Ακρόαση άρθρου......

Όταν ένας άνθρωπος ερωτεύεται συνδέεται με τον άνθρωπο που αγαπά με έναν μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο. Το ζευγάρι επιδιώκει να είναι μαζί, να κάνουν δημιουργικές δραστηριότητες, να μπορούν πραγματικά να συνδεθούν ο ένας με τον άλλον ή και να πορευτούν στη δημιουργία της οικογένειας επενδύοντας στην μεταξύ τους σχέση και στη δική τους αρμονική συνύπαρξη.

Όσον αφορά τις οικογένειες καταγωγής και τις σχέσεις με τους γονείς του ζευγαριού είναι καλό να χαρακτηρίζονται από σεβασμό και αγάπη.

Όπως ομολογούν και αρκετές ψυχολογικές έρευνες και μελέτες, αρκετές φορές και κατά τη διάρκεια του γάμου παρουσιάζονται ορισμένα σοβαρά θέματα.

Διαφωνίες και ισορροπίες στη σχέση

Όσον αφορά τις σχέσεις των ζευγαριών με τους γονείς τους αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν στην μεταξύ τους επικοινωνία είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το ζευγάρι χρειάζεται να τρέφει σεβασμό ο ένας για τον άλλον αλλά και σεβασμό για τους γονείς του καθενός.

Αυτό σημαίνει ότι σε μία δύσκολη περίπτωση που μπορεί να προκύψει μία διαφωνία και ένας από τους δύο συντρόφους τυχαίνει να εκφραστεί με τρόπο περισσότερο έντονο για έναν από τους γονείς του ο άλλος σύντροφος είναι καλό να προσπαθήσει να παραμείνει ήρεμος και να απέχει από αυτή τη διαφωνία.

Σε μια στιγμή έντασης μεταξύ του ενός συντρόφου και κάποιον από τους γονείς του καλό είναι ο άλλος σύντροφος να μην εκφραστεί με άσχημο τρόπο διότι είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι κάποιος άνθρωπος ακόμα και να εκφραστεί έντονα για την μητέρα ή τον πατέρα του υπάρχει ο βαθμός της συγγένειας και της οικειότητας.

Ο άλλος σύντροφος είναι καλό να μην εκφράζεται με άσχημο τρόπο για τον πεθερό ή την πεθερά του. Αυτό είναι κάτι που θα πληγώσει το σύντροφό του ακόμα και αν αυτό που θα πει έχει δόση αλήθειας και πραγματικότητας.

Οπότε είναι καλό ο κάθε σύντροφος να φροντίζει να διατηρεί αρμονικές σχέσεις και σχέσεις σεβασμού και αγάπης με την οικογένειά τόσο τη δική του όσο και του συντρόφου του.

Αποκτήστε το βιβλίο Νίκησε τις τοξικές σχέσεις , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Όρια στα πεθερικά

Δεύτερον, είναι πολύ ουσιαστικό να υπάρχουν όρια. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι σίγουρα είναι καλό να υπάρχει μία όμορφη επικοινωνία ανάμεσα στην οικογένεια και στα πεθερικά αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν όρια.

6 ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ | Εισηγητής: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt, συγγραφέας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για το σύνολο των σεμιναρίων.

Η οικογένεια, το ζευγάρι και τα παιδιά που τυχόν θα την αποτελούν έχουν το δικό τους πρόγραμμα,τα δικά τους όνειρα, τη δική τους στοχοθεσία.

Αυτό σημαίνει ότι το ζευγάρι συναποφασίζει και δεν γίνεται εντός της οικογένειας και του οικογενειακού προγραμματισμού να εισβάλει ή να επικρατεί και να επιβάλλεται η γνώμη των γονέων από τις οικογένειες καταγωγής τους.

Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών αφορά τους γονείς

Το ζευγάρι που έχει αναπτύξει μεταξύ του έναν ουσιαστικό δεσμό αγάπης είναι εκείνο που αποφασίζει, προσπαθεί και εργάζεται για την πορεία και την εξέλιξη της σχέσης του. Είναι σημαντικό να υπάρχουν όρια και οι γονείς να διαμορφώνουν ανάλογα και με το δικό τους αξιακό κώδικα την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.

Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα ο παππούς και η γιαγιά μπορούν να κάνουν δημιουργικές δραστηριότητες με τα παιδιά αλλά είναι καλό να γνωρίζουν ότι οι γονείς έχουν τα πρωτείαστην διαπαιδαγώγηση και στην ανατροφή τους. Μπορούν να δημιουργούν μία σχέση αγάπης με τα εγγόνια τους αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εποικοδομητικό να παρεμβαίνουν ή να καθοδηγούν επιβλητικά τους γονείς στον τρόπο που θα μεγαλώσουν τα εγγόνια τους ή και στον τρόπο που θα συμβιώσει το ζευγάρι.

Αποφυγή σύγκρισης ανάμεσα στο ζευγάρι

Περαιτέρω, η αποφυγή της σύγκρισης είναι ουσιαστική για την αρμονική συμβίωση του ζευγαριού. Πολλές φορές, το ζευγάρι ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης μπορεί ο ένας να συγκρίνει τον άλλον για κάποια ικανότητα ή δεξιότητα του ή για κάποια συνήθεια του με αυτή που βίωνε στην πατρική του οικογένεια.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Αυτό είναι κάτι που οδηγεί σε διχογνωμίες και ανούσιες συγκρίσεις. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι υποβάθμιση και καταρράκωση της συντροφικής σχέσης.

Όταν για παράδειγμα ένας άντρας συγκρίνει τη μαγειρική της γυναίκας του με τη μαγειρική της μητέρας του και θεωρεί ότι η μαγειρική της μητέρας του είναι καλύτερη από αυτή της γυναίκας του τότε με αυτό τον τρόπο υποτιμά την προσπάθεια που κάνει η γυναίκα του να τον ευχαριστήσει, να προσφέρει στη σχέση τους και μπαίνει σε μία σύγκριση που καλλιεργεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την φιλονικία ανάμεσα στην μητέρα του και στην γυναίκα του.

Καλό είναι λοιπόν να τηρούνται οι ισορροπίες και να μην υπάρχουν ανώφελες και ανούσιες συγκρίσεις ανάμεσα στο ζευγάρι και στις οικογένειές καταγωγής.

Από την άλλη μεριά η κοπέλα, η οποία μπορεί να έχει μεγαλώσει από την οικογένειά της με ένα συγκεκριμένο πρότυπο άνδρα δεν είναι λειτουργικό να περιμένει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά να τα δει και στον άντρα της στη συντροφική σχέση.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο καθένας μας είναι μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα οπότε η αγάπη δεν προάγεται μέσω των συγκρίσεων αλλά μέσω της εκατέρωθεν αυθεντικής αγαπητικής προσπάθειας και συνύπαρξης.

Δε συγκρίνουμε το τι κάνει ο σύντροφός μας με αυτό που βιώσαμε ως παιδιά στην οικογένειά μας διότι αυτό φέρνει το σύντροφό σε μία αμήχανη θέση και άβολη και πολλές φορές καλλιεργείται ο ανταγωνισμός αλλά και η διάθεση επιθετικότητας.

Ιδιωτικότητα στη συντροφική σχέση και προστασία

Το ζευγάρι με την ένωση τους δένονται αρμονικά ο ένας με τον άλλον, αποτελούν μία ενότητα και μαζί πορεύονται στη ζωή. Όταν υπάρχουν σημαντικά θέματα θα βοηθήσουν τις οικογένειες καταγωγής τους αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν αμελούν και δεν παραμελούν το σύντροφο και την εξέλιξη της σχέσης τους.

Η σχέση είναι ένα λουλούδι και για να μπορέσει να ανθίσει χρειάζεται οι σύντροφοι να μην είναι αποκλειστικά απορροφημένοι με τις έγνοιες και τις φροντίδες των γονέων τους γιατί έτσι μπορεί να αμελήσουν τη σχέση τους.

Χρειάζεται να υπάρχουν αρμονικές σχέσεις με τις οικογένειες καταγωγής. Μπορούν να κάνουν δραστηριότητες από κοινού αλλά το ζευγάρι χρειάζεται να φροντίζει την εξέλιξη της σχέσης του, να κάνει κοινά όνειρα και να αισθάνεται ότι είναι άρρηκτα και αγαπητικά συνδεδεμένο.

Συμπερασματικά, όλοι οφείλουμε σεβασμό στους γονείς μας μα το κάθε ζευγάρι αποτελεί άρρηκτη ενότητα και είναι απαραίτητος ο σεβασμός στην ιδιωτικότητά τους.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.