Ακρόαση άρθρου......

Αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στην Πύλη Ψυχολογίας και στη Χρύσα Πράντζαλου, ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, διατολόγος, διατροφολόγος και ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, ΚΕΑΔΔ. 

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, με την πολυεπίπεδη εμπειρία του στη διατροφολογία, απάντησε με ευθύ τρόπο και διεισδυτική ματιά, στις ερωτήσεις της Χρύσας Πράντζαλου, για την επιρροή των social media στην αυτοεικόνα και την αντίληψη του «ιδανικού» βάρους, τις διατροφικές διαταραχές, τη σχέση μας με το φαγητό και άλλα διατροφικά ζητήματα που θα διαβάσετε στη συνέχεια.

Μίλησε ακόμη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει «Master Practitioner in eating disorders & obesity» και το βιβλίο του Thin Positive!

«Ο καλύτερος τρόπος για να ζυγιστείς είναι να ξαπλώσεις στο έδαφος, να βάλεις το κεφάλι σου πάνω στη ζυγαριά και αν αυτή ανέβει πάει να πει ότι έχεις βάλει μυαλό.»

Κύριε Ζουμπανέα γιατί επιλέξατε το επάγγελμα του διαιτολόγου, διατροφολόγου; Τι σας ώθησε σε αυτή την επιλογή;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το επέλεξα εγώ αλλά με επέλεξε αυτό. Τα παλαιότερα χρόνια, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν ήμασταν μαθητές και συμπληρώναμε με τα μηχανογραφικά, στην πραγματικότητα συμπληρώναμε σχεδόν τα πάντα ώστε να περάσουμε κάπου σε περίπτωση που δεν εξασφαλίζαμε την πρώτη μας επιλογή.

Ως αθλητής σε ένα σύλλογο μαχητικών τεχνών είχαν κάποια ευαισθητοποίηση σε σχέση με την τροφή, όμως όπως όλοι οι δάσκαλοι ή προπονητές που δεν έχουν μία ακαδημαϊκή ενημέρωση, είχα πολλές λανθασμένες πληροφορίες. Όταν σπούδασα την επιστήμη της διατροφής ήταν ένας καινούριος κόσμος όχι μόνο για εμένα αλλά και για όλη την ελληνική πραγματικότητα, καθότι για πρώτη φορά εκπαιδεύονταν πάνω στις βασικές αρχές και την επιστήμη της διατροφής νέοι επιστήμονες.

Είχα την τύχη να έχω σπουδαίους δασκάλους που  με ενέπνευσαν να αγαπήσω και να μεταλαμπαδεύσω και εγώ με τη σειρά μου, ως πρωτοπόρος για την ελληνική πραγματικότητα, την αξία και την σπουδαιότητα της διατροφής στην υγεία μας, είτε αυτή είναι σωματική είτε ψυχική και φυσικά αυτό έχει συνέχεια και σε πνευματικό επίπεδο. Φυσικά οι γνώσεις μου και η εμπειρίες μου στην συνειδητοποίησή μου για την σχέση της τροφής σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο άνθρωπος μπορεί να επηρεάζεται και εξαιτίας της συναισθηματικής ή της περιβαλλοντολογικής του κατάστασης διανθίστηκαν και έφεραν νέους ορίζοντες μετά την εκπαίδευση μου στην μεγάλη Βρετανία από το National Center of Eating Disorders.

Από που πιστεύετε ότι πηγάζει η σχέση μας με το φαγητό;

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Η διατροφή είναι εξίσου σημαντική με το οξυγόνο που αναπνέουμε. Αν αναπνέουμε μολυσμένο αέρα αυτό επηρεάζει όλες τις βασικές καθημερινές λειτουργίες μας. Το ίδιο έχει να κάνει και με την ποιότητα των τροφών που τρώμε. Αν η ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε δεν είναι ακριβώς αυτή για την οποία είμαστε προγραμματισμένοι να αφομοιώνουμε, τότε όλα τα λειτουργικά συστήματα του οργανισμού μας συστηματικά καταρρέουν με ανυπολόγιστες επιπλοκές.

