Ακρόαση άρθρου......

Ο φόβος παραλύει, ο φόβος μουδιάζει, ο φόβος μας κάνει να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας.

Το συναίσθημα του φόβου

Ο φόβος μας κάνει να αμφισβητούμε την κρίση μας… Αναζητούμε τρόπους να ελέγχουμε καταστάσεις και να νιώθουμε έμμεσα δυνατοί, χωρίς όμως να αποδίδουμε αυτή τη δύναμη και αυτή την αυτοπεποίθηση άμεσα σε εμάς τους ίδιους.

Ο φόβος μας σταματάει από το να στείλουμε ένα βιογραφικό.

Ο φόβος μας εγκλωβίζει σε σχέσεις που νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε.

Ο φόβος μας σταματάει από τη λήψη μιας απόφασης.

Ο φόβος μας κάνει να φοβόμαστε το φόβο μας.

Μην τον αφήνεις να γίνεται πιο δυνατός από εσένα.

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα, το οποίο σχετίζεται και αφορά μία σκέψη...

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με παράγοντες και στρεσογόνα γεγονότα τα οποία μειώνουν την ψυχική μας ανθεκτικότητα ή πλήττουν την αυτοεικόνα μας ή μας γεμίζουν με φόβο ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες είναι η κακοποίηση, τραυματικά γεγονότα, απουσία συνοχής μέσα στην οικογένεια, ενδοοικογενειακή βία, απρόβλεπτα γεγονότα που νιώθει το άτομο ότι δεν έχει τον έλεγχο, όπως είναι ο κορωνοϊός, πένθος σε πρώιμη ηλικία, απουσία τρυφερότητας και επιβεβαίωσης μέσα στην οικογένεια.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Αυτά τα γεγονότα και ακόμα περισσότερα που σχετίζονται με την καθημερινότητά μας έχουν να κάνουν με σκέψεις που πυροδοτούν συναισθήματα...

Στρατηγική διαχείρισης φοβογόνων σκέψεων 

Προσπάθησε λοιπόν να εντοπίσεις τη σκέψη που σε μουδιάζει, που σε κάνει να παραλύεις και που σε φοβίζει...

Μπορεί να αφορά ένα άτομο, μπορεί να αφορά μία απόφαση, μπορεί να αφορά τη συμπεριφορά του άλλου απέναντί σου, μπορεί να αφορά ένα εξωτερικό ερέθισμα...

Πάντα όμως να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι ο φόβος και το φοβογόνο ερέθισμα ισχυροποιούνται όταν τα αποφεύγουμε και όταν δεν τα αντιμετωπίζουμε, γιατί η αποφυγή συντηρεί την χαμηλή μας αυτοπεποίθηση και την ανασφάλειά μας.

Αγκάλιασε λοιπόν το φόβο σου!

ΑΓΧΟΣ: 10 Σεμινάρια, 20 ώρες Οι εγγραφές συνεχίζονται.. | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Εγγραφή: 50 ευρώ, για συμμετοχή στο σύνολο του κύκλου σεμιναρίων | 35 ευρώ για άνεργους & φοιτητές.

Μην κρίνεις τον εαυτό σου και μην τον σχολιάζεις.

Μην τον χαρακτηρίζεις αδύναμο και μην τοποθετείς το φόβο σου σε ένα βάθρο, θεωρώντας ότι δεν θα τα καταφέρεις να τον αντιμετωπίσεις.

Αγκαλιάζω τον εαυτό μου και τον φόβο μου, σημαίνει με βοηθάω να τον αντιμετωπίσω σταδιακά.

Τρόποι αντιμετώπισης όσων με παραλύουν

«Με παρατηρώ» ... χρησιμοποίησε ένα ημερολόγιο καταγραφής γεγονότων και καταστάσεων της καθημερινότητας, που σε αγχώνουν ή που σε φοβίζουν...

Εξάλλου, πάντα να θυμάσαι ότι πριν την αλλαγή υπάρχει η επίγνωση και πριν την επίγνωση υπάρχει η αυτοπαρατήρηση.

Κάνε μία λίστα με όσα σε φοβίζουν και αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις.

Βάζω μικρούς στόχους που αφορούν αυτό που με φοβίζει: μην ξεκινήσεις με αυτό που σε φοβίζει περισσότερο... να ξεκινήσεις με αυτά που σε φοβίζουν λίγο και να τα αντιμετωπίζεις με τακτικότητα, επαναληψιμότητα και σταθερότητα.

Και όταν θα φοβάσαι πολύ να θυμάσαι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σχετικά βιβλία και έρευνες για την ψυχική ανθεκτικότητα και την αντίστοιχη επιβίωση σε ακραίες συνθήκες ξεκίνησαν με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις διαφορετικές αντιδράσεις και στρατηγικές που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι για να υποστηρίξουν τη σωματική και την ψυχική τους επιβίωση.

Τα άτομα τα οποία επιβίωσαν εκεί ουσιαστικά έκαναν χρήση διαφορετικών σκέψεων απέναντι στα ίδια γεγονότα τα οποία αντιμετώπιζαν όλοι και αφορούσαν την ίδια τους την επιβίωση, τον φόβο για την ίδια τους τη ζωή...

Όμως τα άτομα αυτά δεν παρέμειναν δέσμια του παρελθόντος, αντιμετώπισαν τα τραύματά τους, δεν απέφυγαν και δεν αρνούνταν τη θλίψη τους, άρα ουσιαστικά άλλαζαν τις σκέψεις τους και έκαναν τις χειρότερες εμπειρίες τους τους καλύτερους σύμβουλούς τους..

Επικοινωνούσαν τους φόβους τους, τους εξωτερίκευαν και έγραψαν βιβλία γι’αυτούς.

Να αγκαλιάσεις λοιπόν το φόβο σου, να νιώσεις τη δύναμη που υπάρχει μέσα σου και να γίνεις το κίνητρο του εαυτού σου!

#choose_wisely

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.