Ακρόαση άρθρου......

Μπήκε ο Ιούλιος και οι θερμοκρασίες όλο και ανεβαίνουν, η σκέψη όλων τρέχει σε εκείνες τις μέρες που θα κατέβουν οι βαλίτσες από τα πατάρια και θα ξεχυθούμε σε παραλίες, θα κολυμπήσουμε σε βαθυγάλανα νερά, θα φάμε σε ταβερνάκια, θα ξεκουραστούμε και θα δροσιστούμε από παγωμένες λεμονάδες…

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση έχει πλήξει τη δυνατότητα των ανθρώπων για διακοπές σε βαθμό που, από ανάγκη και δικαίωμα, άρχισαν να θεωρούνται προνόμιο. Όλο και πιο συχνά ακούμε ανθρώπους να λένε ότι «φέτος δεν θα πάμε πουθενά, δεν βγαίνουμε». Τα παιδιά πάνε σε κάποιο χωριό με τους παππούδες και τις γιαγιάδες -εάν δεν δουλεύουν και αυτοί- ή σε κάποιο summer camp και οι γονείς συνεχίζουν τη δουλειά σε χρόνους και ρυθμούς που θυμίζουν χειμωνιάτικες μέρες.

Είναι οι διακοπές προνόμιο;

Στη σύγχρονη κοινωνία, που ζούμε, οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις αυξάνονται ολοένα και πιο πολύ. Το στρες της εύρεσης και διατήρησης της εργασίας είναι καθημερινό και κάνει τους ανθρώπους όλο και πιο πρόθυμους να «θυσιάσουν» προσωπικό χρόνο ευχαρίστησης ή ξεκούρασης προκειμένου να εξασφαλίσουν τις οικονομικές απολαβές τους. Oι στενές προθεσμίες, ο ανταγωνισμός και η ανεπαρκής αμοιβή, σε συνδυασμό με τις καθημερινές υποχρεώσεις και την συσσωρευμένη κούραση αυξάνουν τη ματαίωση τόσο στο χώρο εργασίας όσο και στην προσωπική ζωή με δυσμενή αποτελέσματα στις ανθρώπινες σχέσεις.

Επιπλέον, το στρες στο εργασιακό περιβάλλον έχει συνδεθεί με οργανικά συμπτώματα και προβλήματα υγείας, όπως ασταθείς διατροφικές συνήθειες που σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης ενδέχεται να οδηγήσουν σε προβλήματα στο βάρος, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, διαβήτη, κ.α.. Πέρα από τα οργανικά συμπτώματα, η συναισθηματική εξουθένωση προκαλούμενη από το εργασιακό στρες σχετίζεται με την αύξηση των εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον, διαταραχές στον ύπνο και την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Είναι λοιπόν προνόμιο οι διακοπές; Σίγουρα όχι! Οι διακοπές, πέρα από την ευχαρίστηση και τη διασκέδαση, αποτελούν ανάγκη για την σωματική και πνευματική ξεκούραση του ανθρώπου. Ακόμα και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα πολυήμερων ταξιδιών, οι μικρές αποδράσεις έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την αποφόρτιση και επαναφορά του οργανισμού σε ισορροπία.

Πώς να αξιοποιήσετε τις διακοπές

Ακόμα και ένα ονειρεμένο, από χρόνια, ταξίδι δεν θα καταφέρει να πάρει από πάνω σας την ένταση και την εξουθένωση, εάν δεν αποφασίσετε εσείς να αφήσετε στο σπίτι όλα αυτά που τις προκαλούν. Αν, με άλλα λόγια, δεν επιτρέψετε στον εαυτό σας να απολαύσει, να ξεκουραστεί, να πάρει φροντίδα.

Όριο στη δουλειά

Προσπαθήστε να οριοθετήσετε τον εαυτό σας και τους συναδέλφους σας, έτσι ώστε η εργασία να μείνει για λίγες μέρες πίσω. Μην πάρετε μαζί σας laptops / tablets, επαγγελματικά τηλέφωνα και αποσυνδεθείτε από το email σας.