Πιστεύετε ότι το τελετουργικό του θηλασμού παίζει ρόλο στη σχέση που έχουμε με τη διατροφή στην πορεία της ζωής μας;

Ο θηλασμός είναι η πρώτη επαφή μας όχι μόνο με την τροφή αλλά και την ίδια μας την επιβίωση. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίον θα γεννηθεί ένα παιδί, αν δηλαδή είναι φυσιολογικός τοκετός η μέσω καισαρικής τομής, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μέλλον της υγείας του. Η υγεία της μητέρας όπως και η ποιότητα της τροφής που καταναλώνει κατά τη διάρκεια της κύησης και την περίοδο του θηλασμού, είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα και την ποικιλία των τροφών που στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα παιδί στην μετέπειτα ζωή του!

Παιδιά που είχαν την ατυχία να γεννηθούν με καισαρική τομή και στη συνέχεια να τραφούν με έτοιμα προϊόντα παιδικών τροφών, σαφώς και θα αντιμετωπίσουν ένα πολύ πιο δύσκολο μέλλον όσον αφορά την προσαρμογή τους με την ποικιλία και την ποιότητα των τροφών που θα ακολουθήσουν. Η συνεργασία με έναν έμπειρο διατροφολόγο σε θέματα θηλασμού και εγκυμοσύνης, θα αποτελέσει καθοριστική σημασία για τη μελλοντική υγεία του βρέφους. Επίσης, όσον αφορά τη διατροφή ενός βρέφους όταν μειώνεται ο θηλασμός και εισάγονται οι στερεές τροφές, είναι καθοριστική σημασίας ο τρόπος με τον οποίον θα εισαχθούν αυτές οι νέες τροφές, προκειμένου να μπορεί να υιοθετήσει καλύτερες διατροφικές συνήθειες στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που αντανακλά και δηλώνει η καθημερινή μας σχέση με το φαγητό για τον τρόπο που ζούμε;

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Η καθημερινή μας σχέση με την τροφή αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία για την αυτoφροντίδα μας. Αν οι τροφές που επιλέγω είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αυτό αντανακλάται και στην ποιότητα του χαρακτήρα μου, όπως και στην ικανότητα μου να δημιουργώ, να εξελίσσομαι και να είμαι σημαντικός τόσο για τον εαυτό μου όσο και για το περιβάλλον μου.

Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά, κατά τη γνώμη σας, μια υγιή σχέση με το φαγητό έτσι ώστε να το βλέπουν ως αυτοφροντίδα κι όχι ως εχθρό;

Στο βιβλίο μου Thin Positive, είχα γράψει ένα κεφάλαιο με τον τίτλο «Tα παιδιά δε χρειάζονται διαιτολόγο, γονείς που να τρέφονται σωστά θέλουν.» Όσο κι αν οι γονείς έχουν την καλύτερη πρόθεση τα παιδιά τους να τραφούν σωστά, η ρεαλιστική πραγματικότητα αποδεικνύει ότι τελικά θα ακολουθήσουν τις διατροφικές συνήθειες των γονιών τους που είδαν με τα μάτια τους να εφαρμόζουν, και στην περίπτωση που αυτές δεν είναι οι κατάλληλες, θα χρειαστούν πολύ δουλειά στο μέλλον με έμπειρους επαγγελματίες υγείας προκειμένου να επαναφέρουν ένα σωστό πλάνο διατροφής στη συνέχεια της ζωής τους.

Αν οι εικόνες που έχουν τα παιδιά από την πρώιμη ηλικία δεν είναι θετικές ή εμφανίζουν λανθασμένες συμπεριφορές σε σχέση με την τροφή, τότε σε πολύ μεγάλο βαθμό θα συνεχίσουν να ακολουθούν και να επιλέγουν αμφιβόλου ποιότητας τροφές στη ζωή τους, με σημαντικό αντίκτυπο για τη θετική υγεία τους ως ενήλικες.

Μπορεί να μη διδαχθήκαμε όλοι από μικρά παιδιά την πραγματική αξία και τη σημασία του φαγητού, την τελετουργία και την αξία πίσω από το οικογενειακό γεύμα ή πώς να κάνουμε διατροφικές επιλογές πραγματικά ωφέλιμες για εμάς. Πώς μπορούμε να αλλάξουμε την αντίληψη και τη σχέση μας με το φαγητό, ενώ αρκετά συχνά εμφανίζονται αντιστάσεις στην προσπάθειά μας για αλλαγή; Πώς μπορεί ένας διατροφολόγος να βοηθήσει σε αυτό;

Αποκτήστε το βιβλίο του Ευάγγελου Ζουμπανέα Thin Positive από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Η ίδια η τροφή, ανάλογα με την ποιότητα που φέρει, έχει την ικανότητα να σε αλλάξει είτε αρνητικά είτε θετικά. Ένας επαγγελματίας διατροφολόγος που με προσήλωση θα αφιερώσει όσο χρόνο θα χρειαστεί προκειμένου να εξηγήσει τα οφέλη και την σημασία των αλλαγών προς μία καλύτερη ποιότητα διατροφής θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο για κάθε άνθρωπο. Η αλήθεια είναι ότι για να αλλάξεις μία κακή συνήθεια με μία νέα, θα πρέπει να γνωρίζεις ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα από την συγκεκριμένη αλλαγή. Είναι γεγονός ότι κάθε φορά που θέλουμε να πετύχουμε κάτι νέο και σημαντικό, αναπόφευκτα θα πρέπει να θυσιάσουμε κάποια προηγούμενη συνήθεια.

Αν επιθυμώ να είμαι υγιής και λειτουργικός σε οποιαδήποτε έκφανση της καθημερινότητας μου, οφείλω να αναγνωρίσω ότι θα πρέπει να μάθω να λειτουργώ υπό νέες συνθήκες. Τα οφέλη από τις νέες μου συνήθειες σιγά-σιγά αρχίζουν και γίνονται μία καθημερινή ευχάριστη ρουτίνα, την οποία επιθυμώ να τη συνεχίζω με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Για παράδειγμα, κάποιος που κόβει το κάπνισμα και αρχίζει να αισθάνεται τις αλλαγές που έχουν να κάνουν με την αντοχή του, με τον τρόπο που ξεκουράζεται το σώμα του, με τον τρόπο που γίνεται όλο και πιο λειτουργικός στην καθημερινότητα του, και εφόσον αυτές οι αλλαγές είναι συνειδητές, τότε όλο και περισσότερο απομακρύνεται από το να επανέλθει σε μία προηγούμενη κατάσταση.

Με τη σύγχρονη βιομηχανοποίηση της τροφής τι πρέπει να τρώμε ως ανθρώπινο είδος;

Η σύγχρονη βιομηχανοποίηση της τροφής έχει και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το να καταφέρουμε να διατηρούμε φρέσκες και ποιοτικές τροφές για περισσότερο χρονικό διάστημα, ακόμα και να έχουμε τη δυνατότητα να τις καταναλώσουμε από μια μακρινή περιοχή παραγωγής, αποτελεί ένα από τα θετικά αυτής της εξέλιξης. Από την άλλη πλευρά, το να καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές που διαφέρουν σημαντικά από την φυσική πρώτη ύλη έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία αναγνώρισης τους από το σώμα ως πραγματική τροφή, με συνέπεια αυτό να επηρεάζει την ικανότητα που έχει το σώμα να μπορεί να απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που χρειάζεται.

Στην περίπτωση φυσικά που σε οποιαδήποτε τροφή έχουν απομακρυνθεί κάποια σημαντικά θρεπτικά στατικά για λόγους εμφάνισης ή διαχείρισης ή επεξεργασίας ή αύξησης της ημερομηνίας λήξης ενός προϊόντος, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στα αρτοπαρασκευάσματα τύπου κέικ, κουλούρια, τσουρέκια, διάφορα snacks, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό τους με περισσότερα πρόσθετα, χημικά, βελτιωτικά, ζάχαρη ή/και αλάτι, με συνέπεια το σώμα να τα αναγνωρίζει ως κενά τρόφιμα, δημιουργώντας έτσι ένα επιπλέον στρες για την ανάγκη για περισσότερη πρόσληψη τροφής. Το μαγνήσιο, για παράδειγμα, που αποτελεί ένα βασικό ιχνοστοιχείο όλων των πράσινο λαχανικών είναι εξίσου υψηλό σε περιεκτικότητα στην σοκολάτα.

Αν η συνήθης επιλογή μας δεν είναι τα πολλά πράσινα λαχανικά το σώμα πολύ εύκολα θα δημιουργήσει μία αυξημένη αίσθηση προς αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας προκειμένου να λάβει το μαγνήσιο που χρειάζεται. Στο βιβλίο μου «Thin Positive, Μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής» μπορεί κάποιος να λάβει σημαντικές πληροφορίες για το πως μπορεί να οργανώσει την καθημερινή διατροφή με ένα ασφαλή και εποικοδομητικό για την υγεία του τρόπο.

Μιλήστε μας για τις "διατροφικές ταυτότητες/προτιμήσεις" (vegan, vegeterian κλπ) που υπάρχουν. Υπάρχει κάποια που ακολουθώντας τη μπορεί να βλάψει την υγεία μας;

Η vegan και η vegeterian διατροφή είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εφαρμόζουν μία διατροφή vegan συνήθως κινούνται μέσα από μία αυξημένη αίσθηση για την προστασία των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος. Όταν αυτό δεν συνοδεύεται από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή, η οποία χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη διατροφή ως πρόφαση για να μην πάρει βάρος, τότε προκειμένου να εφαρμοστεί σωστά δίχως να έχει συνέπειες στην υγεία, χρειάζεται άριστη ενημέρωση και εκπαίδευση από επαγγελματία διατροφολόγο που ο ίδιος έχει σημαντικές γνώσεις πάνω στην διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος. Φυσικά, η συγκεκριμένη διατροφή έχει και υψηλό οικονομικό κόστος.

Αντίθετα, την vegetarian διατροφή μπορεί να την ακολουθήσει κάποιος πολύ πιο εύκολα έχοντας λιγότερες επιπτώσεις στην υγεία του λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά που προκαλείται από μία vegan διατροφή. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η παραδοσιακή ελληνική κρητική διατροφή, είναι μία κλασσική εφαρμογή μιας vegetarian διατροφής, καθότι έως και πριν από 50 οι 60 χρόνια η κατανάλωση κρέατος ήταν μηδαμινή έως ελάχιστες φορές το χρόνο, με συνέπεια μία καλύτερη και πιο ευνοϊκή γήρανση καθώς και υψηλή μακροβιότητα.

Με ποιον τρόπο και σε τι βάθος βλέπετε να επηρεάζουν τα social media την αυτοεικόνα και την αντίληψη ενός ατόμου για το βάρος; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και τον εαυτό μας από αυτή την επιρροή και να υπερβούμε τα στερεότυπα ομορφιάς, τα οποία κατά καιρούς αλλάζουν (κάποτε οι πιο εύσωμες γυναίκες θεωρούνταν πιο ελκυστικές και υγιείς κάτι το οποίο έχει αντιστραφεί σήμερα);

Πρόσφατα διάβασα ένα πετυχημένο στα social που έλεγε ότι «Οι γυναίκες είναι όμορφες όταν είναι ευτυχισμένες και όχι όταν είναι αδύνατες». Τα social προβάλλουν διαρκώς προσωπικότητες του star system όπου κατά πάσα πιθανότητα έχουν μία διαταραγμένη σχέση με την τροφή και δυστυχώς επειδή στο σύγχρονο κόσμο αυτό που φαίνεται να μετράει είναι η εικόνα και όχι η προσωπικότητα, σαφώς και γίνονται τεράστιες θυσίες από τα συγκεκριμένα άτομα μόνο για το πώς θα πλάσουν τη συγκεκριμένη εικόνα και τίποτε άλλο πέρα από αυτό σε πνευματικό επίπεδο. Η ενασχόλησή μας με τη μουσική, την τέχνη, με την αυτοβελτίωση μας σε κάθε επίπεδο και κυρίως η ενασχόλησή μας με τα παιδιά μας με ποιοτικό χρόνο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην απομάκρυνση της μίας και μόνο ψεύδους εικόνας που παρουσιάζεται από τα πρότυπα ομορφιάς στα social!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έζησα πρόσφατα, ήταν όταν η δεκατετράχρονη κόρη μου την πρώτη ημέρα επιστροφής στο σχολείο από την καραντίνα, όλα τα παιδιά ως θέμα συζήτησης είχαν το πόσα κιλά πήραν κατά τη διάρκεια της περίοδο του εγκλεισμού! Όταν τέθηκε η ερώτηση στην κόρη μου, εσύ πόσα κιλά πήρες στην καραντίνα; Ίδια απάντησε, δεν ξέρω, εμείς δεν έχουμε ζυγαριά στο σπίτι. Σε αντίθεση μου εκμυστηρεύτηκε ότι οι μητέρες των στενών φιλενάδων της είχαν θέσει σε αυστηρή δίαιτα τα νεαρά κορίτσια και μάλιστα με τον στόχο του βάρους που έπρεπε να αποκτήσουν κολλημένο σε μεγάλο χαρτί στο ψυγείο!

Εύλογο είναι, λοιπόν, το κατά πόσο και οι ίδιες οι μητέρες έχουν τεράστια ευθύνη στο αν τα κορίτσια αυτά από την εφηβεία κιόλας θα αποκτήσουν μία διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και φυσικά θα καταλήξουν να το θεωρούν κάποιες φορές φίλο, ώστε να καταπνίξουν τα συναισθήματά τους και άλλες φορές εχθρό προκειμένου να αποκτήσουν ένα συγκεκριμένο βάρος. Μεγαλώνουμε τα έφηβα κορίτσια μαθαίνοντας να βρίσκονται εγκλωβισμένα στο κελί που γράφει το νούμερο μιας ζυγαριάς και τα αγόρια να προσπαθούν μέσω της μυϊκής υπερτροφίας να υποκαταστήσουν την χαμένη αυτοπεποίθηση με το να αποκτήσουν μία εικόνα εύπλαστου κύρους, προκειμένου να ελκύσουν το αντίθετο φύλο. 

Πώς επιτυγχάνει ένας διατροφολόγος και ειδικός στην ψυχολογική αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών την μετατόπιση της οπτικής ενός
πελάτη από το «Πρέπει να είμαι αδύνατος» σε «Χρειάζεται να είμαι υγιής»;

Αυτό που διδάσκουμε στους ανθρώπους είναι ότι κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνει με στόχο την συνολική επίτευξη της υγείας! Ένα υγιές σωματικό βάρος είναι απλώς μία θετική παρενέργεια αυτής της διαδικασίας. Όταν αποβάλλεις από τους ανθρώπους την λανθασμένη πεποίθηση ότι η ζυγαριά δεν είναι το μέσο αξιολόγησης της πορείας τους, τότε το μυαλό τους απελευθερώνεται και μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία του να φροντίζεις συνολικά το σώμα σου και την υγεία σου. Άλλωστε ένα από τα χαρακτηριστικά πράγματα που συνηθίζω να λέω στους ανθρώπους είναι πως:

«Ο καλύτερος τρόπος για να ζυγιστείς είναι να ξαπλώσεις στο έδαφος, να βάλεις το κεφάλι σου πάνω στη ζυγαριά και αν αυτή ανέβει πάει να πει ότι έχεις βάλει μυαλό.»

Όσο κι αν αλλάξει ένα νούμερο στην ζυγαριά αν δεν αλλάξει η συνολική σου σχέση και στάση απέναντι στην τροφή, τότε όποια θεαματικά αποτελέσματα κι αν έχουν επιτευχθεί σίγουρα θα αντιστραφούν και πάντα με τον χειρότερο τρόπο.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι στην θεραπεία ενός υπερβάλλοντος βάρους δεν αρκεί μόνο να αλλάξεις την ποιότητα των τροφών που τρως. Πριν φτάσεις σε αυτό το σημείο χρειάζεται να διαχειριστείς κι άλλα θέματα με τον κατάλληλο επαγγελματία διατροφολόγο όπως: η ποιότητα του ύπνου, η βιοχημική ισορροπία του οργανισμού, η ικανότητα της εντερικής χλωρίδας να απορροφά σωστά τις τροφές, και φυσικά να εντάξεις στη ζωή σου και την καθημερινή τακτική άσκηση.

Όσον αφορά τη σημασία των βιοχημικών εξετάσεων, εδώ χρειαζόμαστε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που να γνωρίζουν πολύ καλά πως να μπορούν να αξιοποιήσουν συγκεκριμένα δεδομένα και αποτελέσματα. Ένας άνθρωπος με διαταραγμένο μεταβολισμό γλυκόζης ή έναν αρρύθμιστο θυρεοειδή, ή κάποια μορφής αναιμία, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσει οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής αν πρώτα δεν διορθωθούν αυτοί οι παράγοντες. Επίσης, η ικανότητα ενός επαγγελματία υγείας να παρέμβει στην συμπεριφοριστική αλλαγή του ανθρώπου που ζητάει τη βοήθεια του είναι εξίσου σημαντική προκειμένου να διαιωνιστούν οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

Είναι σύνηθες να μπερδεύεται κάποιος και να νομίζει ότι έχει κάποια διατροφική διαταραχή ενώ αυτό δε συμβαίνει; Μπορείτε να μας πείτε πώς ορίζονται οι διατροφικές διαταραχές και πώς να αναγνωρίσουμε τα σημάδια;

Η διάγνωση των διατροφικών διαταραχών γίνεται μέσα από ειδικά ερωτηματολόγια και κάθε επαγγελματίας υγείας που σχετίζεται με άτομα που ενδεχομένως πάσχουν από κάποιο είδους διατροφική διαταραχή οφείλει να τα γνωρίζει και να αναγνωρίζει με πολύ εξειδικευμένο τρόπο το είδος της συγκεκριμένης διαταραχής. Όποια κι αν είναι η διατροφική διαταραχή από την οποία ενδεχομένως να υποφέρει ένας άνθρωπος, θα πρέπει ο εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας πρώτα να διορθώσει την σχέση με την τροφή και στη συνέχεια να προβεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια για μείωση βάρους. Διαφορετικά κάθε άλλη προσπάθεια το μόνο που θα επιτύχει θα είναι να ξαναφέρει το άτομο σε απογοήτευση, ψυχική κατάρευση και φυσικά διαιώνιση της διαταραχής.

Πολλοί άνθρωποι παλλινδρομούν μετά από χρονικά διαστήματα δίαιτας. Πιστεύετε ότι φταίει η στέρηση που εμπεριέχεται κατά κάποιο τρόπο στη δίαιτα σε αντίθεση με το να κάνει κάποιος διατροφή; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο; Πιστεύετε ότι στην περίπτωση της παλλινδρόμησης και του αυτοσαμποτάζ κατά την προσπάθεια κάποιο ψυχολογικό μοτίβο παραμένει ανεπίλυτο;

Σύμφωνα με την Νευροβιολογία η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών δεν είναι κάτι που κάποιος μπορεί να το πετύχει μέσα σε διάστημα λίγων μηνών αλλά, αντίθετα η ενασχόληση και συνεργασία με έναν επαγγελματία υγείας θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να διαρκέσει για δύο χρόνια. Η αλλαγή των πεποιθήσεων που μπορεί να έχει ένα άτομο σε σχέση με την τροφή του χρειάζεται την υπομονή και την επιμονή τουλάχιστον των δύο ετών προκειμένου νέες νευρωνικές συνδέσεις και συνάψεις να εγκατασταθούν πάνω από τις παλαιότερες που τείνουν να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Σαφώς, το περιβάλλον μπορεί να συμβάλει είτε θετικά είτε αρνητικά στην εξέλιξη ενός ανθρώπου προς μία καλύτερη ποιότητα ζωής και υγείας.

Ο επαγγελματίας υγείας είναι υποχρεωμένος να αναγνωρίσει πως το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη ενός ανθρώπου και να φροντίσει είτε να ισχυροποιήσει το άτομο απέναντι σε κάθε αρνητική στάση με κατάλληλες τεχνικές, είτε να καθοδηγήσει με συγκεκριμένο σχεδιασμό τους ανθρώπους του περιβάλλοντος προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια του ανθρώπου που πάσχει από κάποιο είδους διατροφική διαταραχή! Ειδικά σε περιπτώσεις όπως νευρικής ανορεξίας σε νεαρά άτομα, όπως λέμε και στην εκπαίδευση, «Εμείς οι ειδικοί, θα βοηθήσουμε εσάς τους γονείς, να βοηθήσετε το παιδί σας, να ξεπεράσει την διαταραχή». Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς την θεραπεία της συγκεκριμένης διατροφικής διαταραχής.

