Ακρόαση άρθρου......

Πόνος, ματαίωση, αισθήματα αποτυχίας και μοναξιάς. Συναισθήματα που συναντώνται σε ερωτικές απογοητεύσεις, συναισθήματα που ο κάθε άνθρωπος τα έχει βιώσει μοναδικά, άλλος σε μεγαλύτερο και άλλος σε μικρότερο βαθμό, άλλος με περισσότερο και άλλος με λιγότερο πόνο.

Όλοι οι άνθρωποι – τουλάχιστον οι περισσότεροι- έχουμε πιστέψει και έχουμε νοιώσει ότι έχουμε αγγίξει τον απόλυτο έρωτα, έχουμε βασιστεί και πιστέψει σε έναν άνθρωπο και στο τέλος έχουμε πληγωθεί και απογοητευτεί. Είτε επειδή ένας έρωτας είναι ανεκπλήρωτος, είτε επειδή είναι μονόπλευρος, είτε επειδή υπήρξε μία κακή έκβαση σε μία συναισθηματική σχέση, η απογοήτευση είναι το κύριο επακόλουθο της άσχημης αυτής κατάστασης.

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα βαθύ και απόλυτο το οποίο κατακλύζει την ψυχή εκείνου που το βιώνει, άρα μέχρι τη στιγμή της αποδοχής υπάρχει ο θυμός, η άρνηση, η αδιαλλαξία. Πρέπει επίσης να δούμε και τη διαφορά που υπάρχει στην ερωτική απογοήτευση ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε νεαρότερη ηλικία από έναν που είναι πιο ώριμος ηλικιακά. Και αυτός διότι περισσότερο βιώνεις μία κατάσταση τόσο πιο πολύ ανοσοποιείσαι, δε σε πληγώνει τόσο πολύ μία καινούργια απογοήτευση, ξέρεις πια ότι πολλές σχέσεις έχουν κακή έκβαση. Ένας νεαρότερος πάλι άνθρωπος αν πληγωθεί πολύ από την πρώτη του ερωτική απόπειρα / σχέση, τόσο πιο δύσκολα θα μπορέσει να το αποδεχθεί.

Η ερωτική απογοήτευση είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνει κάποιος στην πορεία της ζωής του. Ο άνθρωπος που τη βιώνει νοιώθει αίσθημα κενού, ανηδονία, έλλειψη αυτοεκτίμησης και μελαγχολία. Ο πόνος που νοιώθει κάποιος μπροστά στον πληγωμένο έρωτα συγκρίνεται ακόμα και με εκείνον της απώλειας. Το άτομο βιώνοντας την απώλεια του ερωτικού του προτύπου ή συντρόφου νοιώθει έντονα συναισθήματα απογοήτευσης , απελπισίας, άρνησης, θυμού και κατάθλιψης. Η κατάθλιψη πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν αφορά την ψυχική διαταραχή, αλλά ένα υγιές στάδιο που περνά το άτομο απέναντι σε μία άσχημη για εκείνον κατάσταση , μέχρι να φτάσει στο τελικό πια στάδιο, αυτό της αποδοχής.

 

Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την ερωτική απογοήτευση;

Το άτομο που βιώνει την ερωτική απογοήτευση δεν πρέπει να ξεχνάει ότι όλα στη ζωή γίνονται για κάποιο λόγο. Και αυτός ο λόγος είναι για να γίνουμε καλύτεροι. Ευτυχώς ή δυστυχώς η ωρίμανση μέσα σε αυτή τη ζωή έρχεται μετά από δυσάρεστα γεγονότα και απογοητεύσεις. Ας μην πάρουμε μία απογοήτευση ως το τέλος της ζωής, αλλά ως ένα απαραίτητο βήμα για την ωρίμανση και την καλυτέρευση μας, ώστε να είμαστε πιο σοφοί και δυνατοί στους επόμενους ανθρώπους που θα έρθουν στη ζωή μας.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ερωτική απογοήτευση ας προσπαθήσει να βρει διεξόδους με διάφορες ασχολίες ώστε να μην προσκολλάται σε μία απογοήτευση που μόνο με πόνο του γεμίζει την ψυχή. Η ενασχόληση με ένα άθλημα, νέες φιλίες ή μία εργασία θα βοηθήσουν έναν άνθρωπο που έχει υποστεί μία συναισθηματική πληγή να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και να νοιώσει άξιος και αποδεκτός.

Καλό θα ήταν ένας άνθρωπος να ξεφύγει από την έντονη κατάκριση του εαυτού. Συνήθως όταν γινόμαστε ‘’θύματα’’ απόρριψης – και μάλιστα συναισθηματικής- μέσα μας είναι διάχυτη και έντονη η πεποίθηση ότι είμαστε ανάξιοι να αγαπηθούμε. Κάνοντας ανυπόστατες υποθέσεις τύπου ‘’ αν ήμουν ομορφότερος/ εξυπνότερος/ πλουσιότερος ‘’ το άλλο άτομο θα με ήθελε, πέφτουμε στην παγίδα να απορρίψουμε και εμείς τον εαυτό μας. Ο άνθρωπος που αγαπάει  πραγματικά τον εαυτό του ξέρει ότι στην πραγματικότητα αυτό που έχει ανάγκη είναι να αγαπήσει εκείνος αληθινά τον εαυτό του και όχι κάποιος άλλος. Ξέρει ότι η αξία του δεν κρίνεται από κάποιο δεύτερο άτομο και η ευτυχία του βρίσκεται ήδη μέσα του, δεν υπάρχει σε έναν άνθρωπο έξω από εκείνον. Ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει ότι αξίζει περισσότερα από αυτά που κάποιοι άνθρωποι του δίνουν.

Να διαλογιστεί με τον εαυτό του. Συνήθως ζητάμε από τους άλλους αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι δε δίνουμε πρώτοι στον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να αγκαλιάσουμε σφιχτά και να συμπονέσουμε τον εαυτό μας όταν εκείνος έχει πληγωθεί – είτε σε μία ερωτική είτε σε οποιουδήποτε άλλου είδους απογοήτευση.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Το άτομο να ξεσπάσει και να πάρει το χρόνο του μέχρι να νοιώσει ξανά δυνατός χωρίς φόβο ότι θα φανεί αδύναμο. Η υποστήριξη από ένα ή περισσότερα άτομα που είναι άξια εμπιστοσύνης – οικογένεια, φίλοι- θα βοηθήσουν έναν άνθρωπο και τον βοηθούν στο να νοιώθει ότι κάποιος ενδιαφέρεται και νοιάζεται για εκείνον.

Ας αγαπήσουμε αληθινά τον εαυτό μας, ας τον συμπονέσουμε. Κάθε άνθρωπος έρχεται στη ζωή μας για να μας διδάξει ακόμα και αν συναισθηματικά ή ηθικά μας πληγώσει πολύ. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και γεννήθηκε για να νοιώθει την ευτυχία και όχι τη θλίψη. Και πρέπει πρώτα ο ίδιος να το πιστέψει αυτό.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.