Stay offline - Get in touch

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Περιορίστε, στο ελάχιστο, τη σύνδεση στο internet και τα social media! Η απομάκρυνση από την πόλη και την καθημερινότητα δε θα βοηθήσει, εάν είστε μόνιμα συνδεδεμένοι με αυτήν! Σίγουρα δε, η συνεχής ενημέρωση των διαδικτυακών φίλων για τις διακοπές σας, δεν θα τις κάνει πιο πλούσιες! Αντίθετα, δοκιμάστε να έρθετε σε επαφή με νέους ανθρώπους, μιλήστε με τους ντόπιους του τόπου που επισκέπτεστε και κάντε νέες παρέες!

Ελάτε σε επαφή με τη φύση

Έρευνες συσχετίζουν την επαφή με του ανθρώπου με τη φύση με την ψυχοσυναισθηματική ευεξία. Ακόμα και αν δεν είστε φυσιολάτρες, η επαφή με τη θάλασσα, τη γη, η διαβίωση σε πιο πράσινα περιβάλλοντα και η απομάκρυνση από την ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση της πόλης, σίγουρα θα σας ξεκουράσουν!

Κάντε πράγματα που σας αρέσουν και έχετε στερηθεί

Απολαύστε όλα αυτά τα οποία ονειρεύεστε τα Κυριακάτικα πρωινά του χειμώνα. Ένα ωραίο γεύμα, τη θάλασσα, την ησυχία, τη διασκέδαση, τον ύπνο, τη μουσική, ένα καλό βιβλίο.

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Επιλέξτε τους ανθρώπους που θέλετε μαζί σας

Όπως αναφέραμε, η αξία των διακοπών είναι πολύτιμη και δεν θα θέλατε αυτές τις μέρες να τις περάστε καταπιέζοντας τις ανάγκες σας ή υποχωρώντας στην απόλαυσή σας!

Be minimalists

Σκεφτείτε τι είναι αυτό που πραγματικά θα γεμίσει τις μπαταρίες σας και αφήστε τα περιττά πίσω! Ακριβές διακοπές και πολυτέλειες που δεν μπορείτε εύκολα να ικανοποιήσετε, προσδοκίες ότι το καλοκαίρι θα λύσει όλα τα προβλήματα και θα φέρει μαγικά όλα αυτά που αναζητάτε, θα αυξήσουν το στρες και τελικά τη ματαίωση, όταν κάτι από όλα δεν θα ταιριάζει με αυτό που έχετε ονειρευτεί.

Το στοίχημα λοιπόν είναι να δούμε πόσο θα αφήσουμε στον εαυτό μας να αναγνωρίσει τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του και πόσο θα του επιτρέψουμε να τις απολαύσει. Έτσι, δεν θα πρέπει να ενοχοποιούμαστε, όταν αποφασίζουμε να λείψουμε κάποιες μέρες από τις καθημερινές υποχρεώσεις ή όταν επιλέγουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας, παρά τις δυσκολίες που βλέπουμε γύρω μας. Είναι ανάγκη και δικαίωμα! Διεκδικείστε το!

Καλές διακοπές!


Βιβλιογραφία:

Antoniou, S-A. & Cooper, C.L. (2016). Coping, Personality and the Workplace: Responding to Psychological Crisis and Critical Events. London: Routledge.

Howell, A.J.:, Dopko, R.L.; Passmore, H-A.; Buro,K. (2011). Nature connectedness: Associations with well-being and mindfulness. Personality and Individual Differences, 51, pp. 166–171.

Iacovides, Α.; Fountoulakis, K.N.; Kaprinis, St.; Kaprinis, G. (2003). The relationship between job stress, burnout and clinical depression, Journal of Affective Disorders, 75:3.

Kivimäki, M. & Kawachi, I. (2015). Work Stress as a Risk Factor for Cardiovascular Disease. Current Cardiology Reports, 17:74.

Nishitani, N. & Sakakibara, H. (2006). Relationship of obesity to job stress and eating behavior in male Japanese workers. International Journal of Obesity, 30, pp. 528–533.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αντιγόνη Γαρυφαλλάκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος (Ε.Κ.Π.Α.), Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, MEd. Psychology of Education (University of Manchester, UK)- Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή (ΕΚΠΑ- Κέντρο Έρευνας & Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας). Εκπαίδευση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (Ε.Δ.Α.Σ).