Μέσα από την πορεία σας ως ειδικός ποια συναισθήματα συνοδεύουν συνήθως καθεμία από τις διατροφικές διαταραχές;

Τα συναισθήματά που συνοδεύουν ένα άτομο που πάσχει από διατροφική διαταραχή συνήθως αναγνωρίζονται σε αριθμό μικρότερο από τα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως απογοήτευση, αυξημένο αίσθημα μη αποδοχής της εικόνας μου, θλίψη. Στην πραγματικότητα όμως το συγκεκριμένο άτομο δεν έχει μία πραγματική σχέση με τα συναισθήματά του και κυρίως εκφράζει μεγάλη αδυναμία στο να τα αναγνωρίσει. Μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες που οφείλει κάθε επαγγελματίας υγείας να εφαρμόζει στην προσπάθειά του να θεραπεύσει ένα άτομο που έχει μία διαταραγμένη σχέση με την τροφή, πρέπει να το βοηθήσει να αναγνωρίζει όλα τα σημαντικά συναισθήματα που σχετίζονται με την διάθεση του για τον περιορισμό της τροφής ή αντίθετα στην μεγάλη πρόσληψη ποσοτήτων φαγητού.

Συναισθήματα όπως χαρά, θυμός, ενθουσιασμός, έκπληξη, κέφι, περηφάνια, ηρεμία, απελπισία, γαλήνη, τρυφερότητα, ανακούφιση, ικανοποίηση, αμφιβολία, αμηχανία, ενόχληση και πολλά άλλα απουσιάζουν από το φάσμα της αναγνωρισιμότητας των όσων συμβαίνουν στην καθημερινότητά τους. Η επαφή και η αναγνώριση του κάθε διαφορετικού συναισθήματος την κάθε στιγμή και πως αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο με την τροφή που καταναλώνει, είναι μείζονος σημασίας κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας.

Είστε ο ιδρυτής του ΚΕΑΔ και έχετε σχεδιάσει το πρόγραμμα Master Practitioner in eating disorders & obesity. Ποιες αξίες προσπαθείτε να ενσωματώσετε στο πρόγραμμα; Για ποιο λόγο αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

Στην εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, δεν έρχεται κάποιος για να πάρει μόνο την γνώση αλλά και την εμπειρία για να γίνει καλύτερος τόσο ίδιος ως άνθρωπος όσο και ως εμπνευσμένος θεραπευτής! Δεν έρχεται για να πάρει απλώς ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης αλλά έρχεται για να ενταχθεί σε μια οικογένεια όπου οι δεξιότητες και η εμπειρία όλων μεταλλάσσει μία απλή μονάδα σε ένα ξεχωριστό επαγγελματία υγείας.

Στο ΚΕΑΔΔ δεν έρχεται κάποιος για να πάρει ένα πιστοποιητικό που θα κολλήσει στον τοίχο αλλά για να αποδείξει ότι είναι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας που μπορεί να τον στηρίξει αλλά και ο ίδιος να στηρίξει τον επόμενο που θα χρειαστεί την βοήθεια του, σε κάτι που αυτός γνωρίζει καλύτερα από κάποιον άλλον. Μέσα από την εκπαίδευση κάθε σπουδαστής λαμβάνει σπουδαίες γνώσεις και δεξιότητες που θα το κάνουν ακόμα πιο ισχυρό στον επαγγελματικό του τομέα.

Το ΚΕΑΔΔ πιστεύει και συναινεί στην συνεργασία πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων και έχει αποδείξει ότι η θεραπεία των διατροφικών διαταραχών δεν είναι ιδιότητα ενός π.χ. ή του διαιτολόγου ή του ψυχολόγου η του ψυχιάτρου ή του καθηγητή φυσικής αγωγής αλλά είναι συνεργεία και γνώση όλων για όλους.

Το ΚΕΑΔΔ μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disorders αλλά και μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των ειδικών σεμιναρίων που διοργανώνει κάθε χρόνο, πηγαίνει την επιστήμη της διαχείρισης των διατροφικών διαταραχών πάντα ένα βήμα παρακάτω δημιουργώντας σταθερά νέα γνώση, δεξιότητες και θεραπευτικά εργαλεία!

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι το ΚΕΑΔΔ λειτουργεί σαν οικογένεια και οι επαγγελματίες υγείας μιλούν την ίδια κοινή γλώσσα και αλληλοϋποστηρίζουν ο ένας τον άλλον εξασφαλίζοντας έτσι την πραγματική επαγγελματική επιτυχία σε κάθε περιστατικό που χρειάζεται την βοήθειά μας.

Σας ευχαριστώ θερμά που μου δώσατε την ευκαιρία γι αυτή τη συνέντευξη!