισή τους στη ζωή, οι κυνικοί έχουν ένα πολύ επίκαιρο μήνυμα να δώσουν στον σημερινό κόσμο της κλιματικής αλλαγής, της οικονομικής αβεβαιότητας και των ψυχολογικών προβλημάτων. Αν και δεν άφησαν πίσω τους γραπτό υλικό, οι αξιομνημόνευτες ρήσεις και πράξεις τους καταγράφηκαν από τους θαυμαστές και τους επικριτές τους.
Ο M. D. Usher σταχυολογεί μια μελετημένη επιλογή αυτών των καταγραφών, από κηρύγματα στους δρόμους μέχρι βιογραφίες και στιγμιότυπα από τη ζωή των κυνικών.
Ένα βιβλίο που μας δείχνει γιατί οι κυνικοί μπορούν ακόμη να μας εκπλήσσουν και να μας κάνουν να γελάμε – και κυρίως να μας ωθήσουν να σκεφτούμε και να επανεξετάσουμε τον τρόπο ζωής μας.
Το βιβλίο Πώς να λες Όχι: Ένας αρχαίος οδηγός στην κυνική φιλοσοφία του Mark David Usher κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr, στις 4 Οκτωβρίου.
Τα βιβλία της σειράς Η τέχνη του Ζην αποτελούν μικρούς οδηγούς αρχαίας σοφίας που μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε στα γεγονότα του σήμερα.
Